Mislav Karoglan: Moj ostanak na klupi NK Zadar uvelike ovisi o raspletu situacije u kojoj smo se našli

Vrijeme čitanja: 5 min

Kada je u siječnju ove godine od Krešimira Sunare preuzeo klupu Nogometnog kluba Zadar Mislav Karoglan za širu je zadarsku javnost bio prilično nepoznato lice. Tek oni koji su usko pratili zbivanja u 3. HNL jug znali su kako se radi o treneru koji je prošle sezone svoju Croatiju iz Zmijavaca odveo do povijesnog naslova pobjednika tog natjecanja pri čemu je nagrađen i titulom najboljeg trenera Dalmacije u 2018. godini. No, uvjeti da Croatia tada zaigra u 2. HNL nisu bili zreli za prelazak u viši rang, a mladi se i ambiciozni trener želio okušati u novom izazovu. Svoje vještine i znanje želio je iskazati u jačem natjecanju a poziv iz Zadra, koji je na polusezonu smijenio trenera, bio je prava prilika za to.  

„Mislav Karoglan je trener koji se uklapa u našu viziju razvoja Nogometnog kluba Zadar i želi raditi na stvaranju igrača iz našeg omladinskog pogona. Razgovarali smo s mnogim ljudima iz nogometa i dobili jako dobre povratne informacije o njemu, a i kroz razgovore sa samim trenerom došli smo do zaključka da s njim možemo dobiti ono što je Zadru potrebno za daljnji napredak“, rekao je tada direktor Nogometnog kluba Zadar Svetko Ćustić.

I nije pogriješio.

U nepunih pet mjeseci Karoglan je igru Zadra unaprijedio do te mjere da su gledatelji u nekoliko posljednjih utakmica na Stanovima doslovce uživali u prezentaciji svojih ljubimaca na terenu. Predstave i pobjede nad današnjim prvoligašem Varaždinom te Solinom bile su prave malo remek djelo koje su iza sebe imale jasan trenerov potpis.

Pa iako je u konačnici osvojio isto bodova kao i njegov prethodnik Sunara, po 17, bilo je očito kako je igra Zadra pod vodstvom Karoglana izgledala bolje, tečnije. Pogotovo nakon početnih dva kola otkako je preuzeo ekipu i poraza od Hrvatskog dragovoljca i Šibenika koji bi se mogli pripisati i svojevrsnom uigravanju. Uz sve to Karoglan nije zapostavio niti one mlade pa se tako kroz proljetni dio sezone u prvoj momčadi afirmiralo nekoliko juniora pred kojima je, prema viđenom, jedna lijepa nogometna budućnost.

Nažalost, situacija u kojoj se Nogometni klub Zadar našao nedobivanjem licence za igranjem u 2. HNL sigurno je poremetila i planove Mislava Karoglana koji je nekoliko puta rekao kako mu je želja sa Zadrom izboriti Prvu HNL. Nakon utakmice posljednjeg kola i poraza u Čakovcu od Međimurja Karoglan se na neki način već oprostio od kluba sa Stanova kazavši kako se „zahvaljuje Zadru na ukazanoj prilici i kako klubu želi sve najbolje“. Čini se kako odluka o tome hoće li Karoglan ostati na klupi Zadra uvelike ovisi o tome u kojem će se razredu hrvatskog nogometa Zadar natjecati iduće sezone.

„Teško mi je reći da napuštam Zadar. Ja sam još uvijek trener pod ugovorom. Čekam rasplet situacije u kojem smjeru će Zadar ići. Spreman sam na sve, prije svega sam profesionalan i čekam nekakav rasplet događaja. Bit ćemo pametniji kroz nekoliko dana koji će biti ključni po tom pitanju“, kaže Karoglan koji je također teško prihvatio odluku Komisije za licenciranje koja Zadru u središnjem postupku, a kasnije i u onom žalbenom, zbog dva infrastrukturna i tri financijska kriterija, nije izdalo licencu za nastup u Drugoj HNL.

„Pa stvarno me je zateklo. Na neki način i šokiralo jer nismo očekivali niti smo se bavili tim stvarima. Domaćim dečkima još je i teže bilo to prihvatiti. Ta nas je vijest dočekala u onom zadnjem tjednu kada smo se spremali za utakmicu s Međimurjem. Smanjili jesmo tada nekakav taktički obujam ali ja sam ih zamolio da sve odradimo do kraja kako treba i tako je i bilo. Ponosan sam na svoje igrače kako su odradili na kraju pripremu za to posljednje kolo iako se moglo osjetiti kako su glave van nogometa i one zbilje koja je potrebna za odraditi dobar trening.“

Vijest o nedobivanju licence zaista je došla kao šok iako Zadar već duže vremena ima problema oko ishođenja iste. Nažalost, evo dogodila se baš sada kada je pod Vašim vodstvom Zadar pružao jedne od najljepših partija u posljednjih nekoliko sezona.

„Tražili smo se na početku i radili sve da dobijemo čvrstu strukturu. Bilo je tu puno odlazaka i dolazaka ali su se s vremenom stvari pomaknule. Gledali smo urediti sve četiri faze nogometne igre da to bude čisto. I mislim da smo u tome i uspjeli. Udarili smo temelje iako to nije konzistentno na dovoljnoj razini ali gledatelji su prepoznali da ima igre, da nema uzmaka i da igramo visoki presing protiv svakoga. Povezali smo tada i pet domaćih pobjeda tako da mislim da su stvari tu pomakle. Treba biti realan i reći kako nismo napravili neko čudo ali smo za jedan dobar postotak sve maknuli put gore.“

Došli ste pred početak proljetnog dijela, odradili zimske pripreme, a zatim je krenulo i natjecanje. Ne baš sjajan start i porazi od Hrvatskog dragovoljca i Šibenika. No vrlo brzo uspjeli ste uzeti uzde u svoje ruke i neke taktičke ideje prenijeti na igrače koji su ih kasnije prenijeli na teren.

„U tom periodu ja sam inzistirao u igri formacije romba. Možda sam bio preambiciozan i trebao sam od njega odustati već odlaskom Lepinjice koji se s posudbe vratio u Rijeku. Ali teško je prebrisati mjesec dana priprema. Iza Šibenika, koji mi je bio pljuska, shvatio sam da moram nešto mijenjati i došao na ideju da igramo s lažnim napadačem s obzirom da mi nemamo čistu „devetku“ u ekipi. I to se pokazalo kao puni pogodak jer smo radili brojčani višak u napadu i bio sam jako zadovoljan sa tom strukturom u fazi napada.“

Posebno dojmljive bile su utakmice protiv Varaždina i Solina pred domaćim navijačima.

„Dodao bih tu i utakmicu protiv Lučkog. Al i ne bih htio previše hvaliti stvari jer nema potrebe za tim. Kući smo stvarno igrali dobro jer smo se mogli nametnuti visoko kroz posjed. U gostima smo taj posjed imali manje na svojoj strani ali bilo je utakmica kao ona protiv Dinama gdje smo u dominirali u toj fazi igre i imali posjed lopte od preko 60 posto u svojim nogama.“

Kako biste ocijenili svoj boravak u Zadru u ovih nekoliko mjeseci? Od rada s igračima preko odnosa s Upravom i svega ostalog.

„Ja sam bio zadovoljan od prvog dana. Svemu sam pristupio na jedan zdravi način i pokušao sam stvoriti jedan dobar i otvoren odnos sa svima. Od Akademije do Uprave. Naravno da je na tom putu bilo i pogrešaka međutim to je sve samo logično. Zahvalan sam Upravi koja mi je dala šansu da radim u Zadru jer nisam se ja nudio Zadru već me je Zadar negdje vidio i prepoznao i s te strane mi je stvarno bio užitak raditi. Malo mi je bilo stresna ta borba za ostanak u Ligi i nisam se mogao opustiti. I onda kad smo se posložili i uhvatili formu dočekala nas je odluka komisije za licenciranje. Sada se čini uzalud pričati o svemu tome.“

Zadar licencu dobio nije, no zato će od iduće sezone u Drugoj ligi nastupati Croatia iz Zmijavaca s kojom ste prošle sezone ostvarili povijesni uspjeh kada ste ju odveli na tron 3. HNL.

„Croatia je jedan zdrav projekt koji nije nastao preko noći već se sustavno radilo i selektiralo. Sada se došlo i do odluke da će okušati u Drugoj ligi i smatram da su pred njima neki novi izazovi u jednom drugom smislu. Druga HNL iziskuje jaki financijski podražaj. Ali, sa mnom ili bez, ja im želim puno sreće jer svakako moramo biti uz svoj zavičaj kao što bi trebali biti i Zadrani uz svoj Zadar. Moramo znati odakle smo i tko smo“, zaključio je Karoglan.