19 tra 2024
Polufinale Davis Cupa igra se u Zadru koji postaje nacionalni teniski centar!
Naslovna slider

Polufinale Davis Cupa igra se u Zadru koji postaje nacionalni teniski centar!

Sredinom rujna grad Zadar i francuski Lyon postat će teniski centri svijeta. Naime, u ovim će se gradovima od 14. do 16. rujna igrati polufinala, najvjerojatnije, posljednjeg Davis Cupa u formatu kakvog ga poznajemo sada. Zadar je tako kao grad domaćin zamijenio Split, iako je splitska plaža Žnjan bila prvi izbor Hrvatskog teniskog saveza.

Osim ove važne informacije koju je jutros na konferenciji za medije održanoj u press salonu Višnjika iznijela predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, rečeno je još kako će se za potrebe polufinala Davis Cupa izraditi montažni stadion kapaciteta 8 tisuća mjesta. Ta fascinantna montažna građevina, koja još nikada nije napravljena u Hrvatskoj, bit će dugačka 101, visoka 16 i široka 64 metra i bit će povezana mostom sa zatvorenim plivalištem. Predsjednica Babić rekla je kako odluku o izmijeni grada domaćina nije bilo lako donijeti.

„Odluka da će se polufinale igrati u Zadru donesena je jučer na sjednici Upravnog odbora i to jednoglasno. Nije ju bilo lako za donijeti. Vrijeme nam nije saveznik, a Višnjik i Zadar u ovom trenutku imaju puno bolje uvjete za organizaciju ovog dvoboja od splitskog Žnjana. Važno nam je da smo ostali u Dalmaciji i da će se igrati na otvorenom a ne u dvorani. Što se financijskog dijela tiče, sada je važno samo da se ona zatvori. Još je važnije da sva infrastruktura ostaje U Zadru  i da će biti na raspolaganju svima nama i našoj djeci.“

Dio financijskog tereta za održavanje ove velike sportske manifestacije iznijet će i Grad Zadar. Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako je on osobno, a vjeruje i svi građani Zadra, počašćen što se polufinale Davis Cupa ponovno igra u Zadru.

„Ja sam, a vjerujem i svi Zadrani počašćen što će se polufinale Davis Cupa ponovno odigrati u Zadru. U ovom pravom olimpijskom selu koje niče ovdje na Višnjiku ostat će nam sva infrastruktura koja će nam biti na ponos i na kojima će se stvarati i odgajati novi mladi tenisači.“

Direktor Športskog centra Višnjik Davor Karlović rekao je kako unatoč borbi s vremenom problema oko organizacije neće biti.

„Prvo da kažem kako sam izuzetno ponosan što smo nakon dvije godine ponovno domaćini jednog izuzetnog sportskog spektakla. Mi već imamo ogromno iskustvo u organizaciji svega i prednost u infrastrukturi. Mislim da ćemo što se organizacije tiče biti na visokom nivou. Radujem se početku radova.“

Susret s Amerikancima najavio je naš proslavljeni tenisač Borna Ćorić.

„Bit će to jedan sjajan susret. Amerikanci imaju sjajnu ekipu. Doduše još uvijek ne znamo koga će staviti u igru pa smo imali mnogo rasprava da li bi trebali igrati na betonu ili na zemlji. Šalili smo se kako bi trebali igrati na travi ali naravno da je sve ostalo samo ja šali. Siguran sam da će i ove godine to biti pravi spektakl baš kako je to izgledalo i prije dvije godine kada je dvorana bila puna. Drago nam je i da ćemo igrati na otvorenom. To nam znači jako puno.“

Za istaknuti je svakako kako se s početkom radova na centralnom terenu kreće ovih dana, dok je početak radova na montažnim tribinama predviđen za 22. srpnja. Sve skupa radovi bi trebali biti završeni do 07. rujna. Uz glavni teren u prvoj fazi projekta uredit će se još četiri pomoćna zemljana terena, dok bi se u drugoj fazi, uz još jedan zemljani, trebala napraviti još tri betonska terena s podlogama na kojima se igraju Grand slam turniri te jedan travnati teren koji bi bio i prvi u Hrvatskoj uopće.

Inače, Športski centar Višnjik prije dvije godine ugostio je Davis Cup reprezentaciju Hrvatske u dvoboju polufinala protiv Francuske kada je Hrvatska prošla u finale ovog natjecanja. Na putu do ovogodišnjeg polufinala Hrvatska je s 3-1 u prvom kolu svladala Kanadu te istim rezultatom u četvrtfinalu Kazahstan, a sastav SAD-a je do polufinala došao pobijedivši Srbiju 3-1, odnosno Belgiju 4-0.