HRVATSKO VESLAČKO PRVENSTVO ZA JUNIORE I KADETE – ZAGREB Veslačice Jadrana osvojile dva naslova prvaka

Vrijeme čitanja: 2 min

Na Hrvatskom veslačkom prvenstvu za juniore i kadete održanom na regatnoj stazi jezera Jarun u Zagrebu veslači Jadrana osvojili su četiri odličja od čega dvije zlatne medalje. Ovaj puta, najviše uspjeha imale su veslačice koje su osvojile naslov državnih prvakinja u disciplinama četverca na pariće mlađih juniorki i dvojca na pariće kadetkinja.

Četverac na pariće mlađih juniorki u sastavu Sara Žuvanić, Margita Andrić, Ivana Sladić i Laura Antičević tako je nakon dugih 58 godina pauze osvojio naslov prvaka države u jednoj ženskoj disciplini za Jadran na državnom prvenstvu. Posljednje je to uspjelo Violeti Botaco i Davorki Jakaša u Mariboru 1964. godine na Prvenstvu Jugoslavije.

Drugu zlatnu medalju donijela je posada ženskog kadetskog dvojca na pariće u sastavu Mara Bencun i Lucija Kasap, koja je također vrlo uvjerljivo pobijedila u utrci.

Pet godina nakon ponovnog pokretanja ženskog veslanja u Jadranu, lijepo je vidjeti ovakve rezultate, s lijepom perspektivom i sve većim brojem zadarskih veslačica koje nastupaju na regatama.

Treću medalju za Jadran donio je Luka Pera u samcu mlađih juniora osvojivši srebrnu medalju. Luka je izveslao dvije vrlo dobre utrke, u prednatjecanju i onu finalnu ali je izvrsni Marin Smoljanović iz Mladosti, inače sin našeg poznatog brončanog olimpijca iz Sydneya 2000 , dr. Tomislava Smoljanovića, u finalu pokazao najbolje veslanje i zasluženo osvojio naslov državnog prvaka. Za Luku je to tek početak, jer tek sada slijede dvije godine juniorskog staža gdje će se moći dokazati i na međunardnoj sceni.

Dvojac na pariće kadeta Antonio Pavlović i Dominik Ferjančić zasluženo je osvojio brončanu medalju u uvijek vrlo konkurentnoj kategoriji kadeta.

Od ostalih veslača još je finale izborila posada četverca bez kormilara mlađih juniora u sastavu Bernard Murtić, Petar Miloš, Lovre Lapčić, Ivan Mustać, i zauzela četvrto mjesto, nadomak medalje. Ista posada u disciplini četverca bez kormilara, zajedno s kormilarom Ivanom Sukarom zauzela je sedmo mjesto.

Dvojac na pariće mlađih juniorki Margita Andrić i Laura Antičević također je izborio finale zauzevši peto mjesto.

Frane Bencun u lakom samcu juniora zauzeo je sedmo mjesto, Elizabeta Stipanov i Natali Pera u dvojcu na pariće mlađih juniorki bile su desete kao i Jakov Grković i Luka Ivković u dvojcu na pariće mlađih juniora. Četverac na pariće kadeta u sastavu Paulo Švorinić, Domagoj Šare, Toma Rogić i Elvis Vrkić zauzeo je deveto mjesto. U četvercu na pariće mlađih juniora posada u sastavu Ante Dukić, Andrija Masnić, Adrijan Lazanja i Filip Mijić zauzela je osmo mjesto.

Ukupno sa Hrvatskim veslačkim prvenstvom za seniore, koje je eodržano u travnju, veslači Jadrana osvojili su sedam medalja.

S veslačima su u Zagrebu bili treneri Branimir Vujević, Marko Dragičević, Petar Milin i Danijel Bajlo te vođa puta Gordan Marinović.

Za veslače slijedi kratka pauza pa nastavak treninga za regate koje su na rasporedu nakon ljeta.