18 kol 2022
Branimir Peričić iz Županijskog saveza školskog sporta Zadarske županije: novi sustav natjecanja školskog sporta ispunio je očekivanja!
Naslovna slider

Branimir Peričić iz Županijskog saveza školskog sporta Zadarske županije: novi sustav natjecanja školskog sporta ispunio je očekivanja!

Pobjedom igračica Gimnazije Franje Petrića nad suparnicama iz Gimnazije Vladimir Nazor danas je u ŠC Višnjik spušten zastor na odbojkašku ligi srednjih škola za žene u organizaciji Županijskog saveza školskog sporta Zadarske županije. Finalni meč osim na početku prvog seta i nije ponudio nekakvu rezultatsku neizvjesnost pa se bez ikakvog ustručavanja može reći kako je pehar namijenjen pobjednicama otišao u prave ruke. Treće mjesto pripalo je igračicama Ekonomsko trgovačko-birotehničke škole koje su, pak, u borbi za broncu nadigrale Medicinsku školu Ante Kuzmanić. Najboljom igračicom lige, također zasluženo, proglašena je iz ekipe pobjednica Josipa Marković, dok su u sedmorku prvenstva po ocjeni struke uvrštene Mia Erlić, Dea Marković, Iva Doljanin, Ivona Peša, Magdalena Dijan, Bernarda Hajnc, Katarina Bobić i Ana Sunara. Zadovoljan kako je prošlo sve što se organizacije tiče, ali i onog prikazanog na parketu, bio je predsjednik Županijskog saveza školskog sporta Zadarske županije, Branimir Peričić.
“Pa stvarno možemo reći kako smo ovaj odbojkaški dio odradili stvarno uspješno. Izabrali smo žensku košarku jer je ovo jedan od najmasovnijih sportova za žene ne samo u našem gradu ili državi već u cijelom svijetu. Mislim da se pokazalo da ona ima kvalitetu i u Zadru jer ovo je uistinu bilo jedno zanimljivo natjecanje. Nije nedostajalo ni uzbuđenja ni kvalitete na terenu što potvrđuju i naši odbojkaški treneri koji su bili prisutni na svim utakmicama. Ono što je najvažnije je da je bilo puno gledatelja koji su sportski navijali za svoje škole i ja se nadam da je ovo put pokazatelj kako bi to trebalo izgledati.”
Od strane Županijskog saveza školskog sporta Zadarske županije postoji inicijativa da se ovakva natjecanja osim u odbojci za žene i košarci za muškarce preslikaju i na ostala natjecanja srednjih škola u našoj županiji.
“Istina. No, s obzirom na sustav školstva u republici Hrvatskoj gotovo nemoguće je očekivati da toliki broj djece, koji bi bili involvirani u sve te sportove, može u toliko dugom periodu izbivati s nastave. A neminovno je kako bi zbog ovakvih natjecanja izostajali. Prvenstveno zbog tih razloga bit će jako teško priključiti sve ostale sportove u ovaj sustav natjecanja. Međutim, ako se jednog dana u nekakvoj reformi školstva bude mislilo na školski sport, onda ćemo moći razmišljati o tim stvarima. Ukoliko se da više prostora za izvanškolske aktivnosti onda će biti puno lakše realizirati ovakav sustav natjecanja i u ostalim sportovima. Trenutno smo osuđeni da možemo realizirati samo neke sportove što ne znači da dogodine nećemo proširiti ovaj format natjecanja na barem još dva sporta. Kad ide ovako dobro šteta bi bila da ostanemo samo na odbojci i košarci.”
Peričić dodaje i kako je natjecanje u odbojci pokazalo da se ide u pravom smjeru jer se publika i svi oni koji su na bilo koji način sudjelovali u provedbi ovog natjecanja puno ugodnije osjećaju u dvoranama Športskog centra Višnjik nego po raznim školskim dvoranama koje nemaju niti približno adekvatne uvjete.
“Naravno. I ne samo zbog ambijenta nego i zbog mogućnosti da učenici dođu i u jednom sportskom duhu navijaju za svoje škole. Smatram da na ovaj način razvijamo jedan zdrav način života i onaj osjećaj pripadnosti školi za koju se navija ili igra. Rivalitet među školama postoji ali samo u onom pozitivnom i sportskom smislu i to je ono čemu težimo. Mogu slobodno reći kako sve ono što smo tražili od ovakve lige smo i dobili”, zaključio je Peričić.
Podsjećamo kako je se sutra na rasporedu i finale košarkaške lige srednjih škola za muškarce. U dvorani broj 3 od 12 sati u utakmici za treće mjesto sastaju se Gimnazija Vladimir Nazor i Pomorska škola, dok se u finalu od 13 sati sastaju Gimnazija Jurja Barakovića i Gimnazija Franje Petrića.

 

Foto: Sport023