11 kol 2022
2. regata Kupa Dalmacije – Šibenik: Veslači Jadrana opet ukupno najbolji
Naslovna slider

2. regata Kupa Dalmacije – Šibenik: Veslači Jadrana opet ukupno najbolji

Drugom regatom, održanom u Zatonu kod Šibenika, nastavljena je sezona Kupa Dalmacije. Veslači Jadrana nastavili su s dobrim rezultatima pa su nakon regate u Splitu bili najuspješniji i na regatnoj stazi u Zatonu. Regata u Šibeniku bila je, uz ukupnu pobjedu i pobjedu u kategoriji kadeta, i uspješnija po broju osvojenih odličja od one u Splitu. Veslači Jadrana izborili su ukupno 20 postolja od čega osam pobjeda, pet drugih mjesta i sedam trećih mjesta.

Po prvi puta u zadnjih nekoliko sezona regata je održana u Zatonu, a ne ispred šibenske rive kako je to bilo uobičajeno u zadnje vrijeme. Staza u Zatonu, naša je najljepša prirodna staza s najboljim uvjetima za veslanje na moru, pa tako služi i kao zimska baza hrvatskoj veslačkoj izbornoj vrsti kao i mnogim stranim veslačima. Tako su se upravo u vrijeme regate na pripremama zatekli veslači iz Brna u Češkoj i iskoristili priliku za svoj prvi nastup u sezoni.

Prohladno vrijeme s laganom burom obilježilo je čitav tijek regate pa je bilo i nekoliko prevrtanja tijekom utrka samaca u još uvijek hladnom moru.

Od osam pobjeda veslača Jadrana, one koje su za istaknuti, zasigurno su pobjeda juniorskog četverca bez kormilara u sastavu Stipe Vujević, Dominik Cimera, Ivan Grancarić i Tonči Bezinović te četverca na pariće mlađih juniora u sastavu Marko Medin, Mihovil Bogatić, Luka Pera i Grgo Gurlica. U konkurenciji seniora po prvi puta je isprobana i nova kombinacija koju su veslali Leon Mikulić i veslač Krke iz Šibenika Frane Filip Garma. Oni su također ostvarili uvjerljivu pobjedu, a regata im je poslužila kao kontrolna pred nadolazeću međunarodnu regatu Croatia open u Zagrebu.

Pobjede su još ostvarili seniorski četverac bez kormilara u sastavu Andreas Vaško, Leon Mikulić, Marko Dragičević i Josip Banović, dvojac na pariće kadeta Bernard Murtić i Đani Peričić, dvojac na pariće kadetkinja Sara Žuvanić i Ivana Sladić, zatim dvojac na pariće mlađih juniorki Natali Pera i Laura Antičević te dvojac na pariće mlađih kadeta Dominik Ferjančić i Antonio Pavlović.

Druga mjesta osvajali su Ivan Tokić i Andreas Vaško u dvojcu bez kormilara seniora, Margita Andrić u samcu mlađih juniorki, dvojac na pariće mlađih juniora Jure Jurjević i Luka Traživuk, u samcu kadetkinja Iva Zorić te četverac GIG kadeta u sastavu Adrijan Lazanja, Bono Bralić, Đanni Peraić, Ante Dukić i kormilar Filip Mijić.

Treći su bili Ela Žuvanić u samcu juniorki i seniorki, Tonči Bezinović i Stipe Vujević u dvojcu bez kormilara juniora, Jakov Grković i Ivan Mustać u dvojcu na pariće kadeta, Lovre Lapčić u samcu kadeta, te Mara Bencun i David Bašić u samcima mlađih kadeta.

Od ostalih posada koje su nastupile, četvrto mjesto zauzela je Mirna Dasović u samcu seniorki, isti rezultat postigla je Maris Milin u samcu juniorki, peti su bili u četvercu na pariće mlađih juniora Toni Šimurina, Frane Bencun, Duje Žilić i Dominik Šango, a šesta Iva Karačić u samcu seniorki kao i Jure Kasap i Luka Čurković u dvojcu na pariće juniora.

Dvojac bez kormilara juniora Dominik Cimera i Ivan Grancarić nije startao u utrci zbog zdravstvenih problema.

Sljedeća regata za Kup Dalmacije biti će održana 21. travnja u Dubrovniku.

Tekst i foto: Petar Milin