Luka Hoti iz Kine: Odgovornost je na pojedincima, neka se ljudi osvijeste

Vrijeme čitanja: 2 min

Zadarski kondicijski trener Luka Hoti već pet mjeseci, točnije od 27. listopada nalazi se u kineskom Nanjingu gdje radi kao trener Kineskog olimpijskog saveza. Nažalost, pandemija korona virusa zaustavila je cijeli svijet a sve je počelo upravo u blizini Lukinog trenutačnog boravišta Wuhanu.

„Tako je Wuhan je od mene udaljen sat i pol brzim vlakom. Što da Vam kažem, nisam namjerno pisao o virusu iako sam mogao. Nisam želio pisati koliko mi je teško ili lako, bojim li se ili ne, jer ostanak u Kini je bio moj odabir. I onako će ti biti onako kako sam sebi posložiš u glavi. Pisati ljudima je li to gripa ili nije nema smisla, to još ne znaju niti znanstvenici tako da je stvarno suludo”.

„Dva mjeseca sam bio u izolaciji u nacionalnom kineskom trening centru. Tu nas je bilo stotinjak, svi smo zdravi iako smo dosta blizu od epicentra virusa Wuhana. Slijedimo upute, situacije je daleko od riješene ali je pod kontrolom”.

„Također, molio bi sve da ne upiru prstom i ne osuđuju one koji su su se vratili sada kući iz inozemstva jer nije se lako naći u ovakvoj situaciji van svoje kuće. Istina, oni trebaju biti odgovorni i izolirani a da to tako bude, zato postoje službe koje o tome vode brigu i koliko čujem ovdje u Kini to dobro i funkcionira iako uvijek ima iznimaka”.

„Podržavam inicijativu da se ostane kod kuće jer odgovornost je na nama, pojedincima, ako svi budemo pazili onda to nije toliko strašno. Nije vrijeme za mudrovanje i hoće li ti netko reći da trebaš prati ruke ili ne. Treba slušati upute nadređenih i prilagoditi se trenutačnoj situaciji”.

Želio je dodati još nešto.

„Pohvalio bi veleposlanstvo Hrvatske u Pekingu koje bi razgovaralo samnom u trenutku kada se ne bih dobro osjećao kao da smo najbolji prijatelji a tako je bilo i ostalim Hrvatima ovdje koliko čujem. Vjerujte, u tuđoj zemlji to puno znači”.