27 lip 2022
Preko: Ivica Kostelić i Marin Mandekić pobjednici Traila otoka maslina
Naslovna slider

Preko: Ivica Kostelić i Marin Mandekić pobjednici Traila otoka maslina

PREKO – Ivica Kostelić, naš najbolji alpski skijaš, pobjednik je utrke na osam kilometara Trail otoka maslina, koja se u subotu u sklopu Zadar Outdoor Festivala održala u Preku na otoku Ugljanu.

Kako pišu Naši školji, Kostelić je dionicu od osam kilometara, do srednjovjekovne Tvrđave sv. Mihovila, sa startom i ciljem u središtu Preka, pretrčao za 1:02:14, a na dionici dugoj 20 kilometara najbolji je bio Marin Mandekić iz SRK Rika iz Rijeke s rezultatom 2:13:40.

Prvi put sam na Ugljanu, prvi put na trail utrci i oduševljen sam! Fantastično je da grad poput Zadra, koji je i sam jedan od najljepših na Jadranu, tako blizu, na samo 20-ak minuta plovidbe brodom, ima ovakvu oazu netaknute prirode. Bilo mi je jako teško jer ne sudjelujem u ovakvim utrkama. Morat ću sljedeći put pripaziti da ne trčim puno po asfaltu jer me jako boli koljeno, ali sam zadovoljan jer sam uspio izdržati do kraja. Nisam trenirao i prvi put sam trčao trail, kazao je poslije ulaska u cilj naš najtrofejniji skijaš, koji je prihvatio poziv organizatora Zadar Outdoor Festivala i na tri dana se sa suprugom Elin i sinom Ivanom uključio u natjecanja u Zadru i okolici.

Direktorica i organizatorica međunarodnog Zadar Outdoor Festivala Iva Bencun nije krila zadovoljstvo odazivom na trail utrku, koja je okupila 173 trkača iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Ove godine u program Zadar Outdoor Festivala odlučili smo uključiti otok Ugljan, otok koji nam je svima toliko blizu da ga valjda upravo zbog toga mnogi i ne poznaju dobro. A ovdje je jedna od najljepših trail staza u Hrvatskoj i to svakako treba iskoristit i u promociji sporta i rekreacije i u promociji Zadarske županije kao idealne destinacije aktivnog turizma. Naišli smo na odličan prijem Općine Preko i TZO Preko i nadamo se dugoročnoj suradnji jer je ovaj festival zamišljen kao proizvod čiji je cilj jače promovirati regiju. Ne samo ovu utrku nego programe i utrke u drugim dijelovima Zadarske županije jer imamo nevjerojatno prirodno bogatstvo na jako malom području, a to još uvijek nedovoljno koristimo, smatra Bencun.

Drugi Zadar Outddoor Festival nastavlja se u nedjelju plivačkim maratonom, kajak utrkom i stand-up padlingom. Na trodnevni festival prijavilo se više od 1100 sudionika te novinari i blogeri iz Velike Britanije, Finske, SAD-a i Ukrajine.

 

 

foto: Andrina Luić – Naši školji