08 lip 2023
Joško Matulić: Želja je da seniorski osmerac bude prvak države i okosnica hrvatske izborne vrste“.
Naslovna slider

Joško Matulić: Želja je da seniorski osmerac bude prvak države i okosnica hrvatske izborne vrste“.

Košarka jest u Zadru sport broj jedan, to uopće nije dvojbeno Međutim, od davnina sport koji je u Zadru jako cijenjen i koji nam je donio puno veselja je veslanje. O Veslačkom klubuJ, više manje sve se zna. Riječ je kolektivu koji je desetljećima zadarski sportski brand. Istina, novi vjetrovi su zapuhali u klubu iz uvale Jazine. Na izvanrednoj Izbornoj skupštini prije godinu i pol dana za predsjednika je izabran Joško Matulić, koji je odnedavno dobio i novi mandat na četiri godine.

Prvo smo Joška pitali što se trenutačno događa u klubu.

„Trenutno je u Klubu natjecateljska pauza tj. aktivni odmor do 01. kolovoza ali Klub je otvoren svaki dan i uz treninge provodimo ljetnu školu veslanja u suradnji sa SZGZ-a za djevojčice i dječake od 5. do 8. razreda osnovne škole. U svibnju smo imali redovnu izbornu skupštinu gdje je izabrano vodstvo Kluba. Suradnja sa Sportskom zajednicom Grada Zadra je izvrsna pa ovim putem moram istaknuti Snježanu Jurinić, predsjednicu i tajnika Josipa Miočića koji su nam tu za sve upite uvijek dostupni“.

Natjecanja su Jadranaši već odradili zavidan broj.

„Jesmo, iza nas je 5 regata Kupa Dalmacije (Šibenik, Split, Makarska, Dubrovnik i Kaštela) u kojem držimo čvrsto drugo mjesto u ukupnom poretku iza splitskog Gusara, a u kategoriji juniora i kadeta vodimo. Na jesen imamo još jednu regatu Kupa u Splitu na kojoj se nadamo potvrđivanju dosadašnjeg plasmana“.

 Državno prvenstvo i ove godine bilo je plodonosno za Zadrane.

„Osvojili smo 8 odličja što je na razini prosjeka zadnjih godina. Moram izdvojiti prvake države u disciplini četverca na pariće za kadete koji su pomeli konkurenciju i za očekivati je od njih velike stvari u budućnosti za zadarsko i hrvatsko veslanje“.

Ono što posebno veseli je zavidan broj zadarskih veslača u raznim reprezentativnim vrstama.

„To je ipak nešto najposebnije i ono na što smo ponosni. Na međunarodnim regatama Croatia open, Jumbo, Munchen i Bled nastupili smo u raznim posadama hrvatske izborne vrste. Tokić Ivan nastupao je u juniorskim posadama, a Mikulić Leon u seniorskim. Kroz te međunarodne regate oni su zaslužili status reprezentativca te su nastupili na Europskim prvenstvima za juniore (Krefeld) i seniore (Račice). Ivana Tokića još očekuje početkom kolovoza Svjetsko prvenstvo za juniore u Trakaiu gdje nastupa u kombiniranom četvercu sa kormilarom sa veslačima iz splitskog Gusara te zagrebačke Trešenjevke i Mladosti. Leona Mikulića i Andreasa Vaška očekuje reprezentativni kamp gdje će se slagati ekipe za Europsko prvenstvo veslača do 23 godine u Kruszwicama. Tijekom cijele sezone Branimir Vujević je imenovan pomoćnikom izbornika hrvatske izborne vrste Darka Mikšića“.

I na organizacijskom planu dosta se trude.

„Što se organizacijskog dijela tiče, u uvali Jazine organizirali smo regatu mini Kupa Dalmacije (za kadete i juniore) te po prvi puta u suradnji sa SZGZ-a prvensto osnovnih škola gdje je pobjedu odnijela škola Zadarski otoci. Još nas očekuje organizacija naše poznate dvoboj regate osmeraca 19. kolovoza. Ove godine ćemo prvi puta imati noćne utrke jer smo u suradnji sa Gradom (veliko hvala bivšem gradonačelniku Božidaru Kalmeti) uspjeli nabaviti reflektore za rasvjetu staze u Jazinama“.

Planovi.

„Do kraja godine još namjeravamo nastupiti na zadnjoj regati Kupa Dalmacije u Splitu te potvrditi pobjedu u konkurenciji kadeta i juniora te drugo mjesto u ukupnom poretku, na finalu Hrvatskog Kupa, na dvije ragate mini Kupa Dalmacije, na daljinskoj regati osmeraca na Neretvi (srpanj) te utrci osmeraca na Savi (studeni). Ako nam se termin bude uklapao u program, nastupit ćemo i na međunarodnoj regati u Villachu gdje smo u bliskoj prošlosti bili najuspješniji klub. Nastupit ćemo i u posadama hrvatske izborne vrste na Europskom prvenstvu do 23 godine (Mikulić Leon i Vaško Anderas) te Svjetskom juniorskom prvenstvu (Ivan Tokić)“.

I želje su također prisutne.

„Želja nam je da netko od reprezentativaca izbori finale (medalja bi bila izvan očekivanja) te da sve cure i dečki ostanu zdravi i motivirani za sljedeću sezonu. Moram posebno istaknuti juniora Ivana Tokića koji je pokazao zavidnu motiviranost i napredak s obzirom da nije imao adekvatnog partnera u dvojcu. Tu smo napravili odličan posao uparivši ga sa veslačem iz splitskog Gusara koji je imao isti problem. Njih dva su počeli veslati još prošlu jesen tako da su u sezonu ušli spremni i bili okosnica juniorske reprezentacije. On dogodine prelazi u seniore gdje će uz Leona Mikulića i Andreasa Vaška činiti osnovu za stvranje jakog seniorskog pogona kojeg smo imali do prije nekoliko sezona. Nažalost, ove godine smo imali peh jer smo uz ozljedu Andreasa Vaška, ostali bez nekoliko kvalitetnih veslača koje su životni putevi voditi u drugom smjeru. Očekivanja su da Klub ide uzlaznom putanjom što znači više djece, više natjecatelja, više medalja… Tradicionalno zadarska želja koju nam je usadio naš bivši trener legendarni Romano Bajlo je seniorski osmerac prvak države i okosnica hrvatske izborne vrste“.