Loš skok i Jacob Pullen dovoljni za Cedevitin break na Višnjiku!

Vrijeme čitanja: 3 min

Prva polufinalna utakmica doigravanja HT Premijer lige između košarkaša Zadra i Cedevite, igrana jučer u dvorani Krešimira Ćosića na zadarskom Višnjiku, otišla je na stranu gostujuće momčadi koja je nakon produžetka slavila rezultatom 75:67. Utakmica je u njenom osnovom dijelu završila neriješeno 62:62.

Uzrok poraza trener Zadra Ante Nazor detektirao je prvenstveno u skok igri:

„Kad je ovako isprekidana utakmica s dosta izgubljenih lopta i slabog šuta, onda odlučuje skok koji je drastično otišao na Cedevitinu stranu. Gledajući na taj način mogu reći kako smo odigrali lošu obranu. Jer možeš ti igrati fenomenalnu obranu ali ako ne iskontroliraš taj defanzivni skok onda je to u konačnici, ponavljam, loša obrana.“

Kao drugi uzrok jučerašnjeg poraza Nazor je naveo individualnu kvalitetu Cedevitinog razigravača Jacoba Pullena.

„Odigrao je kao šahista. Iskontrolirao je ritam i sebi i ekipi i bio je velika prevaga u finišu utakmice. Meni je žao što nismo ostali pravi do kraja, što nismo iskoristili ta dva bonus prekršaja kada smo ušli u produžetak i što nismo igrali tečnije. Ali protivnik je tada pokazao jednu kvalitetu više.

Nazor je od strane novinara upozoren kako Lovre Bašić, unatoč tome što je jučer radio razliku na parketu, nije započeo niti drugo poluvrijeme niti produžetak.

„Zar je to bitno?“, uzvratio je Nazor protupitanjem i nastavio:

„Nama je nedostajala organizacija igre a s Lovrom smo dobili tu dimenziju više. Dva puta smo dolazili u egal i hvatali rezultat i sigurno da je to s njim izgledalo tečnije. Nadam se da će ostati na tom nivou, čak i višem, kroz cijelu seriju.“

Cedevita je tako došla do željenog breaka u seriji na tri pobjede ali i da je pobjeda otišla na stranu Zadra ne bi bilo nezasluženo. Štoviše. Imali su igrači trenera Ante Nazora posljednji napad na utakmici i punih 19 sekundi za matirati jučer užasno lošeg protivnika koji se nudio kroz cijeli susret. No, taj napad odigran je potpuno neorganizirano. Loptu je u svoje ruke uzeo Mario Little, i unatoč inzistiranju Luke Žorića i Luke Božića da ju spusti dolje pod koš, Amerikanac se odlučio sam riješiti utakmicu. Naravno, lopta upućena preko četvero ruku nije pronašla put kroz mrežicu.

„Bio sam izvan ritma jer sam bio u problemima s prekršajima. Ali znam da je to šut koji mogu pogoditi. Koji uvijek pogađam. I to je zaista jedan lagan šut za mene. Nisam imao dovoljno prostora. Dva igrača su izašla na mene. I možda sam u tom trenutku trebao dodati suigraču ali nije bilo vremena. Osjećao sam da bi mogla ući ali nije. Bila je kratka”, rekao je po završetku susreta Little.

Streteg Zadra otkrio je kako je napad ustvari trebao izgledati.

“Rečeno je da se lopta spusti na Žorića. Stjecajem okolnosti ostala je u rukama Littlea. Nije to bilo ono što smo planirali ali, eto, dogode se i takve situacije.”

Gosti su promašajem Littlea dobili priliku da kroz dodatnih pet minuta utakmicu privedu kraju u svoju korist. I iskoristili je. Božić je odmah na početku produžetka pogodio dva slobodna bacanja na što je Cedevita odgovorila serijom od 12:0 i zaključila dvoboj.

Zadrani u konačnici imaju za čime žaliti nakon jučerašnje utakmice jer Cedevita se prezentirala u možda i najlošijem svijetlu u posljednjih nekoliko sezona. O tome koliko su loše odigrali dovoljno govori podatak da su imali čak 21 izgubljenu loptu i ukupan šut iz igre od 36 posto. Nažalost, s druge strane, i Zadar je još jednom pokazao kako unutar ekipe ne vlada zajedništvo, kako ekipa nije homogena što se najbolje vidjelo u tom posljednjem napadu u osnovnom dijelu utakmice ali i reakciji dvojice spomenutih igrača prilikom izlaska s parketa.

Prilika da se pobjedi Cedevita i time produži ufanje kako bi se ipak nekim čudom mogla dohvatiti i finalna serija praktički je otišla u nepovrat. Teško je sada povjerovati kako će Zadar u Zagrebu uzvratiti break i ponovno doći do prednosti domaćeg terena. No, isto tako dokle god se igra postoji nada. Koliko god to ofucano i izlizano zvučalo, ona zaista umire posljednja.

Foto: ŠC Višnjik/Nenad Opačić