23 sij 2021
Triatlon – Kristina Skroče, hrvatska izbornica: “Naše je da budemo sve bolji i bolji”
Ostali sportovi

Triatlon – Kristina Skroče, hrvatska izbornica: “Naše je da budemo sve bolji i bolji”

Hrvatski triatlonski savez organizirao je reprezentativne pripreme u Zadru, u ŠC-u Višnjik. Izbornica Kristina Skroče kaže da je dosadašnji dio priprema prošao prema planu i programu, a da će tako sve i završiti.

ŠC Višnjik ima izvrsne uvjete za plivanje i za trčanje, a biciklistički dio odradili smo na relacijama do Vira, do Masleničkog mosta, Benkovca… – govori Kristina Skroče.

Rođena Zadranka studirala je u Veroni, specijalizirala se za fiziologiju u sportu.

U Hrvatskoj to još nije moguće studirati. Mene je to privlačilo, a u sve sam „ušla“ nakon što sam se opredijelila za triatlon. Prethodno sam igrala košarku, no zbog nekih poteškoća to više nisam mogla. Triatlon ima nekoliko disciplina (olimpijska uključuje tisuću i pol metara plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom i 10 kilometara trčanja), a u Hrvatskoj prema podacima HTS-a ima tisuću i 36 licenciranih natjecatelja različite dobi i u različitim kategorijama. U Zadru ima oko 90 aktivnih triatlonaca. Članica sam TK-a Zadar…

Kristina je prije radila i s talijanskom triatlonskom reprezentacijom, ima svoj posao na veronskom sveučilištu u Centru Maratone gdje uz to vodi i oveću skupinu triatlonaca, izbornica je hrvatske reprezentacije, te članica trenerskoga tima američke profesionalne biciklističke momčadi Novo Nordisk.

Ha, ha, ha, dnevno imam 18 sati različitih obveza i aktivnosti. Puno putujem, što s trijatloncima, što s američkim biciklistima, a kad god mogu svratim u Zadar…

Njezina specijalnost predmnijeva fizičku pripremu, u što su uz ostalo uključena i laboratorijska testiranja sportaša.

Imam u planu doktorat. To je veoma zanimljivo, privlačno područje koje traži puno istraživanja, testiranja, obrade podataka i slično, a sve u skladu s novim i novim spoznajama u cijelom području.

Triatlon, kaže Kristina, na svoj poseban način privuče ljude i dugo ih godina drži.

Prije svega valja imati u sebi golemu strast prema triatlonu. Od pojedinca on traži veliki napor i veliku predanost jer nije lako sve izdržati. Tko se ozbiljno bavi triatlonom ima gust i sadržajan raspored, ima dosta putovanja i drugih obveza. Kad se predanost nasloni na strast, teško je iz triatlona tek tako izaći.

Tijekom reprezentativnih priprema jedan trening obuhvaća sat i pol plivanja, sat trčanja i dva do tri sata bicikla.

Naravno, u programu su i još neke vježbe za snagu, izdržljivost, masaža, odmor…

Hrvatski trijatlonski savez, zaključuje Kristina, na najbolji mogući način organizira i ostvari sve što treba kad je riječ o reprezentaciji.

– Naše je samo da budemo sve bolji i bolji…

Tekst: ŠC Višnjik

Foto: Nenad Opačić/ŠC Višnjik