Kadeti NK Zadar nakon devet serija penala ostali bez polufinala Kupa

Vrijeme čitanja: 2 min

Nakon velike borbe, koja je okončana dramatičnim ruletom jedanaesteraca, kadeti Zadra danas su na Stanovima poraženi od makarskog Zmaja, koji se tako plasirao u polufinale Hrvatskog nogometnog kupa. Četvrtfinalna utakmica ponudila je svo moguće uzbuđenje eliminacijskog dvoboja, a tome je dodatno doprinio težak teren natopljen kišom koja je neumorno padala tijekom dana.

Zadrani su bolje otvorili susret i nametnuli terensku dominaciju, iako po nepovoljnim vremenskim uvjetima nisu mogli nametnuti igru kakvu su željeli i navikli igrati. Ipak, do vodstva su uspjeli doći u prvom poluvremenu. U 31. minuti lijepo su na desnoj strani odigrali Boris Labus i Roko Delija, a potonji je ubacio u srce kaznenog prostora, gdje se najbolje snašao Stipe Silov i glavom prebacio vratara Zmaja za 1:0.

Makarani su uglavnom prijetili iz kontranapada, a jedna takva situacija u 52. minuti uvelike je utjecala na daljnji tijek susreta. Napadač Zmaja uspio je pobjeći zadarskoj obrani i krenuti sam prema vrataru Luki Matasoviću, koji ga je pokušao spriječiti klizećim startom izvan kaznenog prostora, ali nije uspio i zaradio je crveni karton.

Na vrata je tada stao Filip Smolčić i odmah se istaknuo lijepom obranom slobodnog udarca. Međutim, u u 67. minuti nije mogao spriječiti izjednačujući pogodak gostiju. Nakon jednog ubačaja u peterac Zadra, Makarani su prvo pogodili prečku, a na odbijenu loptu prvi je natrčao Ivan Antunović i gurnuo je u mrežu za 1:1. Rezultat se više nije mijenjao i pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

A rulet s bijele točke ponudio je rijetko viđenu dramu. Nakon četiri uzastopna pogotka, na scenu su stupili vratari, prvo Filip Smolčić pa Krešimir Marinović. Marinović je potom u četvrtoj seriji obranio još jedan penal i na 3:4 donio svojima meč loptu. No, Matej Mihaljević je pucao preko gola. Potom su Zadrani imali dvije meč lopte u sedmoj i osmoj seriji, ali je raspoloženi Marinović obranio udarce Dina Šimunića i Gabrijla Režana.

Nažalost po naše momke, kobna je bila deveta serija u kojoj je Josip Filipović zabio za vodstvo Zmaja, a Marko Jurica promašio i Makarani su mogli početi slaviti. Plasman među četiri najbolje momčadi u Hrvatskom kupu veliki je uspjeh i za to zaslužuju sve čestitke, ali isto tako čestitke zaslužuju i mladi nogometaši Zadra, koji su se lavovski borili i samo ih je malo sreće dijelilo od polufinala.

Tako je to u sportu, ponekad samo jedna lopta, jedan udarac čini razliku između veselja i suza. Ovaj put je ta lopta bila na strani protivnika, ali s ovakvim srcem i borbenošću kakvu su naši momci pokazali danas, ali i tijekom cijele ove sezone, nema nikakve sumnje da će sljedećom prilikom sreća i osmijeh biti na zadarskim licima.

Tekst: NK Zadar

Foto: Šime Zelić