04 pro 2021
U petak se prijaviti u subotu zajedriti na 14. Zadarskoj koki u čast zadarskoj pomorskoj tradiciji!
Naslovna slider

U petak se prijaviti u subotu zajedriti na 14. Zadarskoj koki u čast zadarskoj pomorskoj tradiciji!

U organizaciji Jedriličarskog kluba Uskok u subotu će se u zadarskom kanalu jedriti još jedna, 14. po redu tradicionalna regata Zadarska koka. Regata je to koja svake godine okuplja mnoštvo sudionika, a oni najbolji dobiju i zaslužene nagrade. Na kraju dana organizator se pobrine i za druženje uz večeru kao i za zabavu uz glazbeni bend, pa ova manifestacija u svojoj biti nadilazi onaj goli natjecateljski oblik sportskog događaja.

Potpredsjednik i sportski direktor JK Uskok, Robert Sandalić.

“U organizaciji mlađih snaga koje se tek uče raditi i organizirati ovakve stvari ove će se godine održati 14. Zadarska koka. Važno nam je da kanal bude ispunjen jedrilicama i da na taj način zaključimo turističku sezonu. Sve ove godine ide se na nekakvu masovnost, tako je i ove, ali ona ovisi o puno faktora. Prvenstvo o vremenskim uvjetima. Svi mogu sa svojim brodovima na jedra isploviti ali ako su uvjeti loši onda to i nije baš izvedivo. Nadamo se kako ćemo s Gradom Zadrom i Turističkom zajednicom Grada Zadra Zadarsku koku svake godine dizati na jedan viši nivo pogotovo sada kada gradska luka više nije trajektno pristanište. Tu vidimo veliki prostor za napredak. 
Ove godine imamo goste sa cijelog Jadrana. Završile su neke regate i imamo najavu da će dosta tih brodova sudjelovati u Zadru. O broju brodova u ovom trenutku ne možemo govoriti jer će to prvenstveno ovisiti o vremenskoj prognozi.”

Prijave za ovogodišnju Koku kreću u petak 19.10. od 17 sati u prostorijama JK Uskok, dok je start najavljen za dan kasnije, odnosno u subotu u 11 sati. Istog dana od 18 sati u JK Uskok održat će se fešta uz proglašenje pobjednika, a sve okupljene zabavljat će glazbeni bend Ljetno kino.

Sama regata osmišljena je na način da su brodovi stalno vidljivi s gradske rive. Start je na mulu Obale Kralja Petra Krešimira IV., a oznake oko kojih se obilazi nalaze se kod svjetionika na Puntamici i Punte Bajlo. Jedre se dva kruga, a rekord regate na kojoj je nastupilo čak 96 jedrilica postavljen je 2010. godine.

Jakov Šokota iz organizacijskog odbora ponudio je više detalja što se tiče tehničih detalja regate kao i o onom zabavnom dijelu.

“Ostajemo na tri kursa, Bura, Jugo i Maestral. Prognoza je dobra zasada. Najavljen je lagani maestral što je idealno vrijeme za regatavanje. Cilj nam je okupiti stotinjak brodova ali vidjet ćemo kako će to na kraju biti. U portu nam je vezan i bit će sudionik naše regate pobjednik viške Mrduje brod “Molo Longo” iz Rijeke. Ne znamo još s kojom posadom će nastupiti ali to je u svakom slučaju jedan lijep detalj.
Za one koji nemaju s čim jedriti, odnosno koji nemaju svoj brod naka se jave na naš facebook gdje ćemo ih pokušati spojiti s ostalim posadama koje će sudjelovati na regati ili ćemo angažirati naše mlade klupske skipere koji će ih na taj način provesti kroz regatu. Ove godine uz obilje dobre zabave i glazbe naglasak smo stavili na gastro ponudu gdje će se o delicijama brinuti chef Sipe Šimunov. Zabavni program započet će u 18 sati kada se u našem portu očekuju i prvi brodovi.”

Inače, prva Zadarska Koka startala je 22. listopada 2005. godine. Cilj je bio omasoviti događanja ovoga tipa na ovome dijelu Jadrana, po uzoru na splitsku Mrduju, riječku Fiumanku i talijansku Barcolanu. Za one koji ne znaju, regata Zadarska Koka nazvana je tako prema trgovačkom brodu koji je u davna vremena plovio Jadranom, a osim u mirnodopskim uvjetima, svoju je svrhu nalazio i u izvođenju ratnih operacija.

 

Foto: Sport023