23 tra 2024
PRAVILA LIKAR-a Mrtva lopta, šporka igra i leteća zamjena
LIKAR Krombacher

PRAVILA LIKAR-a Mrtva lopta, šporka igra i leteća zamjena

Iza nas je 13 utakmica prvog izdanja zadarske Lige košarkaških amatera i rekreativaca, odnosno odigrana su kompletna tri kola te jedna utakmica četvrtoga. Svi igrači i treneri već su imali priliku dobro se upoznati s nekim specifičnim pravilima LIKAR-a, a i uvijek zahtjevna zadarska košarkaška publika dobro ih je prihvatila. Ako su kod nekoga i postojale određene nedoumice, u sljedećih nekoliko redaka pokušat ćemo ih otkloniti, a ujedno i upoznati sve buduće posjetitelje s nekim specifičnostima LIKAR-a.

* Igra se po principu “šporke igre”, što znači da se vrijeme ne zaustavlja prilikom ubacivanja lopte iz auta, osim kada situacija iziskuje više vremena za pronalazak lopte. Igrači slobodno, bez uručivanja lopte sucu, izvode loptu iz auta i to na mjestu gdje je ona izišla iz igre. Tijekom posljednje dvije minute četvrte četvrtine, vrijeme se zaustavlja kod svakog prekida igre.

* U slučaju izjednačenog rezultata nakon osnovnog dijela utakmice, pobjednik se odlučuje u produžetku koji traje najviše 5 minuta. Ona momčad koja u produžetku ostvari prednost od šest (6) poena, pobjeđuje utakmicu. U slučaju da nijedna momčad u vremenu od pet minuta nije ostvarila prednost od šest poena, pobjeđuje ona momčad koja je istekom pete minute produžetka postigla više poena. U slučaju da je rezultat izjednačen i nakon isteka produžetka, igraju se dodatni produžeci od po dvije minute sve dok se ne dobije pobjednik ili po pravilu “šest razlike” ili po više postignutih poena nakon isteka dodatnog produžetka.

*  Zamjena igrača obavlja se po principu “letećih izmjena”:

a) kad momčad koja zamjenjuje igrača ima loptu u posjedu

b) kad je zaustavljena igra (obje momčadi mogu mijenjati igrače)

c) prilikom izvođenja slobodnih bacanja (obje momčadi mogu mijenjati igrače)

* Situacija “mrtve lopte” te posjeda na početku prvog produžetka rješavaju se na način da jedan igrač puca za loptu iza linije za tri poena. Za prvu opisanu situaciju puca bilo koji igrač formalnog domaćina koji se u tom trenutku nalazi u igri, a za svaku sljedeću situaciju se izmjenjuje momčad koja puca za loptu.

* Igrač kola (“Hell of a player“) je onaj igrač koji ima najveću valorizaciju koju LIKAR posebno računa i to na sljedeći način:

Postignuti koševi vrijede po jedan poen, kao i skokovi te postignute trice, dok asistencije vrijede svaka po dva poena. Ukradene lopte i blokade igrača vrijede svaka po tri poena. Primjerice, ako igrač postigne 12 poena, od čega su dvije trice, ima 10 skokova te po jednu asistenciju, ukradenu loptu i blokadu, njegova valorizacija ukupno iznosi 32 (12+2+10+2+3+3).

LIKAR će svako kolo birati najkorisnijeg igrača te najbolje dvije petorke baš po učinku valorizacije. “Hell of a player” kola će u bodovanju za najkorisnijeg igrača regularne sezone dobiti 3 boda, ostatak prve petorke po 2 boda, dok će igrači druge petorke kola dobiti svaki po 1 bod. Nakon devet odigranih kola zbrojit će se svi bodovi i tako dobiti najkorisniji igrač LIKAR-a u regularnoj sezoni.