Ante Nazor: „Ako netko ne shvaća na koji način se igra za Zadar, neka mu je Bog na pomoći“

Vrijeme čitanja: 4 min

Hoće li polufinalna serija doigravanja HT Premijer lige između košarkaša Zadra i Cedevite završiti već nakon trećeg ogleda bit će poznato nakon sutrašnje utakmice u kojoj će Zadrani po drugi put u seriji na Višnjiku ugostiti zagrebački sastav. Momčad s Višnjika nakon prve dvije utakmice gubi s 2:0 i ukoliko ne želi već početkom svibnja okončati sezonu u ovoj će utakmici kako zna i umije morati doći do slavlja i na taj način seriju prebaciti natrag u Zagreb. Trener Zadra, Ante Nazor:

„Jedino što možemo očekivati jest da nakon teškog poraza u Zagrebu skupimo glave i da se pred domaćom publikom na pravi način suprotstavimo protivniku koji je dokazao da ima kvalitetu više od nas. Pokazali smo se u dva svjetla. U prvoj smo utakmici borbenošću i dobrim defenzivnim pristupom došli do toga da se utakmica može okrenuti u našem smjeru, dok smo u drugom dvoboju pokazali letargičnost koja je nedopustiva. Pred domaćom publikom moramo na najbolji mogući način izići na teren te pomoću agresivnosti i motiviranosti pokušati pobijediti.“

Postoji li volja za pobjedom ili su semomci već predali?

„Mora postojati. Nebrojeno smo puta dokazivali da to ništa ne znači. Iz kola u kolo, iz utakmice u utakmicu, na samo par dana razlike, pokazali smo karakteristiku da smo momčad s dva lica. Nakon teških poraza momčad bi se mobilizirala i tako će biti i ovaj put!“

Kakva je situacija s Petrom Marićem?

„Vidjet ćemo s liječničkom službom. U điru su i neki virusi, no mislim da su to bolesti od 24 sata i da neće biti problema s odsustvom.“

Mario Little prošlu je utakmicu na parketu proveo uvodnih osam minuta i sedam sekundi nakon čega se više nije vraćao u igru. Upitan hoće li Amerikanac participirati u sutrašnjem ogledu Nazor je rekao kako se nada da hoće te je naglasio kako između njih dvojice nema nikakvih trzavica.

„On je na poluvremenu dosta dugo ostao u svlačionici. Imao je želučanih problema. Kako je utakmica otišla u pogrešnom smjeru, tako smo ga više nismo ni uvodili.“

Iako kaže kako između njega i Little nema nikakvog sukoba to isto Nazor nije mogao reći i za odnose u svlačionici gdje su trzavice i više nego očite.

„Pa to se vidi iz aviona, ali dok ne završi sezona nemamo pravo podvući crtu, već moramo izvući najbolje što možemo.“

A iz aviona je vidljivo i kako Nazor uzde svoje momčadi teško drži u rukama. Prema njegovim riječima, ima tu svega. Od neprofesionalizma, neangažiranosti do nepoštovanja suigrača.

„Teško je kada trener dođe na pola sezone. Postoji more problema. Na neki način ne možeš raditi drastične rezove jer bi te to odvelo u pogrešnom smjeru. Moja je procjena bila da neke stvari moramo tolerirati i progledati kroz prste kako bismo izborili ostanak koji je vidio od početka mog dolaska do kraja. I pokazalo se da sam u pravu. Ako netko nije dovoljno profesionalan, ako netko nije dovoljno angažiran, ako netko nema dovoljno poštovanja prema sebi kao sportašu i ako nema poštovanja prema suigraču kao čovjeku s kojim treba napraviti kvalitetnu suradnju, onda se ni na relaciji trener-igrač ne može napraviti dobar klik. Nisam ovdje padobranac, ovo mi je četvrta sezona u klubu. Dok ne završi sezona nećemo o imenima, a kad se podvuče crta sjest ću s upravom i neke ćemo stvari raščlaniti. Kada bih rekao Sobinu „Josipe!“ on bi stajao „attento“, mobilizirao bi svaki mišić i to prenio na teren. Kada bih se na Ivanova zaderao „Ive!“, isto tako. Ako to netko ne shvaća, ako ne shvaća da se jedino tako može igrati za Zadar, onda neka je tome Bog na pomoći!“

Na kraju Nazor je izrazio vjeru kako bi njegova ekipa sutra mogla pobijediti Cedevitu,a tu vjeru nije mu poljuljala niti loša izvedba njegovog sastava u drugoj utakmici u Zagrebu.

„Uvijek imam vjeru i nikad se ne predajem. Tome ste mogli biti svjedoci ove sezone. Dosta se puta moglo odustati, ali ja ne odustajem. Doživljavali smo mi i gore stvari. I doma, a ne samo na gostujućem terenu. Od igrača zahtijevam da ne odustaju, pa ne smijem ni sebi dopustiti da odustanem. Moram biti primjer“, zaključio je Nazor.

Slaven Rimac

A evo što od treće utakmice očekuje i trener Cedevite, Slaven Rimac:

“Ono što mi želimo jest proći seriju u tri koraka. Međutim, i Zadar želi doći do pobjede. Iz mog iskustva jako je teško igrače upozoriti da će to biti potpuno drukčija utakmica od one u Zagrebu. Očekujem jedan veliki motiv kod Zadra jer ovo nije prava njihova slika. Siguran sam kako će na ovoj utakmici biti ekstra motivirani da dođu do slavlja. S kakvim god ekipama da sam dolazio u Zadru je uvijek teško pobijediti. To su komplicirane utakmice. Prema tome očekujem jednu pravu utakmicu i nadam se da će obje momčadi biti raspoložene da odigraju jednu pravu mušku utakmicu koja će biti interesantna. A sad, hoćemo li proći u tri koraka to ne mogu sa sigurnošću tvrditi.”

Sutrašnja utakmica u Krešinom domu počinje u 19 sati. Dodajmo i kako iz Hrvatskog košarkaškog saveza još nema nikakvih vijesti o terminu odigravanja eventualnog četvrtog ili čak i petog ogleda.