28 ruj 2023
Šahist Saša Martinović uoči nastupa na EP na Kreti: Dat ću sve da opravdam povjerenje izbornika Kožula
Naslovna slider

Šahist Saša Martinović uoči nastupa na EP na Kreti: Dat ću sve da opravdam povjerenje izbornika Kožula

Zadarski šahovski velemajstor Saša Martinović po prvi puta će nastupiti u seniorskoj A-reprezentaciji Hrvatske i to na Europskom prvenstvu koje će se održati od 27. listopada do 7. studenog na grčkom otoku Kreti. Saši je ovo prvi poziv u najjaču selekciju hrvatskih šahista. Novoizabrani izbornik, legenda hrvatskog šaha i bivši prvak Europe, velemajstor Zdenko Kožul, odlučio je 26-godišnjem Zadraninu ukazati povjerenje nakon sjajne godine u kojoj je pokazao kontinuitet te stabilnu igru.

“Što se poziva tiče, on mi je došao djelomično očekivano, a djelomično kao iznenađenje. Naime, smatrao sam da prema rezultatima u zadnjih godinu dana definitivno zaslužujem mjesto među petoricom u reprezentaciji, no znao sam da je i povijest oko izbora reprezentativaca znala biti i pomalo nepravedna. Tako je bilo slučajeva kad su igrači, koji su svojevremeno imali bolje rezultate od mojih sadašnjih, ostali zakinuti za reprezentativni nastup. Problem je što u šahu postoji strašna konkurencija i nijednom izborniku zasigurno nije nimalo jednostavan zadatak donijeti odluku koga pozvati u reprezentaciju. U sastavu smije biti samo pet igrača, a jasno je da je razlika između petog igrača i desetog igrača u Hrvatskoj minimalna te je više stvar trenutne forme. Stoga sam posebno sretan što je izbornik, Zdenko Kožul, odabrao upravo mene i dat ću sve od sebe da opravdam njegovo povjerenje”.

 Od njegovih ovogodišnjih rezultata ističu se četvrto mjesto na državnom prvenstvu, osvajanje Split opena drugu godinu zaredom te šesto mjesto na hrvatskoj rang listi. Osim Saše, na Europskom prvenstvu boje Hrvatske branit će još i velemajstori Ivan Šarić, Marin Bosiočić, Hrvoje Stević i Alojzije Janković. Kakav rezultat se priželjkuje.

“Vezano za očekivanja na EP-u, smatram da bi plasman Hrvatske među 15 bio izvanredan uspjeh, ali mlada smo ekipa i borit ćemo se. Ponovno moram naglasiti nevjerojatnu konkurenciju. Npr. čak i šahovski laici znaju kako je kroz povijest SSSR bio vodeća sila u šahu. Njegovim raspadom stvorilo se 15 država, od kojih je danas gotovo svaka šahovska sila, a posebno se ističu Rusija, Ukrajina i Armenija. Da ne govorim o drugim zemljama, koje su pojavom kompjutora i interneta (koji omogućuju najkvalitetniji mogući trening) osjetno napredovale. Primjerice Norveška, koja gotovo i nema šahovske tradicije, danas ima svjetskog prvaka, Magnusa Carlsena. No šahovski iskorak Norveške je samo jedan primjer, a istina je da u Europi gotovo i ne postoji reprezentacija koja se može podcijeniti”.

Nakon EP-a kakav mu je daljnji plan.

“Moji osobni planovi do kraja godine su praktički vezani uglavnom za ekipna natjecanja. Šah je među sportovima specifičan prema mnogo čemu, a jedna od tih specifičnosti je i to što igrač može nastupati za po jedan klub u svakoj državi. Tako me do kraja godine očekuju nastupi u svim ligama koje igram. Prva na redu je 1. hrvatska liga koja se održava na Malom Lošinju do 7. listopada. Osim nje nastupit ću i na prvoj slovenskoj ligi, slovačkoj prvoj extraligi te njemačkoj i austrijskoj bundesligi. Naravno, vrhunac godine je nastup za Hrvatsku u Grčkoj. Kako sad stvari stoje, jedini pojedinačni turnir na kojem planiram sudjelovati je tradicionalni Zadar open, koji se standardno odigrava u prosincu”.

Nije samo šah ono čemu će se maksimalno posvetiti.

 “Osim šahovskih nastupa, vrijeme ću morati posvetiti i završetku svog studija pedagogije. Iako sam svoj zadnji ispit položio još u lipnju i time završio petu godinu, odlučio sam upisati apsolventsku godinu kako bih u miru dovršavao svoj diplomski rad. Naravno, tematika rada je isto šahovska te ću obraditi pedagoški potencijal koji se krije u šahu te njegovoj implementaciji u školski sustav. Posebno mi je drago što ću postati magistar pedagogije obrađujući upravo ovu temu jer sam osobno uvjeren u to kako vježbanje šaha ima izrazite koristi za djecu i mlade. Iz tog razloga sam kroz više navrata imao priliku surađivati sa šahovskom školom ŠK “Casper” Zadar kako bih pokušao prenijeti svoje znanje i ljubav prema šahu na mlađe uzraste”.

Foto: ŠK Mali Lošinj,  B. Purić