Sila i pendreci kao jasna poruka Tornadu da se čaša strpljenja ispila do dna!

Vrijeme čitanja: 2 min

Jesu li sila i brojni pendreci na leđima i glavama pripadnika Udruge navijača Tornado Zadar bili znak kako su povjerenik za sigurnost i policija izgubili svako strpljenje i kako će svaki sljedeći neprimjereni potez ove skupine riješavati na ovakav i sličan način? Sigurno da jesu.

Hoće li ti isti navijači to shvatiti i konačno se na jednoj sportskoj manifestaciji početi ponašati primjereno? E to tek ostaje za vidjeti.

Kako bilo, iskreno se nadamo da scene koje smo jučer vidjeli na istočnoj tribini legendarnih Jazina više nigdje i nikad nećemo morati gledati.

Voda ide na mlin dok ga ne razbije kaže jedna narodna uzrečica. Čini se kako se taj mlin jučer konačno i razbio. Predugo su organi reda, zaštitari, organizatori i ostali imali razumijevanja za ponašanje određenih pojedinaca koji gotovo na svakoj utakmici generiraju nered. Netko su odlučio povući potez nakon kojeg više neće biti povratka na staro. Iako, ruku na srce, jučer je možda bilo i najmanje argumenata za prilično pretjeranom reakcijom. Bilo je i težih izgreda Tornada na nekim prijašnjim utakmicama koje su organi reda mirno promatrali sa strane. No, kako smo već rekli, strpljenje je već odavno potrošeno i ovakav potez bio je samo logičan slijed stvari.

Na potez koji suci u ABA ligi nisu imali hrabrosti povući, već su svoju zadovoljštinu tražili i dobili kroz pozamašne financijske sankcije, odvažio se na utakmici 21. kola HT Premijer lige koja se u igrala u Jazinama između KK Zadar i KK Adria Oil Škrljevo, prvi sudac utakmice Josip Radojković. On je privremno prekinuo utakmicu pozvavši se legitimno na članak 36. stavak 6. Propozicija natjecanja HT Premijer lige članak 36. u kojem stoji:

Prvi sudac odlučuje o privremenom prekidu utakmice u slučaju da gledatelji bacanjem tvrdih, zapaljivih i eksplozivnih predmeta ugrožavaju sudionike utakmice i/ili same gledatelje, u slučaju vrijeđanja na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti ili ako se pjevanjem pjesama iskazuje ili potiče mržnja i nasilje.

Nažalost, nije sve ostalo samo na tome. Policija je procijenila kako se upravo zbog tih upaljenih baklji dovela u pitanje sigurnost ostalih gledatelja u dvorani te je njen interventni dio krenuo djelovati prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i nastao je pravi kaos. Interventna policija pendrecima i silom izbacila je dio navijača na istočnoj tribini Jazina gdje su se baklje i upalile. Sukob i privođenja nastavila su se izvan dvorane, dok je u dvorani nakon pola sata utakmica nastavljena.

Zadar je pobijedio u utakmici koja će ga još jednom skupo koštati. HKS za ovakve situacije predviđa goleme financijske kazne. Gotovo sigurno je kako kazna neće biti manja od 50 tisuća kuna, barem prema onome što je delegat mogao unijeti u svoju bilježnicu, a kako se radi o klubu recidivistu ta bi se kazna mogla i udvostručiti.

Još jednu lijepu čestitku, uskršnjicu rekli bismo, darovali su “navijači” svom klubu uoči velikog tjedna Isusove muke i uskrsnuća.

Eto simbolike…