Jure Ružić nakon loše prezentacije juniora KK Zadar na poluzavršnici ABA lige: “Bolje treniramo nego što izgledamo na utakmicama!”

Vrijeme čitanja: 2 min

Niti ove godine juniori Zadra nisu se uspjeli plasirati na završni turnir ABA lige bez obzira na to što su opet bili domaćini jednoj od skupina. Igrači trenera Jure Ružića završili su kao predzadnji sa tek jednom pobjedom i čak četiri poraza od kojeg je najstrašniji upisan u zadnjem kolu protiv Crvene zvezde.

100:45 rezultat je koji još više potkrjepljuje onu tezu prije tri dana izgovorenu od strane trenera prve momčadi Zadra Danijela Jusupa o razlici između hrvatske i srpske košarke, trenažnom košarkaškom sustavu i radu u klubovima. Ne treba biti veliki košarkaški stručnjak kako bi se prepoznalo da niti u ovoj momčadi Zadra, kao i u mnogim prethodnima, ni na vidiku nema igrača koji bi kvalitetom barem mogao primirisati seniorskom pogonu, a kamoli ga ojačati. Dok, s druge strane, većina mladića iz Zvezdinog rostera imaju lijepu podlogu za jednom uspješnom košarkaškom budućnošću.

Gdje se griješi? Možda u nedostatku djece koja se danas bave košarkom? Kvalitete? U lošoj selekciji? Pitanja je mnogo i već godinama su ista, a odgovora nigdje. No, balon se puše. A kad jednom pukne…

Trener Ružić loš rezultat pokušao je opravdati činjenicom kako mu je ekipa bila mlađa od ostalih sudionika. No, čini se kako je jedina činjenica koja stvarno stoji ta da su njegovi igrači na ovom turniru ostavili poprilično loš dojam.

„Jesmo bili među mlađima pa je rezultat takav kakav je. Na puno stvari još treba raditi. Mislim da puno bolje treniramo nego što smo to pokazali na utakmicama. Vidjelo se dobro koliko zaostajemo za recimo igračima Crvene zvezde. Oni nisu puno stariji od nas da bi trebali ovako dominirati. To je selekcija koja je napravljena odlično. Kako im lopta ide u napadu, brzina kojom ti dečki razmišljaju…mi o tome možemo samo sanjati.“

Prvo mjesto na zadarskom turniru osvojili su juniori Crvene zvezde koji i jesu pokazali najviše te su turnir završili bez ijednog poraza što je sretnim učinilo njihovog trenera Slobodana Klipu.

„Mi i jesmo došli kao favoriti na ovaj turnir i pokazali smo kako Crvena zvezda ozbiljno radi s mlađim uzrastima. Nismo čak niti bili kompletni jer su nam nedostajala tri-četiri igrača. Drago mi je što smo osvojili turnir ali još mi je draže što smo pokazali lijepu košarku u većem dijelu turnira. Od mog sjećanja sam u košarci i uvijek se sjećam Zadra kao nekog simbola košarke. I uvijek mi je drago doći u Zadar, u dvoranu Jazine i podsjetiti se na ljude koji su ovdje igrali i utakmice koje sam gledao prije četrdeset godina. U svakom sam timu prepoznao neku talentiranu djecu ali moje je mišljenje da se s njima nedovoljno radi u klubovima. Mislim da je to generalno problem košarke. Nikad više djece nije bilo na košarkaškim terenima, a nikad manje kvalitete. I individualne i timske, nažalost“, zaključio je Klipa.