25 srp 2021
Š. Fantela: Dobro napredujemo, još nam nedostaje pravog regatnog iskustva
Naslovna slider

Š. Fantela: Dobro napredujemo, još nam nedostaje pravog regatnog iskustva

U poljskoj Gdynii na netom završenom Europskom prvenstvu u jedrenju za klasu 49er nastupio je i dvojac zadarskog Svetog Krševana, Šime i Mihovil Fantela. Zadrani su natjecanje završili u srebrnoj skupini nakon onih uvodnih kvalifikacijskih dana. U konačnici su se morali zadovoljiti s 28. mjestom u ukupnom poretku.

Osvrnuo se na nastup ne europskoj smotri Šime Fantela.

„Generalno smo zadovoljni odjedrenim iako to rezultat ne pokazuje. Imali smo 6, 7 ulaza u prvih deset. Ono što nas je izbacilo iz plasmana u zlatnu skupinu jest zadnji dan kvalifikacija kada smo imali prijestup na startu. Tu moramo dosta raditi još, u Srebrnoj skupini smo pobijedili i bili odlični”.

Uskoro će biti godina dana otkako su Šime i Mihovil debitirali u ovoj klasi. Pitali smo olimpijskog pobjednika u klasi 470, Šimu Fantelu je li zadovoljan napretkom.

„Mislim da napredujemo dosta dobrom brzinom, osobno sam zadovoljan. Nedostaje nam regatno iskustvo, finese klase, regatavanja u toj klasi. Mora proći vrijeme, treba što više nastupati i te cake i finese skupljati u regatnom jedrenju. Mali detalji su jako bitni, svaka i najmanja pogreška skupo se plaća”.

Sada ih očekuju pripreme za predstojeće veliko natjecanje a to je u kolovozu Svjetsko prvenstvo u Danskoj.

„U ponedjeljak idemo u Dansku, brod je već gore. Imat ćemo jedno petnaestak dana upoznavanja polja i svega što nam je potrebno za što bolje to odraditi. To je najbitnija regata sezone, ako nam se poklope uvjeti na tom polju koje je skroz nepredvidljivo sve možemo očekivati. Iz regate u regatu ćemo ići, pametno, mirno, pokušati ne dobiti diskvalifikaciju ili prijestup na startu. Ako u tome uspijemo onda je sve otvoreno do zadnjeg dana”.

SP u Danskoj ujedno će biti i prva regata na kojoj će se hvatati norme za Olimpijske igre koje će biti održane 2020 godine u Tokiju.