20 sij 2021
Četiri zadarske legende Giergia, Jerak, Perinčić i Petranović nastupili na veteranskom EP u Mariboru
Košarka

Četiri zadarske legende Giergia, Jerak, Perinčić i Petranović nastupili na veteranskom EP u Mariboru

U Mariboru se održalo Europsko prvenstvo veterana u košarci na kojem je nastupilo 129 ekipa iz 20 europskih država i 1800 košarkašica i košarkaša. Na Europskom prvenstvu veterana su nastupile i četiri zadarske košarkaške legende Giuseppe Giergia, Zdravko Jerak, Čedomir Perinčić i Veljko Petranović.

Nisu nastupili u dresu veterana KK Zadra budući da Zadar nije imao svoju ekipu na prvenstvu nego u dresovima drugih ekipa, tako je Giuseppe Giergia igrao za ekipu Slovenija 70+, Zdravko Jerak za Maribor 70+, Čedomir Perinčić za VKK Zagreb 60+, a Veljko Petranović za Sloveniju 55+.

Giuseppe Giergia je na poziv ambasadora Europskog prvenstva veterana i svog suigrača iz reprezentativnih dana legende slovenske košarke Ive Daneua nastupao za ekipu Slovenije u kategoriji 70+. Iako je u tim kategorijama najvažnije druženje i evociranje uspomena iz igračkih dana, Giussepe Giergia je još jednom zadivio košarkašku publiku i u 80 toj godini života igrao za željom i žarom kao da je 50-60 godina mlađi.

Manje poznato je da je Zdravko Jerak počeo igrati košarku 1966. godine u Mariboru za vrijeme studija građevinarstva, te je u sezoni 1968/69. godine ostvaren najveći uspjeh mariborske košarke kada je klub ušao u prvu jugoslavensku košarkašku ligu. Tako se nakon 50 godina okupila ekipa Maribora koja je ostvarila taj povijesni uspjeh kojoj je član bio i Zdravko Jerak te su zajedno nastupili u kategoriji 70+.

Čedomir Perinčić je u Mariboru nastupao za ekipu Zagreba u kategoriji 60+ . To mu nije prvi nastup za ovu ekipu jer je prošle godine na svjetskom prvenstvu veterana koje se održalo u Italiji također nastupao za ovu ekipu. Čedomir Perinčić se u Zadar vraća sa osvojenom brončanom medaljom jer je njegova ekipa osvojila treće mjesto u kategoriji 60+ pobijedivši ekipu Litve.

Veljko Petranović koji već dugi niz godina živi u Sloveniji nastupao je za ekipu Slovenije u kategoriji 55+ . Njegova ekipa Slovenija 55+ za koju su nastupile legende slovenske košarke Kotnik, Hauptman i Mirt je suvereno osvojila prvo mjesto i u finalu pobijedivši ekipu Njemačke, a Veljko je svojim igrama dao veliki obol ovom uspjehu.