03 pro 2023
Koliko će nas koštati novi sportski direktor KK Zadar?
Košarka

Koliko će nas koštati novi sportski direktor KK Zadar?

Priča koja se ulicama Zadra proširila prije nekoliko tjedana, o tome kako će Košarkaški klub Zadar u novu sezonu ući s novim sportskim direktorom, ovih dana dobiva jasniju konturu. Iako, svatko upućeniji u cijelu priču oko slaganja momčadi, kao i ekipe koja će biti zadužena za upravljanje klubom u nadolazećim sezonama, zapravo i nije imao prevelikih problema zaključiti kako će do stanovitih promjena uistinu i doći. Odnosno, da budemo precizniji, kako bi do promjena trebalo doći. Onog trena kad je produžena suradnja s Aramisom Naglićem bilo je jasno kako će kuća postati pretijesna za sadašnjeg sportskog direktora KK Zadar Branka Skroču, s kojim je Naglić imao otežanu komunikaciju i onih nekoliko mjeseci provedenih u Zadru na kraju prošle sezone.

No, sve i da se Naglić nije vratio za kormilo momčadi s Višnjika, sve i da je na njegovo mjesto došao netko drugi, teško da bi Skroče preživio ovaj posljednji, možda i najžešći pokušaj njegova rušenja dosada. Skroče iza leđa više nema potporu starog gradonačelnika koji je uvažavao njegovo mišljenje i cijenio ono što je kao igrač dao klubu i gradu.

Novi gradonačelnik ima svoju viziju, neke svoje ideje o tome kako bi klub u budućnosti trebao funkcionirati, a u njima nema mjesta za nekog oko koga se koplja lome već neko vrijeme i čiju smjenu Tornado zaziva gotovo svaku utakmicu unazad godinu dana. Novi se gradonačelnik odlučio krenuti novim putem na kojem će svoje povjerenje dati mlađim snagama, odnosno grupi bivših ali i sadašnjih igrača koji su se rodili u Zadru i kojima je KK Zadar matični klub. Ime koje je, između ostalih, iskočilo u javnost bilo je ono Branimira Longina, koji bi, po svemu sudeći, trebao uskočiti u cipele Branka Skroče.

I to vjerojatno ne bi bio problem da Skroče nema ugovor s KK Zadar i to, pazite sad, na neodređeno vrijeme. Pa iako niti takva vrst ugovora zaposleniku ne daje apsolutnu sigurnost da neće ostati bez posla, svakako je zaštićen u tolikoj mjeri da ukoliko dobije otkaz s njim ide i otpremnina koja, vjerujemo, neće biti mala. Još intrigantnije od toga je i članak 115. Zakona o radu stavak 5. gdje stoji: „Poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci od dana dostave odluke o otkazu ugovora o radu radniku, na istim poslovima zaposliti drugog radnika“, dok stavak 6. kaže: „Ako u roku iz stavka 5. ovoga članka nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.“ Prilično smo sigurni kako Skroče neće pristati na sporazumni raskid ugovora pa se nameće logično pitanje na koji način će ga se privoliti da sam ode. Nekakvim obećanjem, odštetom? Koji je odgovor na ovo pitanje tek preostaje za vidjeti.

Do tada mi se možemo tek zapitati je li Skroče zaslužio otkaz ili nije. No, odgovor na to pitanje ostavljamo na procjenu vama, dragi naši čitatelji. Fer bi bilo napomenuti da ako se spominju propusti, onda se mora istaknuti i kako je upravo on u klub doveo trenera Antu Nazora s kojim je Zadar polučio najbolji rezultat u ABA ligi od osvajanja titule prije 14 sezona. Činjenica je i da je Skroče možda i najzaslužniji što je prošle godine skinuta blokada FIBA-e pa je KK Zadar mogao registrirati igrače poput Maja Kovačevića, igrača koji je bio jednako zaslužan što ćemo Zadra i ove sezone gledati u regionalnoj ligi baš kao što su to jednako bili Vladović, Marinković, Barać ili Ramljak. Malo ljudi zna i to kako je upravo Skročin utjecaj u FIBA-i doveo do te deblokade s kojom ćemo tek vidjeti kako će se nositi njegov nasljednik. Naime, upravo zbog toga što nije isplaćen drugi dio duga, koji je trebao biti plaćen u lipnju, FIBA je ponovno blokirala KK Zadar.

A sad se vraćamo na početak i naslov ovog članka. Dakle, kad se podvuče crta, otpremninu starom i plaću novom sportskom direktoru platit ćemo mi, građani Zadra. Koliko ce nas ovaj izlet u nepoznato novih čelnika kluba koštati? Zanimljivo će biti vidjeti hoće li ta cijena još jednom biti previsoka.