Marko Selin: Mladi igrači Zadra moraju osjetiti da je grb koji nose na dresu u ovom gradu svetinja

Vrijeme čitanja: 3 min

Dok seniorska momčad Košarkaškog kluba Zadar već godinama navijačima zadaje uglavnom glavobolje, lijepe vijesti ove sezone stižu s parketa na kojima se natječu mlađe dobne kategorije kluba s Višnjika. Posebno se to odnosi na kadetsku selekciju koja, pod vodstvom trenera Marka Selina, na polusezoni zauzima prvo mjesto u Jedinstvenoj kadetskoj ligi.

Zadrani su u 10 odigranih susreta ostvarili devet pobjeda, izgubivši samo na gostovanju kod Šibenika u drugom kolu, a posebno su upečatljive bile pobjede protiv Cibone, Cedevite i Splita. Niz dobrih momčadskih predstava, ali i zapaženih igara nekoliko zanimljivih mladih igrača zagrijao je srca zadarskih navijača u nadi da će ih za koju godinu gledati i u dresu seniorske momčadi. I to, nadamo se, ne samo u epizodnim ulogama.

Ipak, trener Selin svjestan o kako se kompleksnom i dugotrajnom procesu radi, spušta loptu na zemlju.

Kada govorimo o omladinskom pogonu i razvoju mladih igrača moramo odijeliti dvije stvari. Jedna je proces, a druga je trenutačni rezultat. Što se rezultata tiče, ovu polusezonu smo odradili odlično i sretan sam najviše zbog mojih momaka, kojima to puno znači. Naravno da je sve ljepše kada se pobjeđuje, ali meni je puno važnije da smo pritom uspjeli prezentirati onakvu košarku, kakvu mi često volimo nazvati „zadarskom“. A to je prvenstveno velika agresivnost, trka i borbenost tijekom svih 40 minuta. I ono što je neizostavno i što tražim od svakog svojeg igrača, bez obzira koliko igrao, a to je zadarsko srce. Pokušavam im usaditi to da u svakom trenutku moraju imati na pameti da je taj grb koji nose na dresu tisućama ljudi svetinja i tako se moraju ponašati dokle god su članovi Zadra – ističe Selin.

Rezultat je, dakle, za sada odličan. A proces?

Zadovoljan sam, prije svega ponašanjem i zalaganjem igrača na treninzima i utakmicama. Marljivo rade, spremni su na odricanja i napravili su veliki korak naprijed i pojedinačno i kolektivno. Naravno, ni trener ni igrači nikada ne smiju biti u potpunosti zadovoljni pa tako i mi još imamo mnogo prostora za napredak. Ovaj rezultat nam treba biti samo poticaj da u nastavku sezone radimo još više i bolje. Ako nastavimo tim putem, uvjeren sam da će netko od ovih igrača ostvariti ono što ste me pitali u uvodu, zaigrati važnu ulogu u seniorskoj momčadi. Jer potencijala za to definitivno imamo.

Kada je riječ o procesu razvoja mladih igrača, Selin naglašava da on obuhvaća niz komponenti, od samog treninga u klubu, preko podrške obitelji pa do školskih obveza koje se nipošto ne smiju zanemariti.

 – Sve to je mnogo lakše kada imate odlične uvjete i posloženu situaciju u klubu kakvu mi sada imamo. U suradnji sa sportskim direktorom Branimirom Longinom dogovorili smo plan razvoja mladih igrača i na nama je samo da radimo. Uz mene su tu još i Toni Dijan i Mario Mandir, koji su maksimalno posvećeni individualnom radu s igračima, svatko na svom polju, Toni na košarkaškom, a Mario na kondicijskom. Također, često se konzultiram s trenerom prve momčadi Antom Nazorom, koji je dokazani stručnjak u radu s mladim igračima i pokazuje veliko zanimanje za rad u omladinskom pogonu. Sve to zajedno čini jedan sustav na kojemu treba samo ustrajati i siguran sam da ovi momci imaju svijetlu košarkašku budućnost – za kraj će Selin.