Nazor: „Siguran sam da je Špralja napravio prekršaj!“ Rimac: „Zadnji napad igrači su odigrali točno kako sam ga i nacrtao!“

Vrijeme čitanja: 3 min

Košarkaši Zadra jučer su u šokantnoj završnici poraženi od Cedevite sa 72:71 u petoj, odlučujućoj utakmici polufinalne serije HT Premijer lige. U sjajnoj atmosferi dupkom pune dvorane Krešimira Ćosića Zadrani su odigrali hrabru utakmicu gdje su ih samo tri sekunde dijelile od ulaska u finale. No, tada se ukazao Jacob Pullen koji je tricom s devet metara okrenuo rezultat i odveo svoju momčad do slavlja.

Neshvatljivo je da Zadrani nisu iskoristili još jedan prekršaj koji ih je dijelio od bonusa, i s kojim su mogli poremetiti Cedevitin napad, a još je teže za shvatiti kako je Pullen uopće ostao sam na poziciji s koje redovito trpa protivničke koševe. Trener Zadra Ante Nazor nakon utakmice je rekao kako su njegovi igrači išli na prekršaj ali se suci nisu oglasili.

„Imao sam plan da kad iskoristimo bonus zamijenim Špralju sa Marićem jer sam bio siguran da će Špralja napraviti prekršaj. I siguran sam da ga je napravio. Ali nema veze. Ja sam zaista vjerovao svim igračima koji su bili u polju da će uspjeti napraviti faul. Ali kad smo došli u tu zonu kocke onda se okrene ili na jednu ili na drugu stranu.“

S druge strane, trener Cedevite Slaven Rimac istaknuo je kako su njegovi igrači taj posljednji napad odigrali upravo onako kako je on to zamislio i nacrtao na ploči.

„Zadnji napad sam nacrtao točno onako kako je Pullen pogodio. Svi su napravili sve perfektno“, rekao je Rimac objasnivši zašto je zadnji napad izveo iz zadnjeg polja kada je mogao izabrati da krene iz prednjeg.

„Isključivo jer Zadar nije bio u bonusu i htio sam da loptu primimo u naletu gdje je tada puno teže doći do situacije da bude očito tko radi prekršaj. Puno puta kada je brza akcija, jer Cobbs ima tu kvalitetu da ga je teško zaustaviti s loptom, nije lako napraviti faul. Ali, na kraju krajeva, računao sam i na to da će protivnik napraviti prekršaj već odmah u prijemu što bi nam onda ostavilo dovoljno vremena da napad privedemo kraju. Jer kad loptu ubaciš sa strane u prednjem polju nisi u brzini, prođe nekoliko sekundi, protivnik napravi faul i poslije zna što će igrati. Eto, bila je procjena koja se pokazala dobrom iako da je Pullen promašio sve bi to izgledalo jako glupo. To je sreća.“

Sreća ili ne ovog se puta, za razliku od one treće igrane također u Krešinom domu, utakmica okrenula na stranu Cedevite. Podsjećamo, i tada je Pullen nekoliko sekundi prije kraja utakmice uzeo tricu, iz još bolje pozicije negoli je to bilo jučer, ali lopta nije pronašla put kroz mrežicu i Zadar je slavio. Još jednom je tako pobjednika odlučila tek jedna jedina lopta no kada se analizira tijek susreta možda do toga nije trebalo niti doći. Imali su domaćini u više navrata dvoznamenkastu prednost na svojoj strani. Posljednji puta plus 12 u 22. minuti. Ali, što zbog umora a što zbog agresivnije obrane gostiju, počeli su Zadrani puno griješiti u prevođenju i predaji lopte što je rezultiralo s čak 22 izgubljene lopte. Previše da kvalitetan protivnik poput Cedevite to ne bi iskoristio. Upravo je taj segment igre Nazor istaknuo kao najveći uzrok jučerašnjeg poraza.

„Mi, pod tim mislim na Zadar, smo odigrali pet utakmica s Cedevitom i došli na jednu loptu i zbog toga sam ponosan na svoje momke. Kontrolirali smo utakmicu većim dijelom, a ono gdje smo imali problema to su izgubljene lopte s kojima smo praktički sami davali koševe za Cedevitu. Da nije bilo toga sigurno bi iskontrolirali utakmicu do kraja.“

Unatoč izgubljenoj utakmici i velikim žalom što se nije iskoristio dobar momentum i i preko grogirane Cedevite prošlo u finale i ušlo u borbu za titulu, Nazor je smogao snage čestitati svojim igračima ali i Upravi kluba kao i novinarima što se na kraju jedna turbulentna sezona privela kraju, kako je sam rekao, na najbolji mogući način.

„Kada jedna jako turbulentna sezona koja je bila takva iz mnogo razloga završi ovako i s ovim auditorijem ja ću samo čestitati svojim igračima i Upravi kluba koja je radila jedna jako ozbiljan posao jer Zadar nije bio stabilniji zadnjih deset godina i nadam se da će ići samo na bolje. Posebno se zahvaljujem vama novinarima jer bilo je toliko materijala da se piše loše. I zaista je tako u nekim trenucima izgledalo na terenu. Ali nastojali ste biti pozitivni. Da se uščo u negativu sve ovo je moglo završiti kao da se bacio „čiket“ otići u „lagun“. Zaista mislim da ste i vi bili dio tima i na tome vam čestitam“, zaključio je Nazor.