01 lis 2023
Izbornik Hrvatske Ju Jitsu reprezentacije Zvonimir Ucović: “Hrvatska BJJ scena je među top 5 u Europi”
Borilački

Izbornik Hrvatske Ju Jitsu reprezentacije Zvonimir Ucović: “Hrvatska BJJ scena je među top 5 u Europi”

Još jedan Zadranin vrlo je uspješan i cijenjen u jednom borilačkom sportu, ju jitsu. Riječ je o Zvonimiru Ucoviću, izborniku Hrvatske Ju Jitsu reprezentacije.  Ucović je dugogodišnji natjecatelj i član Ju Jitsu kluba Zadar.

O dužnosti izbornika i koliko je već dugo obnaša Zvonimir kaže.

„ Izbornik sam postao prije točno godinu dana, kao profesoru kineziologije i BJJ majstoru crni pojas, ukazano mi je povjerenje u mandatu od četiri godine Hrvatskog Ju-Jitsu saveza. Izborništvo se isključivo odnosi na Ne-Wazu (BJJ) po Internacoinal Ju-Jitsu Federation, krovne organizacije čiji je član i Hrvatski Ju-Jitsu savez. Kao kineziologu i pioniru hrvatskog BJJ izborništvo mi predstavlja veliko zadovoljstvo i izazov. Moj zadatak, kao i zadatak HJJS je oformiti i selekcionirati određen broj natjecatelja koji će predstavljati Hrvatsku kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini“.

Može se reći da su hrvatski borci dosta uspješni na natjecanjima i izvan Lijepe naše.

„Hrvatski BJJ (Ne-Waza) prepoznatljiv je u regiji po dobrim borcima i dobrom rezultatima već dugi niz godina. To nije ništa neobično s obzirom na dugogodišnji dobar rad BJJ klubova. Nedavno smo nastupili u Banja Luci na EP-u. Reprezentaciju Hrvatske u ne-wazi predstavljali su: Tomislav Ramić, Borna Ramić, Matko Kvesić, Luka Škorić, Aša Nadarević, Lovre Jurin, Neven Borčić, Max Arnold te Emma Kamarić uz moju pratnju i predsjednika Hrvatskog ju jitsu saveza Ilije Čavarovića. Na postolju su se našli Matko Kvesić i Luka Škorić koji su osvojili brončane medalje u kategoriji do 94 kilograma.  Također, zapažene rezultate osvojivši peto mjesto ostvarili su: Tomislav Ramić, Aša Nadarević te Emma Kamarić. Uz vrlo jaku konkurenciju svih europskih zemalja,  Hrvatska je tako ostvarila zapažen rezultat, te se istaknula na europskoj karti ju-jitse“.

Točnije, u Europi smo rangirani jako visoko.

„Hrvatska BJJ scena je među top 5 u Europi, odmah iza skandinavskih zemalja i Poljske koji trenutno bilježe odlične rezultate na svjetskoj BJJ karti. Dakako, broj jedan su Brazilci koji su neuhvatljivi iako su Amerikanci sve bliže i bliže“.

Čemu teži, što želi postići u svom mandatu.

“Moja velika želja je da jednog dana ovaj sport bude punopravni član Hrvatskog Olimpijskog Odbora, kako bi naši prvaci, medaljisti, reprezentativci imali beneficije prava koja uživaju ostali članovi. Naravno, oni to i zaslužuju s obzirom na njihova odricanja i broj sati koje provode na borilištima“.