Sve je spremno za 25. Međunarodni šahovski turnir “Zadar Chess Open” od 15. – 22. prosinca

Vrijeme čitanja: 2 min

Međunarodni šahovski turnir Zadar Chess Open se održava ove godine od 15. do 22 prosinca u hotelu Kolovare.

Veljko Šagi, Direktor turnira , predsjednik šahovskog saveza zadarske Županije i predsjednik zadarskog šahovskog kluba Casper.

“Ove godine očekujemo preko 170 natjecatelja ,a do sad su prijavljeni igrači iz 23 zemlje(Armenija,Austrija,Azerbajdžan,Bosna i Hercegovina,Bugarska,Crna Gora, Danska,Farski Otoci,Francuska,Hrvatska,Indija,Kosovo,Mađarska,Makedonija,Malezija,Njemačka,Poljska,Rusija,Slovačka,Slovenija,Srbija,Turska,Ukrajina, SAD. Baš zbog toga ovaj turnir slovi kao jedan od najvećih i najvažnijih događaja u šahovskom svijetu u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe”.

Turnir se dijeli na dvije skupine, A i B.

U A skupini igraju natjecatelji koji imaju rejting više od 2200 a u B skupini oni od 2300 bodova na niže. Igra se švicarskim sustavom 9 kola , tempo je 90 minuta za 40 poteza + dodatak od 30 minuta do kraja partije uz dodatak od 30 sekundi po potezu počevši od prvog poteza

Na turnir dolazi veliki broj mladih talentiranih šahista pa je zbog toga “A turnir” postao značajan u međunarodnim okvirima jer je postao vrlo atraktivan za mlade igrače koji žele osvojiti međunarodnu normu koja je potrebna da bi se osvojila međunarodna titula i dosegnuo bolji rejting. Na “A turniru” već sada ima više od 20 igrača i igračica između 12 i 20 godina. Na “A turnir” se dosada prijavilo 72 igrača što je apsolutni rekord dosadašnjih turnira. Od tih 72 prijavljenih igrača njih čak 60 je s međunarodnim titulama od kojih  deset velemajstora, 25 međunarodnih majstora, a prijavljene su i tri ženske međunarodne majstorice.

Na “A turniru” nastupaju i dva igrača iz hrvatske reprezentacije među kojima je i najbolji zadarski šahist velemajstor Saša Martinović te velemajstor Ante Brkić.

Ukupni broj prijavljenih Hrvata na A turniru do sada je 16 od kojih čak šest dolazi iz Zadarske županije gdje su četiri igrača iz ŠK Goran iz Bibinja.

Sjajna prilika ta sve mlade zadarske igrače svih kategorija i dobi jest “B turnir” Zadar Chess Opena jer je to prilika da zaigraju protiv starijih i boljih igrača. Na taj dio natjecanja zasada je prijavljeno 75 igrača.

Nagradni fond turnira iznosi deset tisuća eura, a nagrada za prvo plasiranog na “A turniru” iznosi dvije tisuće eura. Uz nagradu za plasman dijelit će se nagrade po raznim kategorijama

U sklopu Zadar Chess Opena održavaju se i dvije manifestacije: Božićni turnirić rezerviran je za igrače do 11 godina, a na njemu će nastupiti preko 60 dječaka i djevojčica od kojih je više od 50 iz ŠK Casper, a nagrađene če biti sve kategorije od 4,5,6,7,8,9,10 i 11 godine . Božični turnirić je na rasporedu u petak 21 12 u 10,00.

Na brzopoteznom turniru prošle je godine sudjelovalo 55 šahista. Cuger je na rasporedu u četvrtak 20.12. u 17,00.