19 tra 2024
Splićani zadarskih korijena u FC Strathmore Split misle ozbiljno
Naslovna slider

Splićani zadarskih korijena u FC Strathmore Split misle ozbiljno

Nogomet kao najvažnija sporedna stvar na svijetu itekako je popularan i u dalekoj Australiji kod naših iseljenika. Danas ćemo predstaviti jedan klub pod imenom FC Strathmore Split.

Nalazi se na sjevero-zapadu Melbournea a svoje utakmice igra na Strathnaver Reserve u naselju Strathmore. Klub je osnovan 1976. godine kao HNK Split Melbourne, zatim se zvao Glenroy Split SC a sada kao što smo rekli FC Strathmore Split.

Ono što je nama posebno zanimljivo jest podatak da je jedan od osnivača i sponzora Kasijan Peričić, inače rođeni Sukošanac. Uz njega tu je i Mate Kovačević iz Poličnika.

Nakon selidbe iz kvarta Broadmeadows s igrališta, Billy Vojtek Rerserve (bivši australski reprezentativac te jedan od najboljih igrača u povijesti Melbourne Croatie/Knights), klub se danas nalazi na drugom mjestu State League 3 te postoji velika mogućnost da se plasira u veći rang.

Danas FC Strathmore Split  ima 4 muške seniorske momčadi, 1 žensku seniorsku ekipu, te više od 160 mladih polaznika od 7 do 18 godina. Glavni direktor juniorskog pogona je Raymond Kožul, podrijetlom iz Ražanca, dok je jedan od seniorskih direktora Milan Dragičević, rodom iz okolice Obrovca

U zadnjih nekoliko godina su osvojili nekoliko natjecanja na australsko-hrvatskom turniru te bi ove godine trebali  nastupiti s 4 ekipe krajem devetog mjeseca u Canberri na turniru svih hrvatskih klubova Australije koji se igra pod pokroviteljstvom Hrvatskog nogometnog saveza Australije.

Spomenimo na kraju  još neke igrače iz okolice Zadra koji su sada u Australiji i dalje su aktivni na zelenom travnjaku. Kristijan Smolić (Debeljak), Josip Šare (Galovac/Debeljak), Nikola Raljević (Sali), Pere Štulić (Nin), Ante Peričić (Sukošan), Anthony Smolić (Debeljak, Zlatna luka),  Robert i Darren Kožul (Ražanac), Ivica Proroković (Nin), Josip Jurjević (Tinj), Ante Perić (Zemunik)…