Škola košarke Zadar: Dođi, ispuni svoj san !!!!

Vrijeme čitanja: 2 min

Škola košarke Zadar nasljednica je škole košarke koja je pri KK Zadar počela raditi početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća i jedna je od najstarijih škola takve vrste na ovim prostorima.

Na tu činjenicu su izuzetno ponosni kao i na broj djece koja su kroz nju prošli ( između ostalih i veći dio bivših i sadašnjih prvotimaca KK Zadar ), kao i trenera koji su u njoj radili. U nekim bivšim vremenima sjećaju se da su postojale liste čekanja od preko nekoliko stotina djece koje su čekale da dobiju mogućnost kako bi uopće mogli trenirati košarku koja u našem gradu čini dio obiteljske tradicije i mnogi je doživljavaju kao nešto puno više od samoga sporta.

U današnjim vremenima situacija je malo drugačija, u Školi košarke Zadar vrlo su zadovoljni s rezultatima postignutim u nekoliko prethodnih godina, a prije svega činjenicom kako se broj polaznika iz sezone u sezonu sve više povećava i to je nešto što ih motivira za daljnji rad.

I ove godine početkom rujna krenuli su u novu školsku godinu, s djevojčicama i dječacima u dobi od 5 do 14 godina. Oni najmlađi polaznici u dobi od 5 do 8 godina rade po posebnom (univerzalnom ) programu, s obzirom da za tu dob nije primjerena rana specijalizacija , odnosno treniranje isključivo košarke.

Raduje i suradnja s nekim klubovima iz ostalih sportova ( plivanje , gimnastika a od ove godine i nogomet ) tako da njihovi klinci dolaze u kontakt i s drugim sportovima.

Cijeli ovaj projekt osmišljava i uz pomoć svojih kolega vrlo predano vodi prof. Martina Šango. Ono što svakako žele naglasiti je da koliko god je to moguće, trude se formirati što homogenije grupe, kako bi djeca radila po adekvatnom programu koji je primjeren njihovoj dobi i sposobnostima.

Uz redovne grupe koje treniraju, polako se formiraju i prve selektivne odnosno natjecateljske grupe koje na različitim natjecanjima i turnirima postižu lijepe rezultate.

Tako su samo  u prethodnoj sezoni bili viceprvaci Hrvatske za dječake do 12 godina, osvajači Međunarodne Minibasket lige za dječake do 11 godina, prvaci natjecanja Sportklub Tv za Hrvatsku te sudionici završnice odigrane u Beogradu. Osvojili su predstavnici ŠK Zadar i dva međunarodna turnira za mlađe dobne kategorije u Italiji , jedan u Sloveniji itd.

Ono što ih veseli puno više od samih rezultata ( koji u ovoj dobi svakako nisu primarni ) su pohvale koje njihovi klinci dobijaju za svoje ponašanje i na terenu i van njega i upravo tu činjenicu smatraju svojim najboljim rezultatom.

Nadaju se kako će i ova školska godina biti nastavak podizanja kvalitete škole u svim svojim segmentima te kako će to prije svega rezultirati još većem broju djece koja će izabrati ovaj sport kao “svoj”.

Treneri ; Marija Sipina, Martina Šango, Marin Pulja, Umberto Piasevoli, Roko Giergia, Alen Zdrilić – voditelj Škole.