01 lis 2023
J. Ružić: Imam privilegiju trenirati generaciju koja voli košarku i uživa u svakom treningu
Košarka

J. Ružić: Imam privilegiju trenirati generaciju koja voli košarku i uživa u svakom treningu

Juru Ružića, nekadašnjeg kapetana Košarkaškog kluba Zadar nije sigurno potrebno nešto posebno predstavljati zadarskoj sportskoj javnosti. Po završetku igračke karijere, Jure se odlučio započeti onu novu, trenersku. Već drugu godinu trener je u ŠK KK Sonik Puntamika.

Je li odluka bila teška, ipak, biti trener nešto je sasvim drugo.

„Ostanak u košarci nakon završetka igranja je bio prisutan u meni cijelo vrijeme ali trebalo mi je neko kratko vrijeme odmaka od profesionalizma sporta. Malo pomalo rasla je želja za košarkom pa sam upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu i nakon završene prve godine faksa odlučio sam vidjeti da li mogu negdje uskočiti kao trener.“

Prilika je došla vrlo brzo.

„U to vrijeme Tiho Bujan je postao prvi trener u Sonik Puntamici a kako poznam Tihu još od svojih juniorskih dana, objasnio sam mu svoje želje i upitao ga da li ima mjesta da mu budem pomoćni trener, da pomalo učim trenerski posao. Odgovorio je pozitivno. Međutim, u tijeku ljeta predsjednik Puntamike, Mirko Jošić mi je ponudio mjesto trenera Škole košarke Sonika što sam prihvatio. U seniorima je Tiho dobio poziv iz Gruzije i otišao je tamo raditi a na njegovo mjesto došao je Hrvoje Vlašić i tako sam tu sezonu bio i pomoćni seniorima i trener Škole košarke Sonika. Od ove sezone samo treniram školu košarke“.

Malo je trebalo da stignu i pravi rezultati.

„Lijepo je iako daleko od toga da je toliko važno isticati rezultate u toj dobi kod djece do 12 godina. Prošle godine generacija 2005. godište je bila druga u Dalmaciji a šesta u Hrvatskoj. Ove godine generacija 2006.godište je isto druga u Dalmaciji a treća u Hrvatskoj. To su oni najzvučniji rezultati. Ove smo godine i osvojili dva turnira za 2005.godiste i mlađe. Također, u županijskoj ligi drugu godinu zaredom osvajamo drugo mjesto u regularnom dijelu (prošle i nakon final foura) dakle odmah nakon Zadra dok ove godine tek trebamo odigrati final four u koji ulazimo s drugog mjesta“.

Nešto drugo Juru posebno veseli.

„Najzadovoljniji sam što vidim veliki napredak kod tih momaka kroz ove dvije godine koliko sam s njima. Veliki mi je užitak raditi s njima, željni su znanja, što god im kažem upijaju kao spužve.  Vrlo je zanimljiva ta generacija, postavljaju prava pitanja, vole košarku i oni su najzaslužniji za sve ove rezultate“.

I u budućnosti se Jure vidi kao trener, odlučio je definitivno da je to njegov sljedeći poziv.

„Tako je, sviđa mi se ovaj posao, volim ga, zanimljivo je nšsto raditi i učiti dečke na treningu i onda vidjeti kako oni to pokazuju na utakmicama. Želim raditi koliko god treba da uspijem. Moje želje trenutno su da završim faks( još slušam 3. godinu i dao sam sve ispite do sada). Dugoročne želje su stalni napredak kao trener i zapravo mi je to i jedina velika želja. Konstantni napredak pa dokle god stignem. Zatim, želim mogućnost rada s vrhunskim trenerima(mislim da se tako može strašno puno naučiti). Ne razmišljam na način da želim biti isključivo seniorski trener ili isključivo trener za mlađe dobne kategorije. Gdje god vidim priliku za napredak tu vidim i sebe“ – na kraju će Ružić.