Marija Mazija: “Samo rad u omladinskim pogonima može izvući žensku košarku. Liga 10 sigurno nije rješenje!”

Vrijeme čitanja: 3 min

Istog trenutka kada se saznalo kako će se Prva košarkaška liga za žene skratiti sa dvanaest na deset klubova bilo je jasno kako će tom odlukom stručnog savjeta za žensku košarku HKS-a najviše biti pogođen ŽKK Zadar. Razlog? Vrlo jednostavan. Već godinama je klub s Višnjika jedan od rijetkih koji sustavno u seniorski pogon uključuje igračice iz svojih omladinskih selekcija i koji u rosteru ima većinom domaće djevojke s izuzetkom pokoje igračice sa strane koje u Zadar dolaze na studij.

Pri tom je vrlo važno napomenuti i kako sve te igračice uglavnom igraju bez naknade što ŽKK Zadar u borbi van parketa, čitaj onoj financijskoj, ostavlja u skučenom manevarskom prostoru protiv klubova iz Zagreba i onih ostalih gdje oni utjecajniji ljudi u Savezu vode glavnu riječ.

Predviđanja kako će se u tom prostoru stvoriti preveliki jaz između klubova su se , nažalost, nakon nekoliko kola i obistinila pa se sada kroz rezultate sve jasnije vidi koliko je nepostojanje sklada između onih ekipa koje bez prevelikih ulaganja, odnosno radom pokušavaju održati nivo kvalitete igre ali i opstojnost samog kluba, i onih koji za takva postignuća posegnu u lisnicu.

„Odluka o novom sustavu natjecanja donesena je prošle godine, a ja sam već tada izrazito bila protiv te odluke jer sam smatrala da ona neće nimalo doprinijeti napretku ženske košarke“, jasno je i glasno rekla što o tome misli do jučer glavna trenerica kluba s Višnjika, danas pomoćnica treneru Toniju Matešiću,  Marija Mazija.

„Prije svega nije se složila A-2 liga, koja je trebala postati jedinstvena. U Savezu su se nadali kako će s ligom od deset klubova doći i kvaliteta, a ustvari se došlo do ogromnog nesrazmjera kvalitete između jednog dijela ekipa i ostatka lige. Kvaliteta se ne može stvoriti tek tako, kada većina igračica od 23 godina pa i mlađe koje imaju tu kvalitetu, odmah odlaze u inozemstvo. Mislim da se već od sljedeće godine moraju donijeti neke druge odluke, jer je ženski sport, a pogotovo ženska košarka na niskim granama i treba se okrenuti stvaranju igračica. Samo jaki omladinski pogoni mogu izvući kvalitetu i tako se može dizati ženska košarka. Smanjenjem lige došli smo do toga da je nekoliko klubova pokupovali sve, a svi mi koji gajimo domaće igračice, moramo se trgati da ostanemo u ligi. Mislim da će se još mnogo pričati o nenormalnim rezultatima u dosadašnjem dijelu prvenstva i o odluci o smanjenju lige koja nikome ne donosi ništa dobroga.“

A sve to događa se upravo u vrijeme kada se u ŽKK Zadar krenulo s novim projektima kroz koje bi se u žensku košarku trebalo privući velik broj curica. Naravno, i tamo ih zadržati što je, ističe Mazija, jako težak posao.

„Ove sezone natječemo se u pet liga što je za nas vrlo zahtjevno. No, na taj način želimo klub podignuti na još veću razinu kada pričamo o radu u mlađim dobnim kategorijama. Prvi put krećemo i s U-13 selekcijom, odnosno igranjem Dalmatinske lige što je bio jedan od zahtjeva Hrvatskog košarkaškog saveza. Krećemo i sa popularizacijom ženske košarke na nivou cijele Zadarske županije i uskoro očekujem  sastanak sa svim klubovima koji u svojim školama košarke imaju curice. Želja nam je pokušati naći zajednički jezik, da se objedinimo i da djevojke igraju ligu U-13 i da se kroz nju druže i ostaju u košarci i u sportu što je u zadnje vrijeme prilično teško.“

Uz Mariju Maziju i Tonija Matešića u rad mlađih dobnih selekcija u ŽKK Zadar uključena je i Josipa Sesar.

„Josipa je zbog svog drugog posla ograničena s vremenom pa je kod nas kao honorarac. Sve nam je prilično zgusnuto što se tiče vođenje i natjecanja u tim selekcijama koje vodimo trener Matešić i ja, ali smatram da je potrebno uložiti taj ekstra napor kako bi se posložila situaciju u tim selekcijama što su nam osporavali ranijih godina. Za boljitak svih curica mislim da je ovaj projekt s kojim smo krenuli iznimno dobar. Sesar će nam se priključiti kad nešto kasnije krene predkadetska liga gdje će ona voditi selekciju koja će se u njoj natjecati. Uspjeli smo termine za njih riješiti u OŠ Krune Krstića s kojima već dvije godine surađujemo. Imamo puno cura na treningu, a dvorana je mala. Zbog toga na površinu dolaze i problemi s terminima u ŠC Višnjik gdje i nam dobro došlo još njih nekoliko. Jer nije lako raditi s velikom grupom cura koje bi trebalo razdvojiti na treninzima.“

Za kraj Mazija je poručila…

„Bez obzira kako završila ova sezona mi smo jako ponosni na sebe jer u svojim redovima imamo 99% cura iz Zadra te Ivanu Dujić koju smatramo našom Zadrankom. Mi i struka dat ćemo sve od sebe da ovu sezonu odradimo kako treba i ostanemo u Prvoj ligi“, zaključila je Mazija.