08 lip 2023
Marijan Čakarun: Pokazao sam i u ACB ligi da ima mjesta za mene
Košarka

Marijan Čakarun: Pokazao sam i u ACB ligi da ima mjesta za mene

Najveći izazov i igranje u jednoj od najjačih europskih liga iza je zadarskog košarkaškog internacionalca, Marijana Čakaruna. Čakarun je sezonu odradio u španjolskoj ACB ligi u ICL Manresi.

U rodni grad vratio se prije nekoliko dana, još uvijek prepun dojmova.

„Nemam riječi, igrati u takvoj ligi mislim da je san svakog sportaša. Dobio sam tu priliku i vjerujem da sam ju iskoristio. Liga je to u kojoj se sve unaprijed zna, nema tu puno prostora za neke nelogičnosti. Samo klubovi koji uredno izvršavaju svoje obveze a to potkrijepe još godinu dana prije, mogu igrati u njoj“.

Kako je Marijan uopće došao do Manrese.

„Zanimljiv je to put. Iskreno,  ona prošla sezona koju sam odradio u slovenskom Heliosu bila je presudna. Postali smo prvaci , osvojili smo Alpe Adria kup, ja sam bio proglašen najboljim igračem godine, bio sam i najbolji centar lige i MVP finala. Svi ti uspjesi, na moju sreću bili su zapaženi i dobio sam priliku otići u ponajbolju europsku ligu. Prvo sam stigao kao treći centar na tromjesečnu zamjenu. Vrlo brzo pokazao sam koliko mogu te sam se izborio i za prvu petorku i novi ugovor, 1+1 godina“.

Rezultatski, Manresa je ispala iz lige, završila je natjecanje na zadnjem mjestu, ali unatoč tome, velika je vjerojatnost da će i sljedeće sezone igrati u ACB ligi.

„Kao što sam ranije spomenuo, ACB ligu ne može igrati svatko. Klub koji to želi mora imati jamac, točnije osigurana sredstva za godinu unaprijed a to je negdje između 4 i 5 milijuna eura kako bi mogao izdržati jedno takvo natjecanje. Manresa ima novaca i tradiciju tako da sam uvjeren da će i sljedeće godine biti u tom društvu jer klubovi iz lige ispod, mislim da ne mogu jamčiti spomenuta  novčana sredstva“.

Učinak Marijana bio je i više nego dobar. U prosjeku je igrao više od 19 minuta i za to vrijeme je postizao 7, 5 koševa uz 4, 5 skoka.

„I više nego sam zadovoljan, tamo je stvarno parket jedino mjerilo svega. Bitno je dobiti priliku, ja sam ju dobio i mislim iskoristio. Igrao sam dosta, gledajte ja ipak nisam klaisični centar. Sa svojih 204 cm uvijek se moram dokazivati, ali to je ono što me gura. Volim nadigravanje i kontakt u igri“.

Unatoč tome što je zadovoljan svojom igrom i konstatacijom da bih i dalje mogao ostati u Manresi, nije siguran da će tako i biti.

„Tako je, slobodan sam igrač, imam tu stavku u ugovoru ukoliko pronađem nešto bolje da mogu otići. Tome se i nadam, odradio sam dobru sezonu, neki kontakti s drugim klubovima su već uspostavljeni. Nakon određenog vremena izabrat ću ono što procijenim da je najbolje za mene“.

U ACB ligi u Fuenlabradi je još jedan Zadranin, Marko Popović.

„Što reći o Marku a da se već ne zna. On je tamo a i cijeloj Španjolskoj velika zvijezda, čovjek nas je sam dobio nedavno. Gađao je trice 11/8. Nije on ostario, vjerujte, igra izvrsno“.

Zadar.

„Samo sam čekao to pitanje, hahaha. Što da kažem, to je moj klub s kojim sam s 19 godina kada je trener bio Zmago Sagadin potpisao prvi seniorski ugovor. Priliku nikada nisam dobio. Naravno da mi je krivo radi toga, izabrao sam kasnije drugi put i sada guram tako. Zadar je uvijek Zadar, tu sam se školovao, odrastao, naravno da bih volio zaigrati tu, nadam se da će nam se putevi jednom i susresti“.

Reprezentacija, poziv jednog dana.

„To je san svakog sportaša pa tako i moj. Imamo mi na mojoj poziciji jako puno izvrsnih igrača, ali na meni je da treniram i dobro igram. Ako poziv nekad dođe, nitko neće biti sretniji od mene, u to budite uvjereni“.