Zadar dobiva prvu rekreativnu košarkašku ligu

Vrijeme čitanja: 2 min

Ove zime u Zadru, po prvi put u povijesti, pokrenut će se dvoranska amaterska košarkaška liga. Godinama zadarski košarkaški rekreativci žude za natjecanjem koje bi ispunilo njihovu želju za igranjem najdražeg sporta izvan ljetnih mjeseci i napokon će im se ispuniti u vidu lige pod znakovitim nazivom – LIKAR. Kratica je to Lige košarkaških amatera i rekreativaca, a mogli bismo je odmah povezati i sa svojevrsnim liječnikom za najveću zadarsku sportsku zarazu – košarku.

Nositelj organizacije natjecanja je Udruga zadarskih sportskih novinara (UZSN), na inicijativu Zvonimira Brzića i Marina Pijace. Ono što je već poznato je da će se sve utakmice igrati u legendarnim Jazinama i to zahvaljujući Košarkaškom klubu Sonik Puntamika, koji je podržao projekt te će ustupiti termine u dvorani. Podršku je dala i Udruga košarkaških sudaca Zadarske županije, koja LIKAR vidi kao idealan projekt kroz koji bi mladi suci i sutkinje mogli steći prijeko potrebno iskustvo te uz starije kolege nadograđivati svoje znanje.

Glavna ideja organizacije ove lige je, kao što joj samo ime govori, na jednom mjestu okupiti košarkaške rekreativce i amatere, kojih u gradu košarke ima jako puno, a kroz ovo natjecanje će dobiti priliku da se, uz rekreaciju i dobru zabavu, nadmeću s drugim momčadima. To je nešto što već godinama postoji u Zagrebu, Splitu i Šibeniku, a mislimo da je Zadru kao gradu košarke ovakva liga itekako potrebna – kažu u ime organizatora Zvonimir Brzić i Marin Pijaca.

Kako je natjecanje prvenstveno namijenjeno amaterima i rekreativcima, osnovno pravilo LIKAR-a je da pravo sudjelovanja neće imati oni koji su u tekućoj sezoni registrirani za bilo koji klub koji se natječe u ligi pod ingerencijom Hrvatskog košarkaškog saveza ili bilo kojeg drugog košarkaškog saveza strane države. Ovisno o broju prijavljenih, natjecanje bi za prvu sezonu brojalo do 9 momčadi, koje bi igrale po jednokružnom liga sistemu, uz završni turnir najbolje četiri. Sve to imat će i humanitarni karakter, a u planu je i All-Star utakmica koju bi pratilo prigodno druženje kako bi se javnosti dodatno približila liga.

Početak natjecanja predviđen je sredinom siječnja 2020., a završni turnir u svibnju. Sve informacije vezane za prvo izdanje LIKAR-a možete dobiti upitom na mail likarzadar@gmail.com ili preko portala Sport023, službenog medijskog pokrovitelja lige.

Foto: Šime Zelić i Toni Opačić