28 ruj 2023
Košarkašice Sveučilišta u Zadru osvojile broncu na studentskom turniru u Moskvi!
Košarka

Košarkašice Sveučilišta u Zadru osvojile broncu na studentskom turniru u Moskvi!

Međunarodni studentski turnir pod nazivom „Moscow Games 2017“ održan je od 18. do 22.09. u glavnom gradu Rusije, u Moskvi. Ovo je jedan od najvećih studentskih turnira u svijetu na kojem je sudjelovalo preko 2000 studenata iz 18 država svijeta.

Kao osvajače medalja na posljednjem državnom prvenstvu Sveučilište u Zadru su Moskvi predstavljale dvije ekipe, i to ženska košarkaška ekipa i ženska stolnoteniska ekipa.

Cijela organizacija turnira bila je na visokom nivou, a samo otvorenje turnira bilo je spektakularno, te je bilo slično otvorenju Olimpijskih igara gdje je brojna publika pozdravljala sudionike natjecanja koji su u defileu prolazili atletskom stazom i gdje je ekipama Sveučilišta u Zadru pripala čast kao jedini predstavnici braniti boje svoje domovine Hrvatske.

Medijski je turnir bio izuzetno praćen, te je turnir otvorio ministar sporta Rusije, dok su ambasadori turnira bili brojni poznati ruski sportaši kao Andrei Kirilenko, Konstantin Igrupolo, Artem Rebrov, Sergei Bobrovsky…

Zadarsku delegaciju u Moskvi predvodile su prorektorica Sveučilišta u Zadru izv.prof.dr.sc. Nedjeljka Balić Nižić i prof. Maja Kolega, dok je voditelj ekipa bio dr.sc. Tonći Jerak iz Centra za tjelovježbu i studentski sport.

U izrazitoj jakoj konkurenciji od 12 ekipa, ženska košarkaška ekipa osvojila je treće mjesto ukupno ostvarivši četiri pobjede i jedan poraz u polufinalu od kasnijih pobjednica turnira ruske ekipe sveučilišta iz Stavropoloa. Za treće mjesto naše studentice pobijedile su ekipu sveučilišta iz St. Petersburga rezultatom 52-37.

Ženska košarkaška ekipa nastupila je u sljedećem sastavu: Ina Marin, Antonia Erslan, Marta Erslan, Nina Dedić, Glorija Sikirić, Ivana Dujić, Marija Šimatović i Sabina Eškinja.

Ženska stolnoteniska ekipa Sveučilišta u Zadru u sastavu Eleonora Lovraković, Eva Rusan i Karla Burčul uspjela je proći grupnu fazu natjecanja, te su dogurale do osmine finala među 16 najboljih ekipa.

Svojim nastupima i pristupom zadarske studentice su se pokazale kao odličnim promotorima  Sveučilišta u Zadru, grada Zadra i države Hrvatske.