Dražen Jendriš, povjerenik HKS-a u HT Premijer ligi pojasnio zavrzlamu oko trećeg kruga: „Zbog interesantnosti natjecanja smo okrenuli raspored ali u domaćinstva i gostovanja nismo dirali!“

Vrijeme čitanja: 2 min

Tragom informacije koju smo objavili jučer kako u Hrvatskom košarkaškom savezu još uvijek dvoje oko toga na koji način odigrati treći, posljednji krug u natjecanju HT Premijer lige došli smo do povjerenika Lige Dražena Jendriša koji je opovrgnuo takve špekulacije.

“ Informacija da mi još uvijek ne znamo na koji način će se igrati treći krug jednostavno nije točna. Cijeli sustav natjecanja prošao je kroz radnu skupinu koja je bila u lipnju prošle godine. Kasnije, dva dana prije Upravnog odbora, sazvali smo Udrugu HT Premijer ligaša i svi predstavnici klubova su došli i upoznali se s prijedlogom trećeg kruga. Svi oni sudjelovali su u tome, štoviše, oni su sami izglasali da se tako igra. Reći ću i kako su oni poništili mogućnost trećeg prijelaznog roka koji smo im ponudili. Mi smo slušali samo ono što žele HT Premijer ligaši. Oni su bili upoznati sa sustavom kako se igra, a sad, jesu li oni to dalje promotrili ili nisu, ja ne znam. Ponavljam, svi klubovi su bili upoznati što taj sustav nosi sa sobom i svi su imali dovoljno vremena da ulože nekakvu eventualnu primjedbu“, koju, prema Jendriševim riječima nitko nije uputio na adresu Saveza.

„Jasno je kako ovaj sustav nije idealan, ali svako natjecanje koje se igra trokružno, odnosno u neparnom broju, nije jednostavno organizirati. Bilo je raznih prijedloga pa tako i onog po kojem bi prvoplasirani nakon dva kruga sve utakmice igrao kao domaćin. Po ovome stvarno ispada kako će netko više puta biti gost, a netko domaćin. Da se igraju četiri kruga onda bi se sve to izjednačilo. U ovom obrnutom Berger sustavu mi smo napravili samo to da smo okrenuli raspored. Znači, umjesto da se igra 23-će kolo igrat će se 33-će. I tako redom. Zašto? Zato jer kad gledate formulu Bergera, koju nismo uopće dirali, u drugom, trećem i četvrtom kolu trećeg kruga se sastaju broj jedan, dva i tri međusobno. Mi smo samo zbog interesantnosti natjecanja htjeli da to bude na kraju prvenstva. U domaćinstva nismo dirali i ovo je sve upravo onako kako i piše u sustavu natjecanja po Berger sustavu  i to je ta formula po kojoj svi igraju“, kazao je Jendriš napomenuvši još jednom kako su klubovi ti koji dižu ruku i izglasavaju prijedloge radne skupine.

„S naše strane, uvjeravam Vas, nema nikakvog nametanja. Sve u Savezu, što se tiče Liga, uvijek prolazi kroz radne skupine gdje su županijski i regionalni povjerenici. Nakon tih radnih skupina sve se predlaže klubovima koji izglasaju ili ne izglasaju da se tako igra. Kasnije sve to prolazi kroz Stručni savjet i Upravni odbor i donosi se odluka. Svi klubovi su dakle upoznati sa svime i oni dižu ruku za ili protiv. Mi tu njihovu odluku kasnije samo uvedemo“, zaključio je Jendriš koji se osvrnuo i na Završnicu kupa Krešimira Ćosića koja se od srijede do subote igra na Višnjiku.

„Očekujem dobre utakmice koje će biti fer i korektne i koje će biti prepoznate od strane gledatelja. Ovo je Krešin grad i Zadar voli košarku. Stoga se nadam kako će dvorana biti lijepo ispunjena svo vrijeme trajanja Završnice. A sad, tko će biti najbolji i tko će podignuti Krešin pehar, o tome će odlučiti parket“, za kraj će Jendriš.