03 pro 2023
Zadrani s velikim oduševljenjem popratili predavanje i tribinu “Sport i zdravlje”
Ostali sportovi

Zadrani s velikim oduševljenjem popratili predavanje i tribinu “Sport i zdravlje”

U punoj multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice sinoć je održano predavanje i tribina pod nazivom “Sport i zdravlje” u organizaciji Savjeta mladih Grada Zadra. Predavači su bili Jure Šango (Škola trčanja), Viktor Bogut (Insanity), Marko Šimurina (Futsal Čarolija) te dr. Martin Nonković.

Nazočni su bili i vodeći ljudi zadarskog sporta Snježana Jurinić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za kulturu i sport te predsjednica Sportske zajednice grada Zadra, tajnik Sportske zajednice Josip Miočić, tajnik Županijske zajednice Željko Birkić, direktor ŠC Višnjik, Denis Karlović, Branimir Peričić, predsjednik Županijskog saveza školskog sporta Zadarske Županije te Tonči Jerak, osoba zadužena za sporta na zadarskom Sveučilištu. Moderator je bio sportski novinar Željko Kapelari.

Matea Bačić, organizatorica ovog predavanja iz Savjeta mladih grada Zadra.

“Prije svega zahvaljujem svim našim predavačima i ljudima iz Grada koji su vezani uz sport i prepoznali su ovu našu akciju. Po odazivu publike vidi se da ovih sadržaja bi trebalo biti što više. Zadar kao grad košarke je i grad sporta općenito. Cilj je motivirati ljude za kontinuiranim bavljenjem sportom tijekom cijele godine pokretanjem raznih projekata vezanim uz fitness i rekreaciju te na temelju iskustava pružiti svima niz dodatnih informacija i savjeta ukoliko žele pokrenuti i sami neku udrugu ili poduzeće”.

Jure Šango, Škola trčanja Zadar.

“Odličan potez organizatora da se nešto ovakvo dogodilo u našem gradu. Tema ima što se tiče sporta i zdravlja jako puno i o njima se može satima pričati. Nikad nije dovoljno upozoravati na manjak kretanja kako kod mladih tako i odraslih. Drago mi je da smo se dotakli svih tema i sve to je pokazatelj da ovakvih tribina treba biti što više”.

Marko Šimurina (Futsal Čarolija)

“Vjerujem da su redovna rekreacija i meditacija pogonsko gorivo koje nas pokreće, gubitak mentalne energije utječe na gubitak fizičke energije, a vrijedi i obrnuto.Uspoređivanje s drugima nigdje ne vodi, ono što je jako važno da izazivamo sami sebe na dnevnoj bazi, u čemu mogu napredovati, u čemu mogu biti bolji nego jučer, a onda su rezultati uistinu jako brzo vidljivi.  Osnaženje je možda riječ koja se često koristi, ali je od iznimne važnosti u našim privatnim i profesionalnim životima.Moram pohvaliti nositelja aktivnosti, Savjet mladih grada Zadra, kao nositelja aktivnosti i organizatora Mateu Bačić na ovoj hvale vrijednoj inicijativi, vjerujem da će nastaviti s dobrim radom. Ovom prilikom se želim zahvaliti što su me pozvali”.

Dr. Martin Nonković.

Sport s medicinskog gledišta ima brojne benefite: poboljšava  srčano-žilni, mišićno-koštani, metabolički, imunološki sustav; ima brojne pozitivne učinke na mentalno zdravlje pojedinca. Bavljenje sportom može u potpunosti otkloniti određene bolesti, ili barem odgoditi njihov početak. Nažalost, sport ima i svoje negativne strane, prije svega ozljede, korištenje nedozvoljenih supstanci te iznenadnu srčanu smrt.  Iznenadna srčana smrt je rijetka, ali najgora posljedica bavljenja sportom. Nije rezervirana samo za sportaše i za vrijeme bavljenja sportom već se može dogoditi bilo kome i bilo kad. Moj je cilj kao liječnika u hitnoj medicini educirati što veći broj laika (nemedicinara), posebice sportaša, kako prepoznati iznenadnu srčanu smrt te kako pomoći osobi kojoj se incident dogodio. Plan mi je zajedno s kolegama iz hitne pomoći demonstrirati BLS ( osnovno održavanje života) te korištenje AVD-a (automatski vanjski defibrilator). Osim edukacija koje će građanima biti demonstrirane od strane medicinara, za unaprijeđenje sustava bitno je i proširiti mrežu AVD aparata na svim frekventnijim mjestima u gradu i županiji, posebice onima na kojima se kreće veći broj sportaša ( rekreativaca, amatera, profesionalaca)”.

Viktor Bogut (Insanity)

„Prije svega želimo našim vježbačima ponuditi kvalitetne treninge sa stručnim trenerskim kadrom. Mnogo ulažemo u dodatno usavršavanje trenera. Osim što su nam većina trenera magistri kineziologije, nekoliko puta godišnje ih vodimo na razne tečajeve. Radimo već petu godinu, imamo veće grupe bazirane na Insanity i HIIT treninzima (Zadarsko ludilo) te manje grupe gdje se radi po individualnom principu (Prime time fitness Zadar). Statistika nije dobra, niti što se tiče vježbanja odraslih, gdje samo 10-15 posto se bavi aktivnim treninzima. A posebno se to odnosi na djecu, jer postotak od 35-40 posto pretile djece je ogroman. I cijelo društvo se mora što prije pozabaviti tim problemom. Dva ili tri puta tjedno nije dovoljno djetetu da iskoristi potrebu za kretanjem i igrom. Ako se nakon tih sat vremena treninga vrati kući i uzme mobitel ili tablet u ruke, ništa se nije napravilo. Dijete ima potrebu za kretanjem i igrom svaki dan i to više sati dnevno”.

Iz Savjeta mladih su poručili da će sljedeća tribina koju će organizirati biti pod nazivom “Boksom protiv nasilja”.

Foto: Gradska knjižnica Zadar