Pero Kuterovac: Hrvatskoj nužno treba centar izvrsnosti za sportaše

Jedan od najboljih hrvatskih kondicijskih stručnjaka Pero Kuterovac bio je zajedno s našim zlatnim vaterpolistima gost Donatovog grada. Puno je sportaša s kojima je Pero radio i s kojima i dalje surađuje.

Ukratko, o kome sve danas vodi brigu.

„Peta je godina kako sam u sastavu Hrvatske vaterpolske reprezentacije, sada ću se brzo priključiti i našim rukometašima koje očekuje uskoro i Europsko prvenstvo. Do toga je došlo nakon inzistiranja izbornika Lina Červara iako sam mislio da ću to moći i izbjeći na neki način. Međutim, želim pomoći „Kaubojima” na putu do nove medalje i zajedno ćemo krenuti u realizaciju tog cilja. Bit će jako teško, pripreme će biti kratke, morat ću svo svoje znanje iskoristiti da napravimo dobar posao”.

Nekako zvuči da se tog posla niste uhvatili baš rado.

„Ja sam znao što je to, trener sam koji voli kontrolirati procese. Sada je ovo sve prekratko, očekivanja su ogromna, puno je varijabli koje ja ne mogu kontrolirati i to me čini nervoznim. Manjak je dana za pripreme, volim funkcionirati kada ja mogu odrediti plan i program i onda mogu stajati iza svog rada. Ovo će biti nešto sasvim drugo, kombinacija svega i svačega a najviše mog iskustva”.

Olimpijskih igara u Riju rado se sjeti.

„Uf, itekako. Tamo sam uzeo tri medalje u tri različita sporta. Filip Hrgović je osvojio odličje u boksu, Damir Martin u veslanju te naše Barakude u vaterpolu.To je raritet u sportu i posebno sam ponosan na to. Mislim da je to velika stvar i za našu državu”.

Neki sportaš s kojim mu je poseban „gušt” raditi.

„Što se tiče kondicijskih sposobnosti i samog performansa tu je Damir Martin broj jedan. To je najspremniji čovjek na svijetu, ako raslojimo njegove motoričke sposobnosti, on je užasno jak, izdržljiv, sve te sposobnosti su dovedene do maksimuma”.

S kim je bilo najteže raditi.

„Svaki sportaš ima svoju glavu, sve su to izazovi s kojima se volim suočiti. S nekima je lakše, s nekima teže raditi, međutim, sve je to dio posla”.

Puno toga je već postigao, ima li još neki cilj.

„Budući da smo mi država koja je OI u Riju osvojila s deset medalja što je strašan podatak.Infrastruktura kod nas je jako loša, sport je na niskim granama, sve je na članarinama i roditeljima. Moj ideal i želja je da se u Hrvatskoj napravi nekakav centar izvrsnosti gdje bi se doveli svi najbolji, doktori, treneri, fizioterapeuti gdje bi sportaši mogli doći kako bi dobili sve potrebne savjete koji su im itekako potrebni kako bi njihovi rezultati bili još bolji. Nadam se da će do realizacije toga u dogledno vrijeme i doći”.

Komentari

%d blogeri kao ovaj: