Punomoćnik NK Zadar odvjetnik Davor Radić: “Odluka Žalbenog tijela za licenciranje HNS-a je nezakonita”

Vrijeme čitanja: 3 min

Nogometni klub Zadar podnio je po punomoćniku odvjetniku Davoru Radiću iz Splita, Vijeću sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora zahtjev za izvanredno preispitivanje odluke Žalbenog tijela za licenciranje Hrvatskog nogometnog saveza.

Podsjećamo, odlukom Žalbenog tijela za licenciranje HNS-a od 20. svibnja odbijena je žalba NK Zadar na Odluku Komisije za licenciranje HNS-a, kojom im nije izdana licenca za Drugu HNL za natjecateljsku sezonu 2019./20.

Što obuhvaća žalba NK Zadar, Radić kaže.

„Gledajte, ovaj zahtjev koji sam podnio znači da postoji mehanizam i tijelo koje ocjenjuje zakonitosti pojedinih odluka sportskih udruga. To znači da se niti jedno sportsko tijelu u RH pa tako niti predmetna Žalbena komisija HNS-a za licenciranje ponašati kao država u državi i donositi odluke na način da te odluke nitko ne može kontrolirati. Sam sustav licenciranja se provodi na način da vi kao klub, u ovom slučaju NK Zadar morate ispuniti pet zadanih kriterija. U pogledu toga je NK Zadar dostavio svu traženu dokumentaciju iz koje proizlazi da su svi kriteriji ispunjeni. Žalbena komisija je sebi dopustila da tumači te dokumente na način kako njoj to odgovara. Ona to ne smije i ne može raditi, ona ih mora provoditi, to su ključne stvari. To smo mi s našim zahtjevom u suradnji s dva sudska vještaka i najvećim pravnim sportskim autoritetom u Hrvatskoj, Hrvojem Kačerom dokazali da je ova odluka nezakonita”.

Jeste li imali već ovakav slučaj.

„Jesam, međutim, stranka koju sam tada zastupao, nije imala sve dokumente kao NK Zadar, poput NK Međimurje te su mi ti prijedlozi s pravom bili odbijeni. Volio bih kao odvjetnik da napokon netko nakon 17 godina, poništi, točnije ukine odluku Licenciranja jer do sada se to nije još dogodilo. To mi je bio veliki izazov i zato sam ga se i prihvatio”.

Jesu li baš problemi Zadra s infrastrukturom i ostalim puno veći od nekih drugih klubova koji su dobili licencu za igranjem u Drugoj HNL.

„Jako sam razočaran odlukom Žalbene komisije jer sam pribavio i odluke nekih drugih drugoligaških klubova kojima je licenca izdana a ne zadovoljavaju barem deset infrastrukturnih kriterija a dao im se rok do 1. srpnja da se to uredi. NK Zadar neću reći da nije zadovoljio dva kriterija nego ih nije dovršio i nije dobio niti rok da to uredi. To je smiješno, ta tumačenja ne drže vodu”.

Nada li se pozitivnom odgovoru iz Vijeća sportske arbitraže HOO-a.

„Kada su me Zadrani angažirali, mislio sam idemo pokušati. Međutim, kada sam proučio svu detaljnu dokumentaciju i kada sam vidio obrazloženje Žalbene komisije licenciranja, ne želim biti bahat ali uvjeren sam da ćemo uspjeti i da će biti velika nepravda ukoliko HOO naš zahtjev ne bi uvažio. Ponavljam, radi se o licenciranju, ispunjavanju kriterija, kriterije ili zadovoljavate li ne, a tumačenja ćemo ostaviti za neku drugu priliku”.

Ukoliko i ova odluka bude negativna za Zadar.

„Jedini mehanizam koji se ima za poduzeti nakon ove odluke ako bude negativna je taj da možemo pokrenuti postupak pred Upravnim sudom u Splitu radi ocjenjivanja i zakonitosti te odluke IO o potvrđivanju licenci. Ja sam optimist, borit ćemo se, tko me poznaje, predaje nema, želim da klub opstane na životu jer opet odlazak u Treću HNL donosi neizvjesnu budućnost”.

Kako nam je Radić još rekao zahtjev je stigao u Hrvatski nogometni savez koji će se o njemu brzo očitovati a odluku će donijeti HOO u roku od trideset dana iako on misli da će to biti i kudikamo prije.