31 svi 2023
Tko je Vitomir Burčul, novi predsjednik Športske zajednice Zadarske županije?
Naslovna slider

Tko je Vitomir Burčul, novi predsjednik Športske zajednice Zadarske županije?

Na jučerašnjoj Izbornoj sjednici Skupštine Športske zajednice Zadarske županije Vitomir Burčul izabran je za novog predsjednika Skupštine za mandatno razdoblje od 2017. – 2021. godine. . Za svoje potpredsjednike Burčul je izabrao, a Skupština prihvatila, Vedrana Juravića iz Odbojkaškog saveza Zadarske županije i Jadranku Duvančić iz Županijskog saveza školskog športa Zadarske županije. U Izvršni odbor uz Burčula, Juravića i Duvančić ušli su još Jurica Dilber iz Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima Zadar sport, Veljko Šagi iz Šahovskog saveza Zadarske županije te Kristina Vukić iz Saveza sportske rekreacije Zadarske županije, dok će u Nadzornom odboru biti Josip Miočić, Alen Zdrilić i Ivan Mijolović, te Katja Pijaca i Rade Šimičević. No, tko je zapravo Vitomir Burčul? Burčul je do mjesta predsjednika Športske zajednice Zadarske županije došao kao predstavnik Udruge kondicijskih trenera Zadarske županije. No, krenimo redom. Burčul je rođen 22. siječnja 1961. godine u Zadru, a završio je Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu izborni predmet plivanje. Od 1991. – 1993. bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik specijalne policije 112. brigade i 159. brigade HV-a. 1993. godine ranjen je u akciji Maslenica nakon čega je godinu dana radio kao ravnatelj Osnovne škole Petar Zoranić u Ninu. Od 1994. – 1999. predstojnik je Ureda za obranu Zadar nakon čega sedam godina radi kao časnik za odnose s javnošću u Zrakoplovnom vojnom učilištu Rudolf Perišin u Zemuniku. 2006. odlazi u mirovinu kao ratni vojni invalid s 30% tjelesnog oštećenja. Burčul je 1998. bio i izbornik Paraolimpijske reprezentacije Hrvatske u plivanju, dok je od 2007. predsjednik Plivačkog kluba „Jadera“. Pred Burčulom je sada novi izazov. Vratiti ugled Športskoj zajednici Zadarske županije poljuljan raznim događanjima u posljednje vrijeme.

„Odmah ću vam reći kako će politika u mom mandatu biti sa strane. Ovdje u Športskoj zajednici Zadarske županije sigurno joj nije mjesto. Ono što nas ovdje sve veže, ako smo iskreni, jest sport i boljitak samog sporta. Prema tome, onno što doslovce moramo raditi jest ono što će biti u interesu sporta, grada Zadra i Zadarske županije“.

Koji će bit prvi koraci vas i vaših novih suradnika?

„Pa kao što ste vidjeli ja sam za potpredsjednicu izabrao Jadranku Duvančić iz Županijskog saveza školskog športa jer smatram da bi baza trebala biti upravo taj školski sport i da ćemo od njega morati početi. Sve počinje od škole, od profesora. Znači, edukacija i neposredan rad s tim učenicima je jedini način kako dobiti jednu kvalitetnu bazu koja će kasnije dati nešto što će preći u vrhunsko, što će se kategorizirati i što će biti zaista ono što mi želimo.“

Burčul je u svom obraćanju Skupštini naglasio kako nema nikakve veze s politikom što je kasnije potvrdio i za naš portal.

„Nemam nikakve veze s politikom. Ja sam predsjednik Plivačkog kluba „Jadera“. Inače, ja sam trener koji je bio trener mnogim trenerima koji su sada tu u Zadru, u vaterpolu i u ostalim sportovima. Ja sam radio kao trener u ondašnjem klubu „Jedinstvo“ tako da imam dosta iskustva i u plivanju no nisu mi strani ni drugi sportovi. Dosta sam radio i s kuglačima s kojima sam osvajao europske naslove, a u onom sam sustavu bio jedan od prvih kondicijskih trenera u košarci skupa sa poznatim trenerom  Mladenom Šestanom koji je osobni trener Dragana Bendera, bivšeg mladog reprezentativca Hrvatske i sadašnjeg NBA igrača.“

Izabrani ste jednoglasno što šalje poruku kako je Skupština sada jedno kompaktno tijelo koje stoji iza Vas.

„Pa meni je to jedna velika čast i obveza da ovaj posao sad radim onako kako spada. Imam njihovu podršku i vjetar u leđa i zaista mi je drago zbog toga“.

Burčul je Skupštini predstavio i prijedlog plana rada Športske zajednice Zadarske županije za vrijeme njegovog mandata. Jedan od ciljeva bit će mu osnivanje Športskih zajednica u gradovima Zadarske županije gdje za to postoje materijalno-tehnički uvjeti za provedbu, kao što su Benkovac, Nin, Pag i Obrovac. U cilju je i osnivanje novih strukovnih športskih saveza Zadarske županije te stvaranje preduvjeta za osnivanje Kineziološkog dijagnostičkog centra smještenog u ŠC Višnjik. U planu je i osnivanje Zadarskog sveučilišnog športskog saveza kao krovnog saveza za šest studentskih športskih klubova sa Zadarskog sveučilišta, te osnivanje Udruge kineziologa kao strukovne udruge u području edukacjie, športa, športske rekreacije i športske medicine na području Zadarske županije. U programima redovnih djelatnosti Burčul je naveo pokretanje postupka za dobivanje poslovnih prostora za smještaj strukovnih športskih saveza u ŠC Višnjik. Pokretanje postupka za otvaranjem Izvanrednog dislociranog Stručnog studija za izobrazbu trenera u Zadru. Program „Obuka neplivača u školama“ na razini Zadarske županije. Mreža športskih građevina u Zadarskoj županiji u cilju planiranog razvoja, održavanja i upravljanja športskom infrastrukturom. Kao posljednju stavku Burčul je naveo utvrđivanje osnovnih načela razvoja i unapređenja sustava športa u Zadarskoj županiji koja će prethoditi izradi Strategije razvoja športa u Zadarskoj županiji za razdoblje od 2018. – 2022. godine.