Rezime prošle i najava 2019. godine u Taekwondo klubu Plovanija

Vrijeme čitanja: 3 min

Svaku novu godinu u Taekwondo klubu Plovanija započnu cjelokupnim „izvještajem“ protekle i ciljevima za nadolazeću godinu.

Kao u 2017.-oj godini smo i 2018.-u nastavili sa radom u tri osnovne škole grada Zadra. Svima već poznate ali nikad na odmet ponovit ,a to su: OŠ Bartol Kašić (put Bokanjca), OŠ Zadarski Otoci (Bili brig) i OŠ Krune Krstića (Arbanasi ). U siječnju 2018.-e imali smo seminare za naše trenere i voditelje, nakon uspješno položenih seminara krenuli smo punom parom s radom. Svaki mjesec smo sa svojim borcima prisustvovali na turnirima širom Hrvatske.

Nekad smo se vraćali s odličjima nekad praznih ruku. No kako se kaže bitno je sudjelovati ne i pobijediti. Ove godine smo napravili i treći po redu već tradicionalni turnir u našem gradu „ZADAR OPEN“ koji je održan 09.06.2018. godine u dvorani „MOCIRE“. S ponosom možemo reći kako su na turniru sudjelovale 4 države te ove godine očekujemo još koju u priključku. Godinu smo prošli vrlo uspješno što se tiče ciljeva i određenih rezultata. Kako je opće poznato da naš klub vječito izbacuje neke novitete tako nije na odmet ni spomenut kako smo jedini Taekwondo klub u gradu koji s radom nije prestao kad i školska godina, te je za sve svoje učenike željne napredovanja održavao treninge i kroz cijelo ljeto na otvorenom. U novu školsku godinu smo krenuli sa puno novih članova željnih učenja ove borilačke vještine. Kako u svakom uspješnom klubu, tako i u našem. Za kvalitetu nije bitna samo edukacija i učenje članova tj boraca u klubu već i trenera i voditelja. Naši treneri i voditelji su tako prošle godine počeli sa edukacijom za najmlađe stanovnike našeg grada te smo u 11 mj otvorili taekwondo vrtić za djecu od 2-6 godina i s time postali prvi klub u Hrvatskoj koji trenira djecu od 2 godine pa nadalje.

Treninzi za najmlađe se sastoje od 95% igre i 5% taekwondo-a. Tako se svako dijete razvija na najkvalitetniji mogući način jer su kretanje, istraživanje i igra osnovni dijelovi djetetova života. Poznato je kolika je važnost tjelesnog vježbanja i koliki su njegovi utjecaji na rast i razvoj djeteta u ranoj dobi , te upravo tu pokretačku silu treba iskoristiti.

Samo poticanje djece na kretanje ima višestran utjecaj, kao npr. : razvijaju se njegova fizička, motorička, emocionalna obilježja..itd… Svako dijete u sebi ima instinktivnu potrebu za kretanjem koju ne treba sputavati jer upravo ti instinkti tjeraju djecu na kretnje i pokrete koji razvijaju moždane funckije. Razvoj motoričkih znanja i sposobnosti u ranoj dobi treba se odvijati kroz samostalne i grupne igre, te smo tako u klubu odlučili za najmlađe napraviti poseban program treninga kao što je već i gore navedeno 95% igra i 5% taekwondo-a. Svaki primjeren pristup djetetu mora se temeljiti na poznavanju djetetove dobi, pa edukacija za sve naše voditelje i trenere neće pretati ni u 2019.-oj godini.

Za 2019.-u godinu i dalje imamo u planu rast kao klub, sa svim novim izazovima i ciljevima. Već idući vikend 19.-20.01.2019. imamo seminar za edukaciju, na kojoj će prisustvovati svi naši treneri i voditelji. Nakon toga počinju natjecanja na kojima ćemo predstavljati klub sa već „starim“ i novim borcima. S njima ćemo se boriti za dobre rezultate, ali i za dobro raspoloženje i nova iskustva kojih zasigurno neće manjkati ni ove godine. Četvrti turnir „ZADAR OPEN“ će se održati u našem gradu 22.06.2019. sa nadamo se više stranih zemalja nego protekle godine. Održavanje ljetnih treninga će biti i ove godine za naše članove željne dodatnih napredaka. Kao klub ćemo održati dva puta polaganje za više pojaseve… i još puno planova i ciljeva o kojima ćemo vas postepeno obavještavati kroz godinu.

Trener u TK Plovanija, Antonio Čačić

 Treninzi ove godine počinju 14.01.2019. godine:OŠ Bartol Kašić : Pon i Sri ( 19:00-20:00)OŠ Zadarski Otoci: -za grupu od 6 godina pa nadalje Pon,Sri i Pet (19:30-20:30)-za grupu od 2-6 godina Uto i Čet (18:00-19:00) OŠ Krune Krstića: Sri i Čet (15:00-16:00)