18 tra 2024
Zadranke na startu Prve lige poražene kod kuće od Medveščaka!
Košarka

Zadranke na startu Prve lige poražene kod kuće od Medveščaka!

Košarkašice Zadra doživjele su težak poraz na otvaranju nove sezone u natjecanju Prve lige. Pred domaćom su publikom izgubile od Medveščaka rezultatom 80:56. Zadranke na kraju mogu biti i zadovoljne konačnim ishodom jer je razlika u jednom trenutku utakmice iznosila plus 38 za Medveščak i da nije gostujući trener Viktor Kovač u posljednjoj četvrtini iz igre izvukao cijelu prvu postavu pitanje je kako bi sve skupa završilo.

Iako znatno pomlađen i u potpuno drukčijem sastavu za razliku od posljednjih šest sezona kada je dominirao domaćom košarkom, Medveščak se prikazao u vrlo dobrom svijetlu te je nagovijestio kako će i ove sezone imati što za reći. S druge strane, Zadranke će ove sezone morati još puno raditi kako bi došle do igre koja će zadovoljiti publiku naviknutu na puno više od današnjeg izdanja. Jer gledajući iz ove perspektive moglo bi se reći kako trener Zadranki Toni Matešić i nije puno pogriješio kada je u najavi sezone rekao da mu ekipu čeka grčevita borba za opstanak.

Igračice Medveščaka sjajno su otvorile utakmicu te su agresivnom obranom tjerale domaće na greške koje su potom kažnjavale brzim kontra napadima. Odraz loše igre i koncentracije Zadranki u prvoj se četvrtini najbolje reflektirao kroz tricu Ane Petrak koju je u posljednjoj sekundi ubacila sa svoje polovice igrališta.

Niti u drugoj četvrtini Zadranke nisu uspjele pronaći svoj ritam igre. Obrana je i dalje unatoč povećanoj agresivnosti bila prilično propusna pa su gostujuće igračice gotovo pri svakom šutu izvana ostajale nečuvane što su raspoložene Ana Petrak, Lucija Škorić i Lea Hajdin uredno kažnjavale. Sve skupa dodatno je zaškripilo kada je Ivana Dujić zbog trećeg prekršaja morala na prisilni odmor. Pred kraj prvog dijela Medveščak je napravio i najveću seriju dotadašnjeg dijela susreta od 17:0 za najveće vodstvo od 32 koša razlike (52:20).

Treća četvrtina nije donijela ništa novog u pogledu promjene rezultata. Medveščak je i dalje kontrolirao utakmicu te je svoju prednost uoči posljednjih deset minuta podignuo na najvećih plus 38 (78:40).

I kada je izgledalo kako se Zadru sprema rezultatska katastrofa trener Medveščaka na klupu je povukao cijelu prvu petorku što je dalo prostora domaćim igračicama da do kraja utakmice poraz svedu u prihvatljive okvire.

“Ovo je puno teži poraz nego što smo očekivali. Nismo se držali dogovora iz svlačionice, a on je bio da spriječimo njihovu tranziciju i da agresivnom igrom pokušamo doći do pozitivnog rezultata. Primili smo 30 koševa iz tranzicije a pritom smo napravili tek 13 prekršaja što svakako nije način na koji želim da igramo. Prvo poluvrijeme su imale 16 skokova više od nas što dovoljno govori o tom radnom dijelu. One su napravile prvi kontakt uslijed kojeg smo mi napravili korak unatrag umjesto da smo uzvratili. Jednostavno ne mogu razumijeti da smo u cijeloj utakici napravili tek 13 prekršaja a inzistiramo cijelo vrijeme da se napravi faul”, kazao je po završetku susreta trener Zadra Toni Matešić.

Najefikasnija kod domaćih bila je Ana Vrsaljko s 22 koša, dok je jedina dvocifrena bila još tek Nika Jelenković s 11 ubačaja. Gostujuću ekipu predvodila je sjajna Ana Mandić sa 19 poena, 8 skokova i 5 ukradenih lopti.

Nažalost, bilo je ovo jedno od rijetko loših otvaranja sezone ekipe s Višnjika pred kojom je sasvim sigurno jedna izazovna sezona. Postavljati u ovom trenutku pitanje je li posljedica ovako visokog poraza neiskustvo, neuigranost uslijed kasno započetih priprema, mladost, kratka rotacija ili što drugo u ovom je trenutku manje važno. Važno je da trener Toni Matešić i njegov stručni stožer pronađu načina da u sljedećih nekoliko dana do dvoboja drugog kola igru svoje ekipe podignu na puno viši nivo jer bi se u protivnom mogli naći tamo gdje nitko ne želi ni pomisliti, a kamoli glasno izreći.

Ako ćemo izdvojiti i jednu svijetlu točku današnjeg Zadra bila je to mlada Hana Rudić koja je sjajno iskoristila svoju minutažu i pokazala kako bi u prilično uskoj rotaciji mogla biti od velike pomoći.