03 pro 2023
Samo pet dana dijeli nas do početka 42. izdanja najstarijeg otočkog košarkaškog turnira „IST 2017.“
Košarka

Samo pet dana dijeli nas do početka 42. izdanja najstarijeg otočkog košarkaškog turnira „IST 2017.“

Počinje odbrojavanje do  42. izdanja popularnog 4×4 košarkaškog turnira na otoku Istu. U subotu, 29. srpnja 2017. godine, za titulu najbolje otočke momčadi natjecat će se čak 16 momčadi koje su na vrijeme potvrdile svoj dolazak. Zainteresiranost za sudjelovanje je i veća, no u skladu s tradicijom turnira, prednost imaju momčadi koje su redoviti sudionici ove sportsko-zabavne manifestacije.

Vjerojatno se svi ovogodišnji sudionici nisu još ni rodili kada je održan prvi turnir na otoku Istu. Bilo je to davne 1976. godine kada su mještani Ista svoju zarazu košarkaškom loptom odlučili podignuti na jednu višu razinu. Zbog želje da se turnir održava vikendom odluka je pala da to uvijek bude zadnja subota mjeseca srpnja.

Zanimljivo je da se u početnim godinama Turnira tražila potvrda mjesne zajednice da svi igrači zadovoljavaju uvjet da su rodom s otoka kojeg predstavljaju, odnosno da kao doseljenici imaju tamo stalno prebivalište. Nažalost, zbog okolnosti na koje današnji otočani ne mogu utjecati, ti uvjeti su ublaženi kroz godine kako se mijenjala demografska slika zadarskih otoka. Na prvom održanom turniru, 31. srpnja 1976. godine, uz domaćine, sudjelovale su i momčadi Oliba, Brgulja i Zapuntela. Pobjednici su bili Išćani, ne samo radi osvojenog naslova, već i zato što su pokrenuli tradiciju koja danas okuplja košarkaške zaljubljenike na taj mali sjevernojadranski otok.

Glas o nekom otočkom turniru gdje se svim srcem bori za časti i ugled svog otoka brzo se proširio zadarskim arhipelagom. Tako se već osamdesetih godina broj prijavljenih momčadi povećavao. Sestrunj, Žverinac, Veli rat, Brbinj, Božava, Sali, Žman, Poljana, Kali… sve su to ekipe koje su se htjele dokazati na ovom turniru.

  1. godine, na svoju 25. obljetnicu, Turnir je po prvi i zadnji put održan u dva dana, petak i subotu.

Ne možeš postati ozbiljan košarkaš ako ne prođeš Ist. Znali su to brojni profesionalni igrači koji su svoju ovisnost o košarci liječili na „Braskin dvoru“. Bili tada još anonimci koji su se probijali kroz svijet ozbiljne košarke ili ne, činjenica je da su gledatelje na Istu svojim potezima zabavljali igrači Zadra, Cibone, Zagreba, Krke, Fenerbahcea, Cedevite i brojnih drugih profesionalnih klubova.

S pravom zaštitni znak otoka Ista, Otočki košarkaški turnir „Ist 2017.“ ove subote, 29. srpnja 2017. godine, ponovno će okupiti more ljudi te tako održati tradiciju koja neprekidno traje više od 40 godina.
U dogovoru s Udrugom mladih Ista, organizatorima ove manifestacije, donosimo vam fotogaleriju starijih fotografija otočkog turnira.
[gm album=1]