Kapetan Jure Jerbić o nemiloj situaciji u kojoj se našao NK Zadar: “Mora postajati odgovornost!” Trener Marko Pinčić: “Ne odustajemo od kluba!”

Vrijeme čitanja: 3 min

Nakon što je direktor Nogometnog kluba Zadar Damir Knežević u studenom prošle godine u potpunoj tajnosti osnovao novi nogometni klub pod nazivom udruga Hrvatski nogometni klub Zadar, i sebe postavio na mjesto predsjednika, polako se počelo odmotavati i klupko s pitanjima zašto se Knežević odlučio na takav potez. Naime, NK Zadar u financijskim je problemima koje aktualni direktor ne zna i ne može riješiti što je u jučerašnjem obraćanju igračima i stručnom stožeru i sam priznao.

Situacija, koja u NK Zadru ni ranije nije bila bajna, ali koju je prošla Uprava na čelu sa Svetkom Ćustićem donekle držala pod kontrolom, uspijevajući u svemu dug kluba mrvicu i smanjiti, sada je došla do točke s koje povratka nema i stečaj se sam po sebi nameće kao prva opcija. Upravo je to pravi razlog zbog čega se Knežević , vjerojatno potpomognut svojim suradnicima u NK Zadar, odlučio osnovati novi klub u kojem bi, po njegovoj viziji, on i dalje bio čelni čovjek kluba i pritom, iako za to nema nikakve osnove jer novi klub ne bi bio pravni sljedbenik NK Zadar, u njemu zadržao djecu iz Škole nogometa kao i infrastrukturu koju trećeligaš sa Stanova danas koristi.

Igračima i stručnom stožeru vijesti oko mogućih neisplata plaća nisu dobre sjele te su od Kneževića tražili da odstupi sa mjesta direktora ukoliko on nije sposoban osigurati plaće i nesmetano funkcioniranje kluba. Kapetan Zadra Jure Jerbić tražio je u svemu i nečiju odgovornost.

„Pa naravno da je netko odgovoran za situaciju u kojoj smo se našli. Svatko ima svoju odgovornost u svemu. Mi smo odgovorni na terenu, oružar je odgovoran u svom dijelu posla, a uprava u svom. Tu nema nikakve dileme. Nažalost, odgovor na pitanje čija je odgovornost za novonastalu situaciju nismo dobili. Sljedeći tjedan idemo na razgovor s gradonačelnikom pa ćemo biti pametniji. Nama plaća dosada nije kasnila, ali buduće su plaće zbog blokade računa upitne. Prvenstvo je pred vratima i mi moramo misliti na sebe. Mi smo obavili dobar posao na terenu i motivirani smo pred početak drugog dijela Treće HNL jug. Radimo maksimalno predano ali ovo sve skupa traje predugo. Svake godine se povlače ista pitanja i uvijek nešto visi nad glavom. Teško se u tome skoncentrirati samo na igru.“

Iako je situacija u NK Zadar dosegla svoju kulminaciju trener prve momčadi Marko Pinčić i dalje je optimist. Kaže kako se neko rješenje mora pronaći.

„Mi ne odustajemo od sebe i od kluba kakva god situacija bila. Ova situacija nije od jučer. Mi imamo svoje planove koje želimo ostvariti i nećemo se predati. Radit ćemo sve što je potrebno da klubu bude bolje ali imamo i neke svoje uvjete u svemu tome. Još ih nismo nikome iznijeli. U ovom trenutku želimo vidjeti kakva je konkretna situacija i što se da napraviti. Imat ćemo sastanak s gradonačelnikom sljedeći tjedan na kojem ćemo iznijeti naš stav. Mi smo spremni na sve, ali želimo znati da imamo pomoć sa strane. Puno ljudi živi od tih plaća. Sada je to već pitanje socijalne ugroženosti pojedinaca. Ali ne želimo paničariti. Vjerujem kako ćemo naći načina da pobijedimo u ovoj borbi.“

Jedino rješenje koje bi moglo biti svrsishodno za NK Zadar je pronalazak novog pozamašnog novčanog iznosa koji bi momentalno uklonio blokade te bi igračima i radnoj zajednici osigurao plaće. No, kako je prvi potez direktora kada je stupio na funkciju bio podizanje kredita, kojem je Grad Zadar bio jamac, a koji se očito konzumirao u toj mjeri da novaca više nema, teško je povjerovati da će gradonačelnik Branko Dukić blagonaklono gledati na još jednu takvu tek vatrogasnu mjeru. Ali, poučeni prošlošću i zbivanjima u NK Zadar ne bi bilo čudno da se ode u refinanciranje postojećeg kredita i time uđe u nove dubioze koje će, naravno, opet platiti građani.

U svemu ovome ne treba zaboraviti kako veliku odgovornost za situaciju u kojoj se NK Zadar našao svakako snosi i predsjednik Nadzornog odbora kluba Josip Miočić. Upravo je on bio taj koji je svojim glasom presudio Ćustiću na mjestu čelnog čovjeka kluba. Podsjetimo, na sjednici tog tijela u srpnju prošle godine dva od četiri člana bila su protiv Ćustićeve smijene, a kako je Knežević kao kandidat za direktora bio izuzet glasanja, Miočić ga je sa dva glasa, odnosno s dvije ruke u zraku otjerao sa Stanova.

Ta odluka, iz današnje perspektive, nije po klub donijela ništa dobroga i svakako je vrijedan argument u raspravi oko toga treba li Miočić, makar iz moralnih načela, ponuditi ostavku.