Počinju pregovori! Ostaje li Naglić na klupi KK Zadar?

Vrijeme čitanja: 2 min

Sezona natjecanja u Košarkaškom klubu Zadar je završena. Slijedi period bez igre koji bi vodeći ljudi kluba trebali iskoristiti za slaganje igračke križaljke kako se ne bi ušlo u utrku s vremenom što na kraju uvjetuje da se na tržištu nađeš u nezavidnoj situaciji. No, prije potrage za igračima u svakom se iole sređenom klubu sada rješava pitanje trenera, koji je, u paketu sa sportskim direktorom, na koncu i odgovoran za složeni roster i rezultate tijekom i na kraju sezone.

Po tom pitanju mora se priznati kako se u KK Zadar prošlih sezona napravio određeni iskorak. Nije se više ponovila ona situacija s Hrvojem Vlašićem iz 2013. godine koji je tek na koncu kolovoza dobio zeleno svjetlo da preuzme momčad koju nije slagao. Kako je to završilo svima je poznato.  Nakon toga treneri su bili potpisani relativno na vrijeme pa bi se momčad, kakva-takva, okupila do početka priprema.

Prema informacijama s kojima raspolažemo KK Zadar niti ove sezone neće zakasniti s izborom prvog čovjeka struke. Pregovori su započeti s trenerom iz prošle sezone Aramisom Naglićem, koji je, kako i dolikuje, dobio pravo prvenstva. I to je u redu.

Jer Naglić je prošlog ljeta preuzeo momčad Zadra u osjetljivom razdoblju kada su se u klubu pokušali riješiti sada već bivšeg sportskog direktora Branka Skroće, a na njegovo mjesto ustoličiti Branimira Longina.

Uslijedio je i negativan posao rješavanja nekih visokih ugovora (Marko Jurica) gdje je Naglić podmetnuo svoja leđa kako bi klub uštedio koji novčić. Nakon svega toga trebalo je složiti i konkurentnu ekipu, a budžet je po običaju bio vrlo limitiran.

Naglić nije izvoljevao niti u toj situaciji već se prihvatio posla. Koliko je u tome sudjelovao Branimir Longin o tome ne možemo suditi. No, činjenica je kako je momčad, nakon uvodna dva poraza u ABA ligi, pobjedom u gostima kod MZT-a polako počela sličiti na momčad s trenerskim potpisom. Posebno nakon potpisivanja Joshue Bostica, koji je donio onu dodatnu kvalitetu potrebnu za nešto više.

U tim trenucima Zadar je igrao najljepšu košarku u ABA ligi što su priznali i svi treneri koji su redom na Višnjiku ostajali kratkih rukava. Među klubovima koji se u dvorani Krešimira Ćosića tada nisu osladili bodovima, ne smije se zaboraviti ili zanemariti, bila je i kasniji osvajač ovog natjecanja, podgorička Budućnost.

Sve ono što je uslijedilo nakon toga, a tu se prvenstveno misli na neobjašnjive poteze direktora Željka Žilavca, ne može se stavljati na leđa Aramisu Nagliću. U ogromnoj želji da ne potroši kunu više, ne uvažavajući pritom želje i potrebe navijača željnih rezultata, Žilavec je prvo pustio da ode Bostic, a nakon njega i drugAmerikanac, uvelike zaslužan za sjajnu igru Zadra ove sezone, Preston Knowles. Opravdanja Uprave kako ga se ne može plaćati, a da pritom ne igra, bila su čisto vrijeđanje inteligencije. Već tada svima je postalo jasno kako je klupska politika krenula putem štednje što se, iz ove perspektive, pokazalo pogubnim po rezultat.

Najveća pogreška Aramisa Naglića, što je na koncu i sam priznao, bila je izostanak reakcije na tjeranje Knowlesa iako je znao da bi ga u konačnici upravo to moglo stajati nepovoljnije pozicije u sadašnjim pregovorima oko novog ugovora.

Da ne bi netko krivo shvatio, ovo nije PR članak u korist Aramisa Naglića. Upravo ga je potpisnik ovih redova jedini žestoko kritizirao u jednom dijelu sezone kada je smatrao da za to ima opravdani razlog. Isti taj sada samo ističe gole činjenice koje se pod krinkom nečijih interesa jako brzo pometu pod tepih.

 

Foto: Sport023