08 lip 2023
Postanite i Vi članovi Streličarskog kluba Zadar. Dođite i pridružite nam se.
Naslovna slider

Postanite i Vi članovi Streličarskog kluba Zadar. Dođite i pridružite nam se.

Streličarski klub „Zadar“ osnovan je 10. ožujka 2010. godine u Zadru. Primarna djelatnost Kluba, sukladno Statutu, obuhvaća okupljanje djece, mladeži i drugih osoba koje se žele baviti streličarstvom, provođenje sportske obuke i sportske pripreme članova u streličarstvu, sudjelovanje u sportskom natjecanju u streličarskom sportu, poticanje stručnog usavršavanja sportaša, trenera i drugih osoba od značaja za djelovanje Kluba, suradnja s drugim sportskim udrugama koje podržavaju ciljeve udruge i poticanje mladih da se bave sportom. Osim sportskog, Klub njeguje i rekreativno gađanje lukom i strijelom za sve zainteresirane, bez obzira na spol i dob.

Odmah po osnutku aktivno su članovi započeli s radom i promocijom streličarstva u našoj županiji, tako da su pojedini članovi već od rujna iste godine počeli sudjelovati i na natjecanjima, domaćim i međunarodnim. Članovi Streličarskog kluba Zadar, koji je jedini aktivan u našoj županiji, natječu se u nekoliko kategorija: djeca do 12 godina, djeca do 14 godina, kadeti/kadetkinje, juniori/juniorke, seniori/seniorke, veterani/veteranke, te u nekoliko stilova: zakrivljeni luk, složeni luk, standardni luk i dugi luk.

SK Zadar trenutno ima 39 članova, no broj članova konstantno raste, a posebno naglašavaju i porast članova mlađih dobnih kategorija. Kako od početka među članovima Kluba postoji jaka želja za radom s mladima i mlađim dobnim kategorijama kontinuirano  radimo na pojačanju klupskih natjecateljskih snaga s kadetskim ekipama i ekipama mlađih dobnih kategorija do 14 godina starosti.

Došli su do 17-ak  aktivnih, registriranih natjecatelja koji su sudjelovali na preko 70 natjecanja (domaći i međunarodni turniri te sudjelovanje na svakom Prvenstvu Hrvatske – otvorenom i dvoranskom) na kojima smo i individualno i ekipno konstantno ostvarivali odlične rezultate. U Klubu svake godine imamo i državne prvake, pojedinačno i ekipno.

Treninge održavaju 3x tjedno, a u vrijeme priprema za natjecanja i 5-7x tjedno.

Budući da je natjecateljska sezona u streličarstvu podijeljena na dvoransku i vanjsku, treninge održavaju na dva terena – na vanjskom terenu koji se nalazi na Bokanjcu na izlazu iz Zadra prema Pagu te u dvorani (protekle sezone smo trenirali na streljani u Mocirama).

Ono što su posebno napomenuli je da su u potrazi za zatvorenim prostorom za treninge!

Njihovi uvjeti i potrebe nisu velike. Što se tiče dvorane za treninge, dovoljan im je prostor duljine najmanje 20 metara, minimalne širine 10ak metara, sa priključkom na električnu mrežu te mogućnošću skladištenja tekuće opreme, cca 5-8m2.

Budući da su skromnih financijskih sredstava, za prostore ne mogu puno izdvajati, tako da traže nešto što bi im se moglo ustupiti na korištenje, uz plaćanje režijskih troškova i eventualnu minimalnu mjesečnu naknadu.

Streličarstvo je sport kojim se zaista mogu baviti i muškarci i žene svih starosnih razina. Ovo je jedan od rijetkih sportova koji je uistinu sport za cijelu obitelj. I u SK Zadar  imaju  članova koji treniraju sa svojim roditeljima ili djecom. Iako je individualan sport streličari se dosta druže kroz zajedničke treninge, potporu i sudjelovanje na turnirima.

Budući da „pucaju“ različite stilove i sa različitom opremom (zakrivljeni luk, složeni luk, standardni luk, goli luk, dugi luk), njihovi članovi sa dugim stažom i iskustvom u streličarskom sportu odrađuju poslove treniranja članova. Također, imaju jednog instruktora, a u planu je osposobiti još najmanje dva člana za trenere streličarstva, budući da kontinuirano raste broj djece i mladih osoba, odnosno početnika u streličarskom sportu koji zahtjevaju stručnu i kontinuiranu poduku i postojeći  stručni kadar nije dostatan za udovoljavanje zahtjevima.

Članovi SK Zadar drže ukupno 11 državnih rekorda, u različitim disciplinama i stilovima. Svake godine imaju državne prvake, pojedinačno i ekipno. Ukupno su sudjelovali na preko 70 turnira sa preko 280 pojedinačnih nastupa  i osvojili:

70 osvojenih zlata (+ 10 ekipnih zlata)

40 srebra (+ 2 ekipna srebra)

38 bronci

Na kraju dvoranske sezone 2016/2017 bili su vrlo uspješni: imaju državnu prvakinju u kategoriji seniorki zakrivljenim lukom te osvojeno 3. mjesto također u  kategoriji seniorki zakrivljenim lukom. I ono na što su posebno ponosni je da po prvi puta imaju i državnog prvaka u kategoriji dječaka do 12 godina!

Što se tiče vanjske sezone 2017. godine, u subotu 23.09. organiziraju Prvenstvo Hrvatske u metnom streličarstvu, vanjsko metno kolo.  Članovi se vrijedno pripremaju tako da očekuju dobre rezultate na domaćem terenuJ

Streličarstvom se može baviti  rekreativno ili natjecateljski i to u različitim disciplinama, stilovima i kategorijama. Ovisno o tome koliko želite trenirati, koliko ste spremni uložiti i naravno prvenstveno što očekujete od ovog sporta, možete odabrati svoju kategoriju.

Prema godinama i spolu članovi i natjecatelji podijeljeni su u slijedeće kategorije:

dječaci i djevojčicedo 12 god.
do 14 god.
kadetkinje i kadetido 17 god.
juniorke i juniorido 20 god.
seniorke i seniorido 50 god.
veteranke i veteranipreko 50 god.

 

Streličari su podijeljeni i prema stilu, tj. prema vrsti opreme kojom gađaju:

– olimpijski luk – zakrivljeni luk (recurved bow)
– složeni luk (compound bow)
– goli luk (bare bow)
– standardni luk (standard bow)
– dugi luk (long bow)
– instiktivni luk (instinctive bow)

Čim netko pogleda navedene lukove razlika među njima i više je nego očita.

Olimpijski ili zakrivljeni luk je jedini luk koji ujedno i olimpijska disciplina. On se odnosi na tipične moderne zakrivljene lukove čiji se krakovi i drška rastavljaju a napretkom tehnologije mijenjaju se i materijali od kojih su sačinjeni.

Složeni luk je moderni luk koji koristi sustav kolotura kabela i remenica, da bi savijao krakove. Krakovi složenog luka su puno krući od onih za zakrivljeni luk. Ova krutost krakova čini luk energetski učinkovitijim od ostalih lukova.

Tradicionalni dugi luk ili longbow je vrsta luka koji je visok otprilike jednake visine kao osoba koja ga koristi. Dugi luk nije pretjerano svinut. Dugi lukovi su izrađeni od različitih vrsta drveta po mnogim kulturama.

Instinktivni luk je svojevrsni hibrid između modernih zakrivljenih lukova i tradicionalnih dugih lukova, spoj tradicije i tehnologije. Ovi lukovi su specifični po tome što im drške mogu biti od drveta i ostalih prirodnih materijala.

Cijene ovise o vrsti luka koju želite kupiti i rangu  opreme, a kreću se od stotinjak do više tisuća eura.

Streličarski klub Zadar ima nekoliko lukova koji su namijenjeni treniranju početnika i  to 8 lukova za dešnjake i 2 za ljevake. Ukoliko se želite okušati u ovom sportu i vidjeti da li je to sport za vas ne morate odmah nabavljati opremu, ali ako vam se svidi vjerojatno ćete uskoro to i sami poželjeti. Osim lukova klub osigurava i mete s pripadajućim stalcima potrebnim za treniranje, kao i strijele za početnike, lica u koja se gađa i ostali potrošni materijal. Tako da vam za početno treniranje zapravo ništa ne treba, osim želje i voljeJ

Natjecanja u streličarskom sportu tijekom godine podjeljena su na dvoransku i vanjsku sezonu. Dvoranska traje od listopada do ožujka, a vanjska sezona od travnja do rujna. Kroz svaku sezonu, natjecanja su podijeljena na domaća i međunarodna, a sezona završava državnim prvenstvom. Da bi streličar mogao nastupiti na državnom prvenstvu mora kroz sezonu ispucati određenu normu (rezultat). Tek tada se može ostvariti nastup na PH.

Ako se netko odluči  baviti natjecateljskim streličarstvom opet će morati birati disciplinu jer postoji i više različitih turnira. Tu su prvenstveno metno, poljsko (field) i 3D streličarstvo.

Metno streličarstvo je disciplina koja je prvenstveno podijeljena na vanjsko (gađa se na otvorenom prostoru) i dvoransko. Ovisno o disciplinama gađa se na različitm udaljenostima. Na vanjskim turnirima žene gađaju do 70, a muškarci do 90 metara dok se u dvorani gađa do 18 ili 25 metara.

Poljsko streličarstvo u svijetu poznato kao Hunter & Field je vrlo popularna disciplina. Natjecanja se odvijaju na otvorenom, u prirodi, kombinirano po livadama i šumama.

3D streličarstvo je kod nas novija, ali vrlo popularna disciplina. Ta je disciplina vrlo slična poljskom streličarstvu, a glavna je razlika što se ovdje gađaju figure raznih životinja u naravnoj veličini, a ne u mete i papirnata lica s krugovima.

Članovi kluba uglavnom se natječu u metnom streličarstvu,  ali sudjeluju i na ostalim turnirima.

Dok su uvjeti pucanja u dvorani , uvjetno rečeno, „sterilni“ (mada nije u potpunosti tako jer na rezultat uvelike može utjecati količina dnevnog svjetla, položaj prozora u dvorani, reflektori,…), vani je priča potpuno drugačija. Pucanje na otvorenom je veliki izazov, jer je puno faktora koji utječu na na slijed pucanja i konačni rezultat u meti – sunce, vjetar, kiša, temperatura, vrućina, hladnoća…

Inače, natjecanja u Hrvatskoj se većinom održavaju u gradovima u unutrašnjosti (Zagreb, Varaždin, Novi marof, Sisak, Čakovec, Rijeka, Kutina, Oroslavje…), budući da streličarskih klubova baš i nema na području Dalmacije. Tako da na svako natjecanje moraju dosta i putovati, obično svojim autima ili iznajmljenim kombijem, jer službeno vozilo nemaju, što zna biti vrlo naporno, pogotovo u zimskim uvjetima kada se na turnir znamo u jednom smjeru voziti i po 7-8 sati, pucati po 10 sati  i vraćati se nakon svega odmah natrag u Zadar!

Od samog osnutka, svake godine su putem projektnih prijedloga tražili osnovna sredstva za svoje programe rada i razvoj Kluba i streličarskog sporta, od Grada Zadra i Zadarske županije. Grad je počeo sufinancirati programe unazad dvije godine, također i Zadarska županija. To su nažalost za sada minimalni iznosi koji ne pokrivaju niti osminu ukupnih troškova. Sa županijom su do sada ostvarili i dobru suradnju, vezano uz sudjelovanje na Danima županije kroz prezentacije streličarskog sporta, a također i sa Gradom Zadrom i Sportskom zajednicom Grada Zadra na projektu promocije streličarstva i organizacije našeg 1. turnira u streličarstvu koji je održan 22.05.2016. godine na nogometnom igralištu NK „Dalmatinac“ u Crnom. Turnir je bio međunarodnog karaktera, vrlo uspješan i medijski popraćen, ocjenjen visokom ocjenom od strane krovnog Saveza tako da su i ove godine 09.04.2017. godine organizirali 2. međunarodni turnir, na istoj lokaciji. Plan je nastaviti sa organizacijom turnira u našem gradu i županiji te ih proširiti i na dvoransku sezonu.

Ove su godine sudjelovali i u projektu Hrvatskog olimpijskog odbora „Odaberi sport“ koji je bio usmjeren na djecu osnovnoškolske dobi 5. do 8. razreda. Također, sudjelovali su i na Kvartart festivalu u organizaciji Grada Zadra gdje su na kreativan i malo drugačiji način održali prezentacije streličarskog sporta našim sugrađanima. Sa Zadarskom županijom ostvaruju suradnju na promociji streličarstva i sporta općenito kroz edukaciju o sportu, ne samo u gradu Zadru već i drugim gradovima i mjestima u županiji – Benkovac, Bibinje, Starigrad, Nin,…

Klub se uglavnom financira iz članarina svojih članova. Iz tih sredstava plaćaju potrebnu članarinu Hrvatskom streličarskom savezu, licence sportaša, tekuće poslovanje Kluba, održavanje web stranice, nabavu i održavanje klupske opreme (lukova i strijela, meta, i ostalog). Putem povremenih donacija financiraju i ostale troškove – kupovinu i održavanje opreme, klupsku odjeću,…

Budući da je streličarstvo (još uvijek) ne baš dobro poznati sport u našem gradu i županiji, svake godine održavaju Dane otvorenih vrata i prezentacije kako bi okolinu upoznali sa radom Kluba te streličarskim sportom.

Također, intenzivno se bave uključivanjem u streličarski sport djece i mladih, tako da među članovima imaju sve više djece osnovnoškolske i srednješkolske dobi te studenata. Kontinuirani cilj nam je poticanje djece i mladih na bavljenje sportom i okupljanja što više djece i mladih u našem Klubu kako bi im pružili mjesto za druženje, kvalitetniji psihofizički razvoj te svrsihodniju organizaciju slobodnog vremena kroz aktivnosti koje bi imale pozitivan učinak na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.  Naime, streličarstvo je sport u kojem je vrlo bitna preciznost i koncentracija, u kojem se djeca i mladi uče pravilnom fokusiranju i kontroli uma i tijela, a izuzetno je dobar i za jačanje leđnih mišića, uspravno, pravilno držanje i stav tijela.

Streličarski klub Zadar

Stjepana Radića 42d, Zadar

Predsjednica: Maja Pavković, 098 315 082

Web stranica: www.skzadar.com

Facebook: www.facebook.com/strelicarski.klub.zadar/

E-mail: strelicarski.klub.zadar@gmail.com