25 lip 2022
Gdje je i zašto zapelo protiv FMP-a, protivnika kojeg se objektivno trebalo pobijediti?
Košarka

Gdje je i zašto zapelo protiv FMP-a, protivnika kojeg se objektivno trebalo pobijediti?

Košarkaši Zadra poraženi su u svom premijernom nastupu u novoj sezoni ABA lige u Beogradu od FMP. Zadrani su, unatoč ne baš sjajnoj igri, rezultatski odlično stajali i bili u prednosti sve do pete osobne Američkog razigravača Malcolma Granta kada se sve okrenulo u korist domaćih košarkaša. Bez njegove pomoći Zadrani više nisu mogli parirati u drugom dijelu šuterski raspoloženom domaćinu te su posljednje dvije četvrtine izgubili s ukupno 16 razlike.

Kada se svemu pridoda i 17 izgubljenih lopti jasno je zašto je Zadar jučer izgubio nešto što možda i nije smio. Jer protivnik i nije bio posebno dobar, dvorana gotovo prazna, a niti sudačka trojka nije griješila previše. Krimen im je tek peta osobna Granta, nakon koje je uslijedila i tehnička pogreška, dok je ostatak dvoboja protekao u više-manje korektnom suđenju.

Dakle, svatko iole košarkaški pismen lako će zaključiti kako je u jučerašnjoj utakmici zakazala vanjska linija koja je bez Granta izgledala prilično loše. Doduše, Lovre Bašić odlično ga je odmijenio pri kraju prve dionice ali nije ni njemu lako igrati sa spoznajom kako ga, ukoliko ne odigra savršeno, za nagradu čeka – klupa. Jedna krivo predana lopta, čak i ako je kriv suigrač koji nije shvatio, i on je „out“. Treneri jednostavno nemaju strpljenja za njegove egzibicije, a on će to i ove godine morati što prije shvatiti.

A skok igra? U koju su uperena sva svijetla pozornice otkad se momčad okupila još u kolovozu i gdje je procijenjeno kako će u tom segmentu igra najviše patiti? Tu valja istaknuti kako su Zadrani jučer pobijedili u toj bitci. I to prvenstveno zahvaljujući sjajnom razumijevanju tog segmenta igre i snalažljivošću Luke Božića i Domagoja Vukovića koji su zajednički uhvatili čak 27 lopti, dok je ostatak momčadi dohvatio tek njih sedam. Kad i ako jednom dođe u natjecateljsku formu Davis bi trebao dodatno osnažiti reket.

Ali što je s vanjskom linijom? Jeli ona dovoljno snažna za ovakvo natjecanje? Nadajmo se da je…jer u protivnom…

 

Foto: FMP