Euroliga donijela odluku koja KK Zadar baš i ne ide na ruku!

Vrijeme čitanja: 2 min

Izvršni odbor Eurolige jučer je na sastanku održanom putem telefonske konferencije odlučio da će prioritet biti završiti natjecanje u ovoj sezoni, čak i po cijenu promjene formata natjecanja, ako će to biti neizbježno.

Zaključak sastanka bio je kako će se natjecanje u Euroligi i Eurokupu nastaviti kad stanje s pandemijom bolesti COVID-19 to dopusti, odnosno kad se stvore optimalni zdravstveni i sigurnosni uvjeti za sve koji sudjeluju, vodeći se preporukama relevantnih zdravstvenih organizacija i lokalnih vlasti.

Članovi Izvršnog odbora složili su se da je prioritet završiti natjecanja u ovoj sezoni po dosadašnjem formatu, što znači odigravanje svih preostalih utakmica osnovnog dijela, doigravanja i Final Foura u slučaju Eurolige te od četvrtfinala nadalje za Eurokup. Podsjetimo, Euroliga je prekinuta nakon 28. od 34 kola osnovnog dijela natjecanja.

Izvršni odbor je svjestan da će to značiti završetak natjecanja nakon predviđenih datuma u svibnju, ali su spremni zgusnuti raspored. 

Ako bi se ovi zaključci u nekom dijelu prenijeli na ABA ligu, a sigurno i hoće jer je ABA liga član ULEB-a pod čijom se ingerencijom igraju Euroliga i Eurocup, to bi značilo kako će vodstvo regionalne ABA lige također pričekati s donošenjem konačne odluke oko završetka ili odgode svih svojih natjecanja čekajući u niskom startu daljnje odluke svoje krovne organizacije.

Ovakav razvoj događaja sigurno ne ide na ruku Košarkaškom klubu Zadar koji bi u slučaju da se natjecanje u ABA ligi nastavi svoj ostanak trebao potvrditi pobjedom nad Crvenom zvezdom u Beogradu nadajući se pritom kako će njegovi konkurenti u borbi oko opstanka, Mega Bemax i Krka, upisati poraze u svojim utakmicama.

Prema informacijama s kojima raspolažemo, u KK Zadar zalažu se za opciju da se sezona poništi i sve vrati na početak u istom sastavu klubova ili da se liga proširi za dva kluba iz ABA 2 lige. No, neki klubovi, među kojima prednjači Partizan, koji bi se u drukčijem raspletu proglasio prvakom, ne žele ni čuti za tu opciju. U ovoj raspravi između čelnika većine klubova jedina prednost za KK Zadar je što se za njihov zahtjev zalaže i Crvena zvezda koja se ne želi pomiriti s činjenicom da bi, ukoliko se ABA liga registrira prema rasporedu nakon odigranog 21. kola, titulu i plasman u Euroligu odnio Partizan.

No, kako Zvezdi u prilog ide i jučerašnja odluka Eurolige o nastavku prvenstva kada se za to stvore uvjeti, za očekivati je da će Zadar sada u toj borbi ostati sam.

Dobro bi bilo kada bi u KK Zadar ovu odluku Eurolige uzeli u razmatranje te u skladu s njom usmjerili sve svoje buduće aktivnosti. Jer borba oko opstanka za zelenim stolom je neizvjesna i ako se sva energija usmjeri u tom smjeru ishod bi mogao biti nepovoljan.

A prema novonastaloj situaciji čini se da bi parket bez obzira na sve na kraju mogao imati glavnu riječ…