21 lip 2024
Iz KK Zadar pogled seže prema B(b)udućnosti
Košarka

Iz KK Zadar pogled seže prema B(b)udućnosti

Košarkaši Zadra danas su otputovali put Podgorice gdje ih sutra očekuje prva utakmica u novoj sezoni regionalne ABA lige protiv tamošnje Budućnosti. Možda i ne bi bilo u redu reći kako Zadrani kreću na put bez nade, no valjalo bi dobro zagrabiti u knjige i izvući podatak kada su Zadrani u glavnom gradu Crne Gore posljednji put upisali pobjedu. Kod kuće se još i znalo pobijediti višestrukog crnogorskog prvaka, posljednje slavlje potpisao je prošle sezone Neven Plantak, no u Podgorici rijetko pamtimo uspjehe naših košarkaša.

No, zato pamtimo poraze koji su nerijetko bili i na granici neukusnog. Što onda očekivati od ovog dvoboja? Odgovoriti na ovo pitanje gotovo je nemoguće. Zadar u goste Budućnosti putuje bez ozlijeđenog Jakova Vladovića što je definitivno najveći minus u ovom trenutku. Na stranu sve ostale nedaće, ali Vladović je u ovoj momčadi nezamjenjiva figura što se jasno moglo iščitati u igri Zadra na nedavno održanom ZBT-u gdje se vidjelo koliko problema imaju Lovre Bašić i Toni Jelenković s organizacijom igre kada protivnik pritisne malo većom energijom. Ipak, te se utakmice i ne mogu uzimati previše u obzir, jer takve igrače s kakvima su muku mučila dva mlada zadarska razigravača na tom turniru, u ABA ligi nema ni na vidiku. Ne kažemo da u abaligaškim momčadima igraju loši playevi, dapače, no kvalitativno su debelo ispod onoga što smo imali priliku vidjeti prije nekoliko dana u dvorani Krešimira Ćosića.

No, nema Zadar problem samo na toj najosjetljivijoj poziciji u momčadi. Barem što se ove sutrašnje utakmice tiče. Kako saznajemo, blokadu FIBA-e Uprava kluba uspjela je riješiti tek djelomično tako da je ona još na snazi. Dogovor je, navodno, postignut s četiri od pet vjerovnika, odnosno Pipanom, Brkićem, Travisom i Zadnikom, dok je Vrbanc još uvijek odlučan kako svoje novce želi u jednom komadu i prilično je ukopan u svom stavu. Svakako ovo je još jedna briga na plećima prvog čovjeka struke kluba s Višnjika Aramisa Naglića, koji bi tako, ukoliko se s Vrbancom ne postigne dogovor do 24 sata prije početka utakmice protiv Budućnosti, na parketu Morače mogao ostati i bez usluga Amerikanca Prestona Knowlesa i Filipa Kraljevića. Kada se sve ovo sabere teško se oteti dojmu kako Zadrane u Podgorici očekuje još jedna utakmica u kojoj će najvažnije biti sačuvati ponos.

Otprilike u tom smjeru išla su i razmišljanja trenera Naglića. On kaže kako će utakmica protiv Budućnosti u prvu ruku poslužiti da momčad uhvati pravi ritam.

„Pa u svakom slučaju igramo protiv jednog od favorita za osvajanje ovogodišnje ABA lige. Pogledali smo snimku ali je vrlo teško bez pravih informacija pripremati utakmicu. No znamo koliko je individualno jaka ta momčad. Mi smo pripremljeni i odlazimo dolje da vidimo u kakvoj smo situaciji u ovom trenutku.“

Uistinu je teško procijeniti u kakvoj je situaciji momčad Zadra u ovom trenutku. Utakmice u kojima smo ih imali prilike gledati kroz pripremni period sigurno nisu one na kojima bi se mogao donositi nekakav generalni zaključak. Nije niti važno što potpisnik ovih redova u ovom trenutku uistinu ne može donijeti sud o tome kako danas izgleda momčad Zadra. Važnije je što o tome ništa ne može reći niti struka koje je te igrače ukomponirala u jednu cjelinu. A to već zvuči i kao potencijalni problem. Istina, struka radi u okvirima u kojim im Uprava kluba omogući djelovanje. A vrludanje u vodećim strukturama kluba u KK Zadar već su gotovo neizostavan dio višegodišnje parade na koju su nas već pomalo i naviknuli.

I ove godine bili smo svjedoci još jednog putujućeg cirkusa u kojem danas na plaći imamo dva sportska direktora?!, trener se potvrdio desetak dana prije početka priprema, a Nadzorni odbor i direktor kluba tek petnaestak dana prije početka natjecanja. Čemu onda uopće čuđenje što momčadi nedostaju najmanje dva igrača da budu konkurentni svemu onome što ih očekuje u ovoj sezoni? Čemu čuđenje što se kao i prošle sezone u natjecanje ulazi pod blokadom FIBA-e? Smjenom Borisa Skroće još uvijek se nije ništa značajno dobilo osim što se time primirio dio Tornada koji je glasno zazivao njegovu ostavku. A i ti isti već su na svojoj koži mogli osjetiti kako nova Uprava baš i neće  imati sluha za njihove prohtjeve jer, koliko nam je poznato, od želje da u Nadzornom odboru sjedi i jedan njihov pripadnik nema ništa, a to je u pregovorima s vodećim ljudima kluba bila jedna od glavnih stavki u međusobnom budućem odnosu i povjerenju.

Koliko je sposobna nova Uprava pokazat će vrijeme. Ne žalimo naravno trčati pred rudo. No, zar nije u najmanju ruku čudno kada Aramis Naglić ne može ponuditi odgovor na pitanje oko ambicija kluba za ovu sezonu? Ako ne može on, kako bi to onda mogla tek moja malenkost? Stječe se dojam kako bi u ovom svemu s predviđanjima imao priličnih problema i sam Nostradamus..

Foto: Sport023