10 lip 2023
Sandalić: Vjerujemo u dobar rezultat na Svjetskom ORC International prvenstvu!
Naslovna slider

Sandalić: Vjerujemo u dobar rezultat na Svjetskom ORC International prvenstvu!

ORC International Svjetsko prvenstvo u jedrenju, odnosno Svjetska smotra za krstaše započinje u ponedjeljak u Italiji, točnije u tršćanskom zaljevu. Na njemu će nastupiti i posada Jedriličarskog kluba Uskok iz Zadra „Gringo 2“, koja će između 127 brodova iz čak 20 zemalja pokušati iznenaditi i uključiti se u borbu za najviša mjesta.

„Pa to će biti jako teško s obzirom da jedrimo na brodu koji je star 15 godina. Jesmo mi prošle godine na njemu napravili nekakve preinake, no i dalje se on teško može nositi s modernim brodovima kakvi nas očekuju na Svjetskom prvenstvu. Mi se najviše uzdamo u posadu i dobar rad ljudi. Vjerujemo kako će ipak na kraju biti dobro. Rekao bi da je sve moguće“, gotovo u dahu kazao nam iskusni kormilar i sportski direktor Jedriličarskog kluba Uskok Robert Sandalić, koji je otkrio i kako su pripreme došle do svog kraja.

„U fazi smo kad se sve svelo na spremanje sigurnosne opreme i pregleda broda. Pripreme smo odradili na regatama tijekom godine. Praktički na svim regatama smo radili na pripremi za ovo Svjetsko prvenstvo tako da nismo ništa ostavili za zadnje dane. Sad je ostalo samo šminkanje broda i spremni smo.“

More ispred Trsta „okupirat“ će tih dana više od tisuću i pol natjecatelja.

„Da. Puno je to brodova. Prva dva dana jedrit će se navigaciona regata, a vrijeme je ograničeno na 36 sati. Mislimo kako će se jedriti oko Sv. Ivana ispred Rovinja pa nazada u Trst. Mi mislimo tako iako se još uvijek ne zna kurs. Nakon toga je dan odmora i onda nas do kraja tjedna očekuju štap jedrenja.“

Sve skupa iz Hrvatske će na ovom prvenstvu nastupiti ukupno deset brodova.

„Tako je. Vrlo dobri brodovi i vrlo dobre posade. Možda nećemo biti u samom vrhu ali mislim da su naši ljudi puno sposobniji od bogatijih Talijana i ostalih i mislim da će nekoliko brodova sigurno biti konkurentni. Prvenstveno tu mislim na „Nube“ iz Splita i „Xcite“ iz Biograda. Što se nas tiče jako je teško prognozirati gdje bi mogli završiti. Mislim da smo posljednji put na Svjetskom prvenstvu nastupili 2008. godine. Od tada se puno toga promijenilo. Enormna sredstva su potrebna da bi se uopće nastupilo na ovakvim natjecanjima. Ali ponavljam, uzdamo se u naše sposobnosti i nadamo se dobrom rezultatu“, zaključio je Sandalić.

foto: Sailing team Gringo 2