21 srp 2024
Osmerac Jadrana odveslao od Vukovara do Iloka
Naslovna slider

Osmerac Jadrana odveslao od Vukovara do Iloka

Vukovarski veslački maraton izazov je za svakog veslača, a ovogodišnje, četrnaesto izdanje po redu, bilo je više nego izazovno. Jak istočni vjetar, koji je zapuhao pred početak regate, donio je veslačima velike nevolje. Valovi koji su se prelijevali preko osmerca toliko su punili brod vodom da su posade morale više puta prekidati veslanje da bi izbacili vodu iz broda. Tako je put od Vukovara do Iloka prerastao u pravu avanturu u kojoj su se neki osmerci i potopili, poput slovenske Izole, veslača iz Kaštele te osječkog Iktusa.

No, ipak su svi stigli do cilja, a kako su svi oni koji preveslaju ovu dionicu svojevrsni pobjednici, poredak na cilju nije ni bio toliko bitan. Posada Jadrana stigla je tako na cilj sveukupno šesta nakon dva sata i petnaest minuta veslanja te dva stajanja zbog pražnjenja vode iz osmerca. Ovaj puta nisu pomogli ni iskustvo veslanja po valovima koje imaju svi veslači s mora, jednostavno uvjeti su bili malo preko uvjeta regularnosti, no nitko nije dvojio treba li se veslati.

Osmerac Jadrana su veslali: Josip Banović, Hrvoje Marić, Mate Anić Milić, Dominik Božidar Milardović, Robert Ledenko, Mislav Anić, Luka Smirčić i Filip Banović.

Regata se nakon tri godine skraćene varijante, vratila na originalnu rutu od Vukovara do Iloka u duljini od 36 kilometara.

Maraton se održava u čast osnutka 204. Vukovarske brigade i 32 poginula člana Veslačkog kluba Vukovar u obrani Vukovara i Republike Hrvatske. Veslači Jadrana kao, i svaki puta, lijepo su primljeni u Vukovaru gdje su nastupili na 11 od ukupno 14 održanih maratona od Vukovara do Iloka.