U. Piasevoli, ŠK Zadar; Presudilo je zadarsko srce. Generacija 2007. osvojila Trofeo Cefa u Italiji

Vrijeme čitanja: 2 min

Veliki uspjeh predstavnika Škole košarke KK Zadar. Generacija dječaka rođenih 2007. gostovala je u Italiji (Castelnuovo di Garfagnana) gdje je otišla do kraja i osvojila prvo mjesto. Bilo je to dvadeset i sedmo izdanje turnira u mini basketu Trofeo Cefa. Zadrani su na ovaj turnir prvi put došli davne 2001. godine kao zadarska škola košarke Prvi koš Umberta Piasevolija s generacijom 1990. Tada je uslijedio niz od četiri  uzastopna osvojena prva mjesta. Zadnji put do danas to im je pošlo za rukom 2006. godine (generacija 95.)

Na turniru je nastupilo 16 ekipa podijeljenih u četiri grupe i samo prvi je izborio izravan plasman u polufinale. U osamnaest godina koliko već nastupaju na ovom turniru Zadrani samo jednom nisu bili među četiri najbolja sastava.

U prvoj utakmici ŠK Zadar je dobila Imperiju 14:10 (da se broji normalno bilo bi 64:32), zatim Cus Firence 13:11 (68:45). Treći susret su izgubili od Desia 14:10 ali su zbog bolje koš razlike kao prvi prošli u grupi u polufinale. Tamo su igrali neriješeno s Aurorom 12:11 ali su im dali više koševa pa su slavili 57:51. U velikom finalu svladali su prošlogodišnjeg pobjedinka Forli 14:10 (tri šestine su dobili, dvije su bile bez pobjednika a jednu su izgubili). U ukupnom rezultatu to bilo na kraju 61:51 za ŠK Zadar. Ukupno su tako mladi Zadrani od pet odigranih utakmica, četiri dobili dok su samo jednu izgubili.

Na turnir se osvrnuo trener u ŠK Zadar, Umberto Piasevoli.

“Ovaj trofej mi je posebno drag jer za razliku od prethodnih pet prvih mjesta kada smo bili uistinu superiorni ovog puta nije bilo tako. Nismo imali niti jednu laganu utakmicu i zato me posebno raduje ovo prvo mjesto. Čestitam dečkima, pokazali su pravo zadarsko srce”.

Nešto i o pravilima ovog turnira.

“Turnir se igra po specifičnim pravilima, šest šestina po šest minuta. Svaki period se posebno boduje, pobjeda donosi tri boda, nerješeno 2 a poraz 1 bod. Svaki period kreće od nule. Pobjednik je tko dobije četiri perioda ili u slučaju 3-3 da bude, pobjednik je ona ekipa koja je dala više koševa. Jest, stvarno su pravila čudna, postoji mogućnost teoretski da utakmicu izgubi ekipa koja je i dala više koševa. Međutim, bili smo jači od svega i prvo mjesto je naše”.

Boravak u Italiji.

“Predivno kao i uvijek. To su naši prijatelji, ja osobno tu sam kao kod kuće. Drago mi je uvijek tu doći a i dolazimo vidite već koliko dugo. Naravno, idemo i sljedeće godine”.

ŠK Zadar 2007. godište: Ivan Taraš, Luka Alvir, Toni Jospiović, Luk Stojić, Lovre Bučić, Lovre Odvitović, Jerko Pehar, Bartol Košta, Luka Rukavina, Donat Ćosić, Juraj Kačan, Šime Grbin, Alkesnadar Stipčević, Roko Vukša. Treneri: Marija Sipina, Marin Pulja, Umberto Piasevoli.