Izbornica Hrvatske reprezentacije plivača s Down sindromom Josipa Nekić: „Jako smo zadovoljni ostvarenim rezultatima posebno sa dva srebra Lucije Mijolović!“

Vrijeme čitanja: 2 min

Na ovogodišnjem, 5. Europskom prvenstvu za plivače sa Down sindromom u Italiji je pod hrvatskom zastavom zaplivala plivačica Plivačkog kluba Zadar Lucija Mijolović, a uz nju su boje Hrvatske još branile Marija Pinjuh i Petra Vićan, plivačice Plivačkog kluba Natator iz Zagreba te Nikola Kosec iz Plivačkog kluba osoba s invaliditetom Vidra iz Varaždina.

Prvenstvo se održalo u Olbiji na Sardiniji kroz 4 dana natjecanja i jutarnje kvalifikacijske te popodnevne finalne utrke. Natjecanje je bilo otvorenog tipa tako da je osim 16 europskih zemalja u otvorenoj konkurenciji nastupala i USA.

Iako zbog obveza nije mogla biti na Sardiniji izbornica Hrvatske reprezentacije plivača s Down sindromom Josipa Nekić zadovoljna je nastupom hrvatskih predstavnika, a posebno onim Lucije Mijolović iza koje je peto Europsko prvenstvo u karijeri.

„Lucija je došla do dvije medalje u svojoj kategoriji koja je za nju nova. Riječ je o Master 1 disciplini za plivačice od 25 do 34 godine i tu je osvojila dva srebra na 100 i 200 metara prsno. U ukupnom poretku zauzela je osmo mjesto na 50 metara prsno, deseto na 200 prsno, dvanaesto  na 100 prsno, četrnaesta na 100 delfin, šesnaesta na 50 slobodno, osamnaesta na 50 delfin te dvadeset i prva na 100 slobodno mjesto u Europi. Na 50 prsno , iako osmoplasirana nije ušla u finale jer su i plivači iz USA imali pravo nastupa u finalima tako da je u otvorenoj konkurenciji bila 10.plasirana čime joj je finale izmaknulo. Jako smo zadovoljni ostvarenim rezultatima jer su se plivali osobni rekordi i jer su se plivala finala i jer su naši natjecatelji došli do medalja.“

Uz sam dobar nastup na Europskom prvenstvu za plivače sa Down sindromom Nekić je podvukla i jednu vrlo važnu stvar za budućnost hrvatskog paraplivanja.

„Od velikog značaja nam je i nastup jedne osobe više na ovom prvenstvu što znači da se cijela jedna sredina posvetila razvoju ovog sporta i samog sportaša. To je stvarno velika stvar za hrvatsko paraplivanje. Svi znamo koliko je zadarska javnost preko Lucije Mijolović saznala o ovom sportu i veseli nas da se našoj obitelji priključio i Nikola Kosec iz Varaždina.“

Iduće natjecanje za ove plivače su svojevrsne olimpijske igre, tzv Trisome games koje će se održati krajem ožujka u Turskoj, dok će iduće godine i PK Zadar biti domaćin jednom velikom natjecanju za plivače i plivačice s invaliditetom na kojem će uz naše natjecatelje nastupiti i gosti iz Italije i Portugala.