Bryon Allen je gotovo sigurno završena priča, Bashir Ahmed nije u Americi već individualno trenira u Zadru!

Vrijeme čitanja: 2 min

Prema svemu sudeći Amerikanac Bryon Allen završio je s nastupima u dresu Košarkaškog kluba Zadar. Iako do raskida ugovora još uvijek nije došlo, Amerikanac se prije nekoliko dana vratio u svoju domovinu.

Službeni stav kluba u ovom trenutku je da je momčad na papiru ista kao što je bila i prije Allenovog odlaska u Ameriku, odnosno Allen je još uvijek igrač pod ugovorom s KK Zadar. Isto vrijedi i za Ahmeda Bashira kojeg su neki već stavili u avion za SAD, no on je još uvijek u Zadru.

„Službene obavijesti po pitanju ostanka ili odlaska Bryona Allena klub u ovom trenutku nema. Allen je prije nekoliko dana izrazio želju da se vrati kući svojoj obitelji, što je u ovom trenutku potpuno razumljivo i normalno, i klub mu je s te strane izašao u susret. Što se Ahmeda tiče on je još uvijek tu s nama u Zadru i svi skupa čekamo razvoj situacije. Svi igrači treniraju individualno i čeka se da se stvore uvjeti za normalnim treniranjem,“ izjavio je glasnogovornik kluba s Višnjika, Ivan Ištuk:

Koliko bi se pametnim pokazao potez da se s Allenom raskine ugovor u ovom je trenutku teško odrediti. Gledajući iz pozicije kako bi zbog pandemije koronavirusa ABA liga mogla biti okončana i prije posljednjeg kola, dok će domaća HT Premijer liga na čekanju sigurno biti duže od početka travnja za kada su iz HKS-a optimistično najavili njen nastavak, razumljivo je da su se u klubu s Višnjika poveli štednjom, gdje bi, ukoliko dođe do raskida ugovora s Allenom, u financijskom dijelu znatno utjecalo na klupsku blagajnu u kojoj bi ostalo malo novaca s obzirom na visinu iznosa koji bi Amerikancu morali isplatiti do kraja.

No, gledajući iz drugog kuta, ukoliko se domaće prvenstvo nastavi, a prema nekim informacijama ne bi bilo trećeg kruga već bi se automatski nakon 22. kola prešlo na doigravanje, Zadar bi u borbu za naslov prvaka ušao prilično oslabljen i vrlo je upitno bi li u takvom okrnjenom sastavu bio konkurentan.

Sve ovo debelo miriše na situaciju od prije dvije godine kada se zbog nediscipline KK Zadar zahvalio Prestonu Knowlesu. Ista Uprava na čelu s direktorom Željkom Žilavcem i sportskim direktorom Branimirom Longinom tada je, također zbog uštede, odnosno 50 tisuća kuna kazne koju je odmjerila disciplinska komisija HKS-a, odlučila s Amerikancem raskinuti ugovor. Kako se kasnije pokazalo bio je to potez koji je direktno utjecao na to da je Zadar te godine ostao bez naslova državnog prvaka iako je s Prestonom u momčadi takav ishod bio gotovo sigurna oklada.

Teško je iz ove pozicije reći koja bi odluka u pogledu trenutne situacije bila ispravna, a koja ne. Na klupskim čelnicima je da ju donesu i iza nje će morati stati i za nju u konačnici i odgovarati. Jer, ako se sport igra za titule, a Zadar je bez naslova pobjednika Prvenstva Hrvatske punih 12 godina, onda ni tih 40-50 tisuća eura koji bi se Allenu i eventualno Bashiru isplatiti do kraja nije prevelik novac. Ili su u KK Zadar sigurni kako je ova sezona gotova pa potrebe da momčad ostane na okupu praktički i nema.

Scenarij da bi se moglo ostati u ABA ligi prilično je izvjestan, a i jedan trofej se napokon i osvojio…